A számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
5.Tétel Hardverellenőrző teszt. Gépház • Leszállítás után ellenőrízzük,hogy a gépház nem-e karcos vagy nincs-e rajta horpadás • Álló vagy fekvő gépházat.
Hardver ismeretek-2.
A számítógép.
Memória.
Számítógép összetevői
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
A memória.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Egy egyszerű gép vázlata
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Készítette: Atkári György
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Alaplapok.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

A számítógép felépítése Balaton Marcell Balázs

Mi van a számítógépben?

Mi van a számítógépben?

Alaplap

Alaplap Többrétegű nyomtatott áramköri panel Ebbe illeszkedik a processzor, a memória és a különböző bővítőkártyák Feladata a számítógépes részegységek működésének valamint az azok közti kommunikáció a biztosítása

Alaplap tápcsatlakozó ventilátor-táp egér és billentyűzet csatlakozó floppy-csatoló foglalat USB-csatlakozó párhuzamos port memóriafoglalatok processzorfoglalat IDE foglalat (pl: merevlemezhez, DVD-hez) AGP foglalat (videókártyához) PCI foglalatok (pl: hang-, vagy háló kártyához) CMOS elem ISA foglalat (ma már nem használják)

Mi van az alaplapon? processzorfoglalat memóriahelyek ROM BIOS (csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát) lapkakészlet akkumulátor bővítőkártya foglalatok belső és külső csatolók jumperek sín vagy buszrendszer

Sín- vagy buszrendszer A számítógépen belüli adatforgalom vezetékrendszere A sínrendszer három részre osztható fel: címsínek adatsínek vezérlősínek

Processzor

Processzor Egy szilícium lapkára integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység Utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli A bemenetről kapott információkat feldolgozza és a kimenet felé továbbítja

A processzor részei központi vezérlő egység (CU) értelmezi a parancsokat és vezérli a számítógépet (itt található az órajel generátor is) aritmetikai-logikai egység (ALU) matematikai és logikai műveleteket végző áramkör regiszterek a processzor belső tárolói, gyorsan elérhetők gyorsítómemória (cache) matematikai társprocesszor (FPU)

A processzor órajele Az óra az egész számítógép működéséhez szükséges ütemet biztosítja A számítógép sebességét, azaz az órajel frekvenciáját Hertzben mérjük

A processzor hűtése Léghűtéses Vízhűtéses A processzorra hűtőbordát szerelnek Közé pasztát kennek a jobb hőátadás érdekében A hűtőbordára pedig ventilátort tesznek Csövekben vizet cirkuláltatnak Teljesen halk, és hatékony hűtés Kiépítése bonyolult és drága Emiatt nem elterjedt

Memória

RAM Véletlen elérésű memória (Random Access Memory) Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat Tartalmát csak addig jegyzi meg, amíg a számítógép be van kapcsolva

RAM Egy memóriarekesz egy bájtnyi információt tárol A memóriarekeszek sorszámát címnek nevezzük A CPU a cím alapján találja meg a keresett információt

ROM Csak olvasható memória (Read Only Memory) Tartalma állandó, változtatni nem lehet rajta Tartalmát kikapcsolt állapotban is megőrzi