Felsőoktatásunk negyedszázada – sikerek és gondok Bazsa György Professor Emeritus, DE (két negyedszázada szakszervezeti tag) 25 éves a Felsőoktatási Dolgozók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Egy sokkarú mérleg Bazsa György a MAB elnöke Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztály Budapest, március 18.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Elkülönített állami pénzalapok
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
Az európai oktatás és képzés jövője és a magyar felnőttképzés perspektívái szeptember 30 - október 1. Pécs Trendek és politika a magyar felsőoktatásban.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
BME MIT A felsőoktatás vélt és valós problémái Péceli Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Méréstechnika és Információs Rendszerek.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
1988–2013 Negyedszázad a kiművelt emberfők sokaságáért 25 éves a Magyar Rektori Konferencia Bazsa György az MRK 1997/98. tanévi elnöke A Magyar Rektori.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
1 Mit kíván a minőségorientált magyar felsőoktatás? Balázs Ervin A MAB elnöke Professzorok Batthyány Köre, október 18.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Felsőoktatásunk negyedszázada – sikerek és gondok Bazsa György Professor Emeritus, DE (két negyedszázada szakszervezeti tag) 25 éves a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Budapest, október 7.

Köszöntöm az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét: 25 éve stabil szereplő a magyar felsőoktatásban és intézményeiben, számos országos fórumon és szervezetben.

A mai előadás „előzménye”: 1988–2013 Negyedszázad a kiművelt emberfők sokaságáért 25 éves a Magyar Rektori Konferencia* Bazsa György az MRK 1997/98. tanévi elnöke A Magyar Rektori Konferencia jubileumi ülése Budapest, június 26. * Magyar Tudomány / –45.

 május 31. előtt: gondos előkészületek  május 31. napján: 19 elszánt rektor aláír  május 31. után: erősödő, hatékony MRK, FFK, egyetemi fórumok – az új út keresése  1988–2013 között: mozgalmas negyedszázad a kiművelt emberfők sokaságáért, rendszervál- tással, gyors expanzióval, három törvénnyel, ki-kilengő finanszírozási ingával, oda- és visszafordításokkal – sokban együtt Európával  május 31. körül: sokpólusú kölcsönös elégedetlenség kora – a kiút keresése  június 26. után: Most mi jön? Csak túlélés? Vagy újabb sikerek?

2013. október 7. Sikerek és kudarcok helyett írom, hogy sikerek és gondok. Avagy Az aranykor vége (Polónyi István) 25 év lényegében a rendszerváltás közvetlen előzményei óta eltelt negyedszázad: a rendszer- váltás a magyar társadalomban csak kisebb, a felsőoktatásban ennél nagyobb részben sikeres. A visszatekintés sosem teljes előretekintés nélkül. Itt van egy friss dokumentum, ami ugyan a következő évekre (negyedszázadra?) készült, de már a máról (sikerekről? gondokról?) is szól: *A felsőoktatás át- alakításának stratégiai irányai V12, megjelent: – „céljait” a kerekasztal támogatta (10? :1)

Szubjektív lista: 10 siker – 10 kisebb - nagyobb gonddal 1) Három önálló törvény a felsőoktatásról. 2) Autonómia-sor(s): oktatási/kutatási – szervezeti – személyügyi – hallgatói felvételi – gazdálkodási. 3) Intézményrendszer: bővülés, integráció, jövő. 4) Növekvő számú (~4×), csökkenő felkészültségű hallgatóság, stagnáló oktatói létszám. 5) Új képzési szerkezet, kreditrendszer – plusz félévek, lemorzsolódás, bennragadó diplomák. 6)Finanszírozás: változatos források – zárolások, drasztikus elvonások, ígéretek. 7)Infrastrukturális fejlesztések (FEFA, ppp). 8)Tudomány: kutatás, innováció. 9)Belső és külső minőségbiztosítás (akkreditáció). 10)Európai felsőoktatás lettünk. Maradunk?

1993. évi CXXX. törvény a felsőoktatásról A magyar felsőoktatás első önálló törvényi szabályozásának alapját az alkotmányos emberi jogok, az európai egyetemek Magna Chartája, valamint a társadalmi és a nemzeti lét jobb feltételeinek megterem- tése iránti igény alkotja évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról Az Országgyűlés annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásával a magyar felsőoktatás az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási rendszerének részeként a megváltozott körülmények között úgy legyen képes ellátni a korszerű ismeretek létrehozásában, közvetítésében és átadásában, a társadalmi kohézió, a fenntartható fejlődés érdekében, … évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról Az Országgyűlés a nemzet iránt érzett felelőssége tudatában, az Alaptörvényben foglalt hitvallás szerint egyetértve a nemzet lelki és szellemi megújulásának szükségességével, bízva az egyetemi polgárrá váló fiatal nemzedékek elhivatottságában, … (Európa?) 1) Három önálló törvény a felsőoktatásról

Intézményi szinten kulcsszereplők: Eddig: egyetemi tanács/szenátus, rektor, gazdasági főigazgató. Stratégia: lesz erős miniszteri kancellár és fenntartói testület vs. gyenge rektor és szenátus. Országos szinten szereplők – kevés hatáskör: Intézményi képviseleti (és érdekeltségi) alapon: MRK, ODT, HÖOK, DOSZ, FDSZ (ÉSZT) – a jogszabályok mellett jórészt maguk határozzák meg súlyukat. Miniszteri és egyéb delegálási (korábban független, ma inkább függőségi) alapon: MAB, FTT, NBB (ezek súlyát is) 2) Autonómia-sor(s): oktatási/kutatási – szervezeti – személyügyi – hallgatók felvétele – gazdálkodási

Az autonómia (~önkormányzat) negyedszázada Ftv: 65. § (1) Az állam a felsőoktatással kapcsolatos feladatait a felsőoktatási intézményeknek az Alkotmányban és e törvényben szabályozott, valamint e törvény alapján megalkotott intézményi Szabályzatukban megállapított jogok, kötelezettségek és hatáskörök tiszteletben tartásával látja el. 64. § …az intézmények önkormányzati joga, különösen szervezeti és működési rendjük önálló kialakítása; az oktatók, a kutatók és a vezetők kiválasztása; a felvehető hallgatók számának megállapítása, a hallgatók kiválasztása és felvétele; tantervek, tananyagok, képzési programok meghatározása tudományos kutatási programok kidolgozása; a részére jóváhagyott pénzügyi eszközök, források és előirányzatok feletti rendelkezési jog; nemzetközi kapcsolatok kialakítása és fejlesztése; intézményi minőségbiztosító intézkedések

2005. Ftv. 1. § (2) E törvény célja megteremteni a jogi feltételeket ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény az e törvényben biztosított autonómia szerint működhessék, azzal élhessen, továbbá biztosítsa az autonómia gyakorlásában való részvételt az oktatók, a kutatók és a hallgatók számára. Az autonómia (3) bekezdésben felsorolt elemeit [oktatás, kutatás, szervezet, személyügyek és gazdálkodás] a törvények által meghatározott keretben lehet gyakorolni. Az autonómiát érintő rendelkezéseket csak törvényben vagy törvény felhatalmazása alapján lehet szabályozni. Az autonómia gyakorlásánál figyelembe kell venni a felső- oktatási intézmény szabályzataiban foglaltakat is.”

2011. Nftv. 75. § (1) A fenntartói irányítás nem sértheti a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. Az „intézményi autonómia” és „önkormányzat” szavak nem fordulnak elő a törvényben. [Csak hallgatói és doktoranduszi önkormányzat van – sokféle joggal.] Már az Nftv., most a Stratégia is a fenntartó szerepének korábban nem tapasztalt centralizációját és túlsúlyát növeli a klasszikusan széles intézményi autonómia rovására. Ez a centralizáció korlátozhatja – és korlátozza – az akadémiai autonómia kereteit is, volumenét, forrásait, személyi és infrastrukturális feltételeit egyaránt. [lásd BCE]

Organisational Selection pro- cedure/ criteria for rector Dismissal/ term of office of rector Inclusion/selec -tion of exter- nal members in governing bodies Deciding on academic structures Creating legal entities Financial Length/ type of public funding Keeping a surplus Borrowing money Owning buildings Charging tuition fees for national/ EU students Charging tuiti- on fees for non -EU students Staffing Staff recruitment procedures Staff salaries Staff dismissals Staff promotions Academic Deciding on overall student numbers Selecting students Introducing/ terminating programmes Choosing language of instruction Selecting QA mechanisms/ providers

MRK közlemény – május 13. „Az egyetemi autonómia az európai felsőoktatás több év- százados értéke, melybe nemcsak az oktatási, kutatási autonómia tartozik, hanem az intézmény felelős vezetőinek kiválasztása is. Az MRK nem tartja elfogadhatónak a rektorválasztás eljárásának jelenlegi törvényi szabályo- zását, azt, hogy a rektorjelölt személyéről nem a szenátus dönt. Az MRK egyhangúlag kéri a szabad rektorválasztás biztosítását, ezzel egyidejűleg támogatja a Fenntartói Testület létrehozását.” Az Nftv. elvette a szabad rektorválasztás jogát. A Stratégia szerint az MRK (a kerekasztal) ezt visszaszerzi, cserébe viszont elfogadja ennek ellensúlyaként a miniszter küldte nagyhatalmú kancellárt.

[2014?-től a 28 közül lesz: (pl. 4 ?) nemzeti tudomány- egyetem; (pl. 11) egyetem; (3 ?) főiskola; („számos kis vidéki”: 5) közösségi főiskola + művészeti FOI-k *** Képzési korlátok lesznek, a karok besorolása még rendezetlen.] A nem állami intézmény hova kerül? Kategóriákon belül érdekközösség, közöttük viszont éles verseny lesz? EgyetemAkad./Főisk.Összesen Állami  9 62  28 Egyházi  27 Alapítványi  12 Összesen  67 3) Intézményrendszer: bővülés, integráció, jövő

Tanév Hallgató (ezer) Oktató (ezer) Hallgató/ oktató 1937/38121,77,0 1960/ / / / ,36,3 2000/ ,914,3 2005/ ,218,3 2010/ ,516,8 2012/ ,516,5 4) Növekvő számú (  4×), csökkenő felkészült- ségű hallgatóság, stagnáló oktatói létszám

Örökölt 1988-ból: –Duális (párhuzamos) diplomát adó képzések: főiskolai + egyetemi képzés posztgraduális továbbképzések dr. univ. fokozat, doktori képzés nélkül Ftv: plusz elemeket hoz PhD képzés és fokozatszerzés (ODHT  ODT) Felsőfokú szakképzés (AIFSZ  FSZ) Szakirányú továbbképzés rendszere 5) Új képzési szerkezet, kreditrendszer – sok félév, lemorzsolódás, bennragadó diplomák

1999-ben Bologna-ban vállalt, de csak 2004-ben kezdett, 2006-ban – felmenő rendszerben – bevezetett –3 ciklusú lineáris osztott, ill. 6 esetben osztatlan: alap (BA / BSc) – mester (MA / MSc) képzés –továbbra is: PhD képzés és fokozatszerzés –felsőfokú szakképzés, szakirányú továbbképzések 2011-ben törvénybe iktatott, s most 2013-ban induló –felsőoktatási szakképzés (MKIK: már sem jó) és –az újra osztatlan M szintű, kétszintű tanárképzés Sem a tömegképzés, sem a kreditrendszer, sem a Bologna-rendszer nem volt jól előkészítve. Félsiker? Pozitív kivétel a tudományos utánpótlást biztosító doktori képzés és fokozatszerzés: gyengéivel együtt is sikeres.

Állam: ún. „normatív” támogatás, eseti pályázatok EU-s pályázatok (egye jelentősebb) Hallgatók: önköltség/költségtérítés (tandíj) – diákhitelek Szolgáltatási bevételek, szerény külső támogatások Forrás: t%C3%A1mogat%C3%A1s-re%C3%A1l%C3%A9rt%C3%A9k.pdfhttp:// t%C3%A1mogat%C3%A1s-re%C3%A1l%C3%A9rt%C3%A9k.pdf Áll.támogatás Nominál érték (Mrd Ft) Reál érték (Mrd Ft) A reálérték %-ban 100%88%83%75%66%47% 6) Finanszírozás: változatos források – zárolások, drasztikus elvonások, ígéretek

Extra többletek és extra elvonások: a kilengő inga FEFA – az expanziót segítő jelentős többletet adott Világbanki kölcsön – csak terv maradt A Bokros-csomag „muszáj huszárvágás” volt. PPP beruházások – nagy fejlesztések, súlyos költségek – kompenzálási tervek és ígéretek Innovációs, szakképzési hozzájárulás: kellett, de elvonták Vállalkozási tevékenységek: mára ezt is korlátozták Egyre növekvő sajátbevételi arányok és kényszerek (szórással 50% körül) – (de ebben sok az OEP pénz!) Szél Kálmán Terv – drasztikus elvonások + zárolások Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap – az eddig jól gazdálkodókat sújtó, nem teljesítményalapú ígéretek Aktuális finanszírozási fennakadások: tavalyi normatíva, idei ösztöndíj – kis részben oldódnak

MRK közlemény – december 06. Az MRK tájékoztatja a közvéleményt, hogy a ma bejelentett, a magyar felsőoktatást alapjaiban érintő kormányhatározatokkal nem ért egyet. Az előzetes egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket elutasítja. Okok: 1) Ezek már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik. 2) Az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések az elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. 3) A családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, szociális igazságtalanságot eredményeznek. 4) A legtehetségesebb fiatalokat késztetik az ország elhagyására. 5) A forráskivonás a nemzetközi trendekkel ellentétes. 6) Mindez veszélyezteti az értelmiség újratermelődését.

MRK közlemény – december 18. A nemzeti felsőoktatás visszafejlesztését eredményező lépések, a működéshez szükséges anyagi források kivo- nása, egyetemeink és főiskoláink pénzügyi kivéreztetése helyett, a jövőnk érdekében éppen ellenkező irányú köz- politikára van szükség: be kell fektetni a tudásba, az egyetembe, a jövőbe. Növelni és nem csökkenteni kell a felsőoktatási ráfordításokat. Az elmúlt időszakban éppen az ellenkezője történt. Öt év alatt 40 %-kal csökkent egyete- meink és főiskoláink állami támogatása, miközben a GDP mértéke nagyjából változatlan maradt. A magyar felsőoktatás a közösség javát, a társadalom fejlődését, az emberek tehetségének, tudásának fejlesz- tését, a családok jövőjét, a tudás értékének növelését szolgálja. Az MRK ehhez kéri a társadalom támogatását.

A Stratégia része – többek között – a Top 200 program: Néhány összehasonlító adat ennek pénzügyi feltételeihez: Felsőoktatásunk költségvetési támogatása: 123 Mrd HUF 198. Buffalo University: 630 Mio USD  143 Mrd HUF Goethe Uni. Frankfurt: 601 Mio €  180 Mrd HUF Techn. Uni. Wien: 250 Mio €  73 Mrd HUF Ilyen hátrányos helyzetből ez a Top 200 terv illúzió ELTE? (DE? SZTE?) (2×?) 14 Mrd HUF ?

Néhány év alatt – szinte mindenütt, de meglehetősen egyenetlenül – 190 milliárd forint értékben jelentős, korszerű infrastruktúra fejlesztés volt (oktatási épületek, kollégiumok, modernizálások) – európai színvonalon. (SE: 19,5 vs. SZTE 2 Mrd Ft.) Néhány év elteltével – kevés kivétellel – hosszú távú (20 éves) súlyos törlesztési és működtetési terhek jelent- keztek és vannak. Ebben a magyar felsőoktatás irányítása és intézményeinek nagy része (volt kivétel!) nem volt sem mértéktartó, sem előrelátó. 7) Infrastrukturális fejlesztések (FEFA, ppp)

A humboldti egyetemkoncepció hat (Eötvös Loránd óta): oktatás + kutatás szimbiózisa. Innováció van, de még lassú. A magyar tudományosság kétharmada – feltételek és eredmények terén is – felsőoktatásunkban volt és van. Az OTKA-t (1986) követve mára általános a pályáztatás. Az EU fontos tényező és támogató (pályázati forrás) lett. A publikáció a rangsorok és a presztízs fő komponense. A PhD lett az egyetlen tudományos fokozat: bizalmat és elismerést jelentett, nagy felelősséget ró ránk. Jól végez- zük, de olykor színvonalbeli és hatékonysági hiátusokkal. Hard science-ben erős nemzetközi kapcsolatok voltak, amik tovább fejlődtek, de most lassultak. A súlypont nyugatra tevődött. * Soft science-ben jelentős nyitás, sok lehetőség, de még mindig mérsékelt nemzetközi megjelenés. 8) Tudomány: kutatás, innováció

A felsőoktatás genetikusan minőségelvű. Minőségrontó „mutációt” okoz az előkészítetlen tömegképzés (4× !), a drasztikus és permanens forráshiány (Szél Kálmán T.), a változásokkal szembeni tehetetlenség, a felsőoktatási minőségpolitika és gyakorlat hiánya, a végzettekről szóló visszajelzések hiánya, a professzionális menedzsment hiánya. Ennek korrekcióját jelent(het)i a tervezett és szervezett minőségügy, a belső és külső minőségbiztosítás, az akkreditáció (minőséghitelesítés) – ha jól működik. A MAB következetesen minőségelvű volt, a minisztérium sohasem szigorított, mindig csak engedett – s nem elvi alapon – a követelményekből (a MAB „nem”-ekből). 9) Belső és külső minőségbiztosítás (akkreditáció)

Két korábbi törvényben (1993, 2005) volt átgondolt korszerű, működő ágazati minőségpolitika: Kormányzat: jogi és forrásháttér biztosítása Intézmények: belső minőségbiztosítás, önértékelés MAB: külső minőségértékelés, -hitelesítés (akkreditáció) – független volt, ma miniszteri delegáltak túlsúlya van. A minőségügyi fejezet a 2011-es Nftv-ből kimaradt. Ezzel az intézmények felelőssége még nagyobb lett. Követnünk kell az európai gyakorlatot. Ennek alapja az ESG (European Standards and Guidelines), biztosítéka a MAB ENQA (European Association for Quality Assurance) tagsága. (Most van elhúzódó elbírálás alatt.)

1988 Magna Charta Universitatum: Bologna. Eddig 80 ország 755 egyeteme, köztük 11 magyar egyetem írta alá: BCE, BME, DE, ELTE, KEE, ME, PE, PTE, SE, SZIE, SZTE Bologna Declaration: 32 ország (közte H) minisztere jegyzi. Kétévente miniszteri találkozók és újító nyilatkozatok. 2, majd 3 ciklusúra bővült lineáris képzési rendszer. kreditek, mobilitás, diploma elismerés/supplement stb. ESG: European Standards and Guidelines. European Higher Education Area: már 47 ország. European Research Area: diffúz, de részt veszünk, jelentős kutatási együttműködések és források. Több sikeres magyar részvétel európai projektekben. Stratégia: említi Európát, de mi hova tartozunk? Maradunk? 10) Európai felsőoktatás lettünk. Maradunk?

Maga a törvény is stratégiát tükröz, mert stratégiára épül: 1993: A magyar felsőoktatás fejlesztése 2000-ig „A felsőoktatás színvonala, fejlődése meghatározó feltétele a magyar társadalom és gazdaság átalakulásának, jövőbeli perspektívájának.” 2003: CSEFT: túl radikális volt, elbukott, majd megújult. 2013: A stratégia soron következő lépései „A felsőoktatás és a diplomaszerzés egyéni és össztársa- dalmi értéke, fontossága, nemzetgazdasági és nemzet- stratégiai jelentősége kétségbevonhatatlan.” „A magyar felsőoktatásban a részvételi arány (20–25%) nemzetközi összehasonlításban alacsony.” Szintézis: a magyar felsőoktatás stratégiája

Ma: ellentmondások – kölcsönös elégedetlenségek Széll Kálmán Plan (2011 Ministry of National Economy): „4. Higher education. The Hungarian education system is far from meeting the actual demands set by the economy and the labour market. We have been financing an educa- tion system with significant public resources that does not serve the interests of the economy, does not create value and, as a whole, increases public debt.” [Ez volt a drasz- tikus forráskivonások igaztalan megideologizálása!] Stratégia (2013): „ „ A felsőoktatás nem ‚pénzköltő szektor’, hanem mind az egyén, mind a társadalom, mind a gazda- sági növekedés, a nemzetközi versenyképesség és a nem- zetgazdaság egésze szempontjából stratégiai jelentőségű ágazat.” [Ez már igaz, de még nincs pozitív következménye.] MRK levél: elvekben egyetértés, konkrétumokban sok kérdőjel és hiány

Orbán Viktor miniszterelnök (MRK október 16.) „A felsőoktatást át kell alakítani, mert most, illetve eddig sem saját eszméjének, sem pedig a fenntarthatóság kö- vetelményének nem felelt meg. Voltak már átalakítási kí- sérletek. Ilyen volt az integráció ügye, ilyen volt a bolognai folyamathoz való csatlakozás vagy a hallgatói létszámok jelentős növelése. Egyik sem hozta meg a kívánt eredmé- nyeket, sőt számos nem kívánt következménynek is tanúi lehettünk.* A magyar felsőoktatási rendszer nem állt készen még a bolognai folyamatra. Az átgondolatlan reformok so- rán sajnos leértékelődött a felsőoktatás presztízse. A gon- dokat ismerjük: túlburjánzó szakkínálat, fenntarthatatlan párhuzamosságok, több helyen minőségében megkérdő- jelezhető teljesítmény. Ennek ellenére a magyar felsőoktatás a nemzetközi mezőnyben gyakran meglepően jól teljesít.” *Visszafordítjuk? A stratégia nem szól ezek orvoslásáról.

MRK közlemény – május 15. „A Magyar Rektori Konferencia már többször jelezte, a nominálértéken több mint 80 milliárd forintos csökkenésből az idei évre érvényesített 32 milliárd forint összegű állami támogatás elvonás miatt a rendelkezésre bocsátott elő- irányzatok az intézmények alapfeladatainak ellátásához szükséges működtetés, üzemeltetés költségeit már nem biztosítják, a forráskivonást már nem tudják az állami egyetemek, főiskolák kigazdálkodni. A Magyar Rektori Konferencia azt várja, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján járó tavalyi támogatások kifizetésé- vel, valamint a fenntartó által ígért 58 Mrd forint támogatás folyósításával a felsőoktatás-politikai kormányzat bizto- sítsa a magyar felsőoktatás további működőképességét.”

A HÖOK Közgyűlés nyilatkozata február 16. "Mély válságban van a magyar felsőoktatás. Egyetemeinket és főiskoláinkat súlyos problémák terhelik, amelyeket a Kormány elkapkodott és átgondolatlan intéz- kedései csak tovább erősítettek. Az elmúlt hetek zűrzava- ros időszakát követően a Felsőoktatási Kerekasztal életre hívása azonban végre a megnyugtató megoldás reményé- vel kecsegtetett. Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy a napirenden szereplő kérdések kapcsán az egyeztetési folyamat közben jogszabályi változások történjenek. Egy ilyen lépés – kivált- képp, ha az magát az Alaptörvényt érinti – nem csak in- korrekt, de megkérdőjelezi a Felsőoktatási Kerekasztal mandátumát és kompetenciáját is.”

Az FDSZ állásfoglalása – május 17. „A magyar állami felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása jelentősen csökkent az elmúlt években. Az el- vonások, csökkentések változatos formában valósultak meg. A tendencia egyértelmű: a fokozatosan gyorsuló ütemű támogatáscsökkentések következtében ebben az évben reálértéken már kevesebb, mint a felét szánja a magyar állam a felsőoktatásra, mint 2008-ban! Intézményeink a működőképességük határához érkeztek, egyesek már túl is vannak azon. Az FDSZ elnöksége felhívja a Kormány figyelmét erre a veszélyre, és nyomatékosan arra kéri a Kormányt, hogy a napokban bejelentett költségvetési zárolás semmilyen mér- tékben ne érintse a magyar felsőoktatási intézményeket.” Béremelés? – öt éve nem volt a felsőoktatásban.

Dr. h. c. Gulyás Balázs (Karolinska); DE, „Megdöbbentő, de tény, a világ 100 olyan intézménye közül, amelyek legrégebb óta, alapításuktól kezdve struk- túrájukban, funkciójukban, célkitűzéseikben nem tértek el és több száz vagy egyes esetekben több mint ezer éve ugyanazt folytatják, amit elkezdtek, 85 egyetem van. … Tehát a világ legstabilabb intézményei az univerzitások, ezt senki nem vonhatja kétségbe. Erről a pódiumról kérném, ha vannak itt döntéshozók, ha nincsenek, akkor is hallják meg ezt a hangot, hogy kon- centráljunk az egyetemekre! Arra az intézményre, amely a tudásnak nem csak a hordozója, hanem művelője, létre- hozója, továbbadója.”

Most „sikerek és kisebb – nagyobb gondok” az előadás címe. Ha nem értjük meg a Gulyás Balázs által idézett és kiemelt történelmi tapasztalat tanulságát, ha a felsőoktatás nem elég erős érdekei érvényesítésé- ben és nem elég következetes értékei védelmében, ha a stratégia főleg arról szól, hogyan osztjuk újra, és ki osztja kinek a maradék keveset, de arról nem szól, hogy mikor és mennyivel lehet többet osztani (és szerezni), ha a társadalom, benne az elit, nem ismeri fel és nem ismeri el valós támogatással a felsőoktatás jelentőségét, akkor nem kell negyedszázad ahhoz, hogy a kisebb – nagyobb gondok helyett valóban kudarcokról szóljon a következő visszatekintés: a felsőoktatás és a társadalom kudarcáról. Ennek elkerülése – kudarcok helyett sikerek el- érése – sok-sok egyén és a társadalom közös érdeke.

Köszönöm a megtisztelő felkérést és a figyelmet! A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete 25. születésnapján eredményes érdek- és értékképviseletet kívánok!