Antropológia VII. Személy - Lélek I..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
A szabad akaratról I. V. Rész
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Jézus Istennek nevezése
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
és a legkevésbé teljes az
Antropológa III. Az élet.
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Isten ajándéka embertől emberig
ÚT A TARTÓZKODÁSI HELYÜNK VÁLTOZIK. A HOL VAGYUNK KÉRDÉST, KIEGÉSZÍTHETJÜK AZZAL A KÉRDÉSSEL, HOGY HONNAN HOVÁ JUTUNK? AMI A HONNAN ÉS A HOVA KÖZÖTT VAN.
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A szabadság kérdése a filozófiában
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A szeretetről.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Szülőhazám! Zenével:.
Gitáros énekek.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!"
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A békéltetés szolgálata
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Tudományos főmunkatárs, PTE dr. Hetesi Zsolt FELELŐSSÉG azért, ami körülvesz.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Jöjj, ha éhes vagy.
Zsoltárok 104:24 „ Mily számtalanok a te m ű veid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Az Isten-kérdés és az ember Ember a társadalomban.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
55.
JÓ REGGELT !.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Ókori hitviták.
Bevezetés a filozófiába
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Isten félelemben és szomorúságban
Kérdések az alkalom előtt
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A teremtő és gondviselő Atya
„A belső fegyelem megtart, mint testet a csontváz
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Antropológia VII. Személy - Lélek I.

GS 14 Nem önáltatás, ha az ember az anyagi világnál magasabb rendűnek ismeri el magát. Benső valójával ugyanis az anyagi mindenség fölé emelkedik – itt Isten vár reá A szellemi és halhatatlan lélek tárgyi igazság

Ki az ember? Isten „antropomorfizálta” magát, hogy az embert „teomorfizálja”. Emberhez lett hasonló, hogy az ember Istenhez hasonuljon (Varillon, Isten alázata) Az embert csaknem angyalnak alkottad, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad. Hatalmába adtad kezed összes műveit, lába alá vetetted minden alkotásod (8. Zsolt. 5-7)

A személy fogalma I. Proszópon Isten személye Modalisták (három proszópon egy Isten) Arianizmus (három személy egység nélkül, Krisztus nem egylényegű az atyával) Egy uszia (lényeg) három hüposztazisz („személy”)

A személy fogalma II. Ágoston: a találkozás helye – az emberi személy Boethius: naturae rationalis individua substantia Az értelem méltósága (GS 15) Modern kor „Vagy-vagy”: test, értelem, lélek

Személy v. személyiség A személy változatlan, állandó, ugyanaz A személyiség változó (határok közt), ahogy a személy a világhoz viszonyul Fontos: a személyiségvonások összessége nem a személy! Ezért sem legitim az abortusz és az eutanázia

A személy mint létaktus A személy megismételhetetlen, egyedi és egységes (nem „vándorol”) Isten az embert örök egységként teremtette (a személy „örök”) A személy titok, közölhetetlen, információn túli – nem rabszolga Nem csak anyag Nem csak társadalom Nem csak psziché

Egyediség Célra irányultság Önkibontakoztatás Reflexió Felelősség-szabadság Alázat - szeretet

Descartes – Kant - Hegel Cogito ergo sum De: van-e élet az énen kívül? De: res cogitans, res extensa A metafizika nélküli én De: mit ér az emberi értelem önmagában? A társadalmi én De: mit ér a társadalom önmagában?

Mi a lélek? Szubsztanciális forma Arisztotelész Ágoston Az emberi lélek olyan forma, amelyik önmagáért is tud létezni (hülemorfizmus) De: nincs önmagáért létezés együtt létezés nélkül (preegzisztencia) Test és lélek együtt értelmezhető

A lélek önállósága Anyagtól független: nem múlandó Anyagban nyilvánul meg: személy az ember nem létezik az anyagon kívül A lélek természete tehát kettős: Önálló és az anyaggal együtt álló A lélek nem függ azonban az anyagtól, nem az agyban „lakik”

A lélek több mint az anyag Elvonatkoztat Fogalmat alkot Szabadon választ Szeret Lemond Átlátja az anyagi világ törvényeit és önmagát is REFLEXIÓ

Az anyagon túli lélek Lelkiismeret Méltóság Halhatatlanság Céltudat