1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közoktatási fejlesztések, pályázati lehetőségek
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Regionális fejlesztési lehetőségek
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A Kormány intézkedései és tervei
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Európa 2020 Stratégia hazai végrehajtása
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A as határon átnyúló együttműködési programok tervezése
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
GKI Zrt., Az EU statisztikai adatbázisa és az uniós politikák Prezentáció az MTA Statisztikai Bizottsága Budapest, december 6-i ülésére.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Illés Dóra November 23. Generációk diskurzusa a regionális tudományról, Győr.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Erdély2020 Fejlesztési Terv Az EU költségvetési időszakának vezető irányvonalai Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kolozsvár, november.
Erdély2020 Fejlesztési Terv Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Temesvár, december 3. Az EU közötti költségvetési kerete.
EU 2020 Stratégia ERDÉLY 2020 Fejlesztési Terv Romániai Magyar Üzleti Egyesület Temesvár, május 25. WINKLER Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ,
ERDÉLY 2020 – SZÉKELYFÖLD 2020 Fejlesztési Terv
ERDÉLY 2020 – PARTIUM 2020 Fejlesztési Terv március 21. Európai Parlament, Brüsszel WINKLER Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP)
EURÓPA 2020 Stratégia ERDÉLY 2020 Fejlesztési Terv szeptember 24., Kolozsvár XX. RMKT Vándorgyűlés WINKLER Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ,
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Az energiahatékonyság finanszírozása a as programozási időszakban.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Az Európa 2020 stratégia dióhéjban ALFÖLDI Katalin, EU szakértő.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Erdély2020 Fejlesztési Terv
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
Magyar Útügyi Társaság
Erdély2020 Fejlesztési Terv Az EU költségvetési időszakának vezető irányvonalai Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kolozsvár, 2012.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Előadás másolata:

1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Budapest, január 27.

2 Európa 2020 célkitűzései Az öt kiemelt uniós célkitűzés a következő: A 20–64 évesek körében legalább 75%-ra kell emelni a foglalkoztatás szintjét. Az uniós GDP 3 %-át kutatásra és fejlesztésre kell fordítani. Teljesíteni kell a „20/20/20” éghajlat-változási/energiaügyi célkitűzéseket. Az iskolából kimaradók arányát 10% alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció legalább 40% ‑ a rendelkezzen felsőoktatási oklevéllel. 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

3 7 új kiemelt kezdeményezés Intelligens növekedés Innovatív Unió – a kutatás-fejlesztési és az innovációs politikát a főbb kihívásokra kell koncentrálni; Mozgásban az ifjúság – a diákok és a fiatal szakemberek mobilitásának ösztönzése; Európai digitális menetrend ‑ ra minden európai számára elérhetővé kell tenni a nagysebességű internetet; Fenntartható növekedés 4.Erőforrás-hatékony Európa – támogatni kell az elmozdulást az erőforrás- hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé; 5.Környezetbarát iparpolitika – az Unió háttériparát segíteni kell abban, hogy a válságot követő világban is versenyképes legyen Inkluzív növekedés 6.Új készségek és munkahelyek menetrendje – meg kell teremteni a munkaerőpiac modernizálásának feltételeit 7.Szegénység elleni európai platform – biztosítani kell a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót azáltal, hogy segítjük a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élőket

4 A gazdasági kormányzás megerősítése 2010 tavaszán számos Bizottsági kommunikáció megfogalmazta a kormányzás megerősítésének igényét. Ez a Gazdasági Kormányzás Munkacsoport felállításához vezetett (Herman van Rompuy) –Költségvetési fegyelem –Makro-gazdasági egyensúlytalanságokkal szembeni védekezés A Bizottság 2010 szeptemberében javasolta a „hatos csomagot”, melynek pillérei: –A Stabilitási és Növekedési Paktum erőteljesebb alkalmazása; –Új elem: a makro-gazdasági egyensúlytalanságok monitoringja; –Korábbi, erősebb és automatikus szankciók. A „hatos csomag”-ot 2011 szeptemberében került elfogadásra és december 13-án lépett életbe. Bizottsági javaslatok a 136. cikkhez november 23-án, a stabilitási kötvényekről szóló Zöld Könyv megjelenésével együtt „Költségvetési paktum” december 9.

5 Európai Szemeszter: a fő lépések Iránymutatás az EU és Euro-zóna tagállamoknak Ország-specifikus felülvizsgálat Miniszterek Tanácsa Európai Bizottság Európai Parlament Európai Spring EU summit JanuaryMarchApril February MayJuneJuly Autumn: Decisions at national level Debate & orientations Endorsement of guidance Finalisation & adoption of guidance Tagállamok Annual Growth Survey Policy guidance including possible recommendations Debate & orientations Euró Europ Tanács Tavaszi Európai Tanács ülés JanuaryMarchApril February MayJuneJulyJanuárMárciusÁprilis Február MájusJúniusJúlius A Nemzeti Reform Programok és a Stabilitási és Konvergencia Programok elfogadása Az ősz során nemzeti szintű döntések Vita és orientáció A javaslatok jóváhagyása A javaslatok véglegesítése, elfogadása Éves Növekedési Jelentés Politikai javaslatok és ajánlások Vita és orientáció

6 Magas szintre emelkedett a munkanélküliség Munkanélküliségi ráták 2011-ben (%-ban, őszi előrejelzések) %

(második negyedév)2008 (második negyedév) % * A 12 hónapnál hosszabb ideje munkanélküli személyek aránya A hosszú távú munkanélküliségi ráták alakulása* 2008 és 2011 között EL

8 A fiatalok különösen érintettek % A munkahellyel nem rendelkező és oktatásban vagy szakképzésben sem részesülő fiatalok aránya a 20–34 éves korcsoport %-ában

9 Köszönöm figyelmüket!