Hálózati ismeretek ismétlés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A TCP/IP hivatkozási modell
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
INTERNET.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
A hálózatok működésének alapelvei
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Számítógép-hálózatok
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Hálózati ismeretek ismétlés

Mi a hálózat?

A pókhálón túl..  A számítógép-hálózatok létrehozásának ötletével az 50-es évek végén az amerikai védelemi minisztérium kezdett el foglalkozni. ARPANET

Mire jó egy hálózat? Erõforrás megosztás A legfontosabb szempont. Az adatbázisok elérhetõvé tehetõk több helyrõl. A drága hardver elemek megoszthatók a felhasználók között. Kommunikációs eszköz Fontossága egyre nõ. Az egyik közismert példája az elektronikus levelezés. Nagyobb megbízhatóság elérése

Mire jó még?? Központilag figyelemmel kísérhetõ a hálózat mûködése, forgalma, a hibák felderítése és elhárítása hatékonyabban elvégezhetõ. Ezt közös néven hálózat menedzsmentnek hívjuk. Megelõzhetõ az egyes számítógépek túlterhelése alkalmazások, adatbázisok másik számítógépre történõ áthelyezésével.

Mire jó még? Rendszerteljesítmény fokozatosan növelhetõ A meglévõ de már elavult számítógépeket nem kell kidobni, hanem melléjük beállíthatók újabbak, amelyek átveszik a feladatok egy részét.

Területi kiterjedés LAN (Local Area Network) - kis kiterjedésû hálózat, lokális hálózat Jellemzõje az egyedi kábelezés, gyors adatátvitel. Kiterjedsége az 1 szobától néhány kilométerig terjed. MAN (Metropolitan Area Network) - városi méretû hálózat A MAN egész város(oka)t átölelõ földrajzi kiterjedéssel rendelkezik, technológiailag mégis a LAN-hoz áll közelebb. WAN (Wide Area Network) - nagytávolságú hálózat Kiterjedése pár kilométertõl kezdve az egész Földre is kiterjedhet. Általában több szervezet birtokában van.

Protokoll Token : minden gépnek van egy címe, ezzel azonosítható. A token (vezérjel) „jár” körbe körbe a gyűrűs hálózaton. Adatot csak az a gép küldhet akinél a token van.

Protokoll Üzenetszórásos : A gépeknek ugyanígy címe van. Az adatot a küldő „feladja”, majd a címzett gép megkapja.

Átviteli módszer alapján Szimplex : átvitel esetén a csatornán áramló információ csak egy irányú lehet, mindig van adó és van vevõ a rendszerben, ezek szerepet nem cserélnek. Ilyen kommunikáció a szokásos rádió vagy TV adás Félduplex : átvitel esetén a csatornán az információáramlás már kétirányú, felváltva történik, úgy hogy egyszerre mindig csak az egyik irány foglalja a csatornát. Ilyen átvitel valósul meg nagyon sok rádiós kapcsolatban (pl. CB rádió) Duplex : esetén egyidejû két irányban történõ átvitel valósul meg, hasonlóan az emberi beszélgetéshez, és technikai példaként a telefont említhetjük meg.

Topológia Sín (busz) A gépek egy közös átviteli közegre csatlakoznak. Gyűrű (ring) A gépek egy gyûrûre vannak felfûzve. Fa (tree) Bármely két összekötött gép között egy és csak egy útvonal van. Csillag (star) Minden gép csak a központi géppel van összekötve.

A hét rétegű ISO/OSI hálózati modell Alkalmazási (felhasználói) réteg Megjelenési réteg Viszony réteg Szállítási réteg Hálózati réteg Adatkapcsolati réteg Fizikai réteg