A 10 éves Lehoczky Tivadar Intézet tevékenysége röviden

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A határ menti együttműködés fontossága Tóth Károly a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója Somorja,
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Szlovákiai Magyar Adatbank
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Művelődés, műveltség és egzisztencia 50 éves képzés jubileumi konferencia ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar november 25. péntek
Határon túli magyar digitalizált gyűjtemények Moldován István OSZK MEK Osztály „Nemzetiségeinkről a kulturális örökség digitalizált megőrzésében”
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Korpuszmunkálatok Pintér Tibor MTA Nyelvtudományi Intézet Gramma Nyelvi Iroda.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A fejlesztés hatása a szervezetre
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
„Regionális fejlődés a Kárpát-medencében
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
HAS Centre for Regional Studies AZ MTA REGIONÁLIS KUTATÁSOK KÖZPONTJÁNAK JÖVŐKÉPE 2010−2015 HORVÁTH GYULA ______________________________________________.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Az IKT-metria mérőeszköz
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Hodinka Antal Intézet Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Szakkollégiumi Műhelymunka: Helyzetkép a szakkollégiumi tehetséggondozásról Benkó Marcell - Széchenyi István Szakkollégium / Szakkollégiumok Egyeztető.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
A tudomány tudománya alprojekt Kampis György egy.tan., ELTE Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
Gyakorlatorientált emberi erőforrás tanácsadó MA képzés – a szakmai gyakorlat szerepe az NYME-AK képzésében VI. Országos Tanácsadói Konferencia BKIK székház.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

A 10 éves Lehoczky Tivadar Intézet tevékenysége röviden 2012. június 18.

Az Intézet története 1999-ben alakult a LIMES Társadalomkutató Intézet, amely 2001. november 12-én, kettévált egy nyelvészeti és társadalomtudományi szekcióra, melyek önálló tudományos műhelyekként funkcionáltak tovább A társadalomtudományi kutatásokat végző kutatócsoport, bár korábban is használatos volt, hivatalosan 2005 októberében döntött Lehoczky Tivadar nevének felvételéről

Főbb kutatási területei: Magyar-magyar kapcsolatok Az Intézet alapítója és első igazgatója Dr. Soós Kálmán (1962-2011), történész, a történelemtudományok kandidátusa Főbb kutatási területei: Magyar-magyar kapcsolatok A kárpátaljai magyarság anyaországképének alakulása Ukrán magyarságkép A kárpátaljai magyar tudományosság és tudományos könyvkiadás helyzete Folyószabályozás és árvízvédelem a Tisza völgyében (XVIII-XX. század)

Az Intézet munkatársai és főbb kutatási területeik: Bocskor Andrea, PhD, intézetvezető: imagológia, ukrán magyarságkép, ukrán-magyar kapcsolatok, magyar-magyar kapcsolatok, interkulturális kapcsolatok Darcsi Karolina, kutató: politológia, politikatudományok, kisebbségpolitika, EU-ismeretek, önkormányzatiság Dobos Sándor, kutató: helytörténet, utca- és helységnévadási politika Molnár D. Erzsébet, kutató: XX. századi történelem az élő emlékezetben, malenykij robot, a donbászi munkaszolgálat, a szovjet rendszer kiépítése Kárpátalján Molnár Eleonóra, kutató: nevelésszociológia, felekezeti oktatási intézmények Kárpátalján Orosz Ildikó, PhD, tudományos tanácsadó: oktatásszociológia, kárpátaljai magyar oktatási rendszer

A Lehoczky Tivadar Intézet kutatásai az alábbi tudományágakhoz sorolhatóak: Történettudomány Szociológiai tudományok Neveléstudományok Politikatudományok Multidiszciplináris társadalomtudományok Néprajz és kulturális antropológiai tudományok Multidiszciplináris bölcsészettudományok

Az elmúlt 10 évben 18 önálló és 10 más kutatóműhellyel együttműködésben végzett kutatási projecten dolgoztunk, melyek egy része jelenleg is folyamatban van A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika Kárpátaljai ukrán középiskolások magyarságképe egy kérdőíves felmérés tükrében Magyar-magyar kapcsolatok Kárpátalja XX. századi története az élő emlékezetekben A kárpátaljai magyarság 1944-es elhurcolása (málenkij robot). A túlélők és a hozzátartozók kérdőíves felmérése A kárpátaljai magyarság részvétele és lehetőségei az ukrán önkormányzati rendszerben A kárpátaljai magyarság politikai helyzete a rendszerváltás óta, politikai közvélemény-kutatások, helyzetjelentések Magyarok oktatási-képzési stratégiája Kárpátalján az új ukrán oktatáspolitikai törekvések fényében Kárpátaljai általános történeti, helytörténeti, oktatási bibliográfia összeállítása Temetkezéskultúra Kárpátalján. A múlt „élő” tanúi a temetők, magyar vonatkozású temetők felkutatása a szórvány magyar vidékeken

Az Intézetünk munkatársai különböző kutatóműhelyekkel együttműködve a következő kutatási programokban vettek részt: Magyar fiatalok a Kárpát-medencében (NIKI) Határon túli magyar közoktatási rendszerek hatásvizsgálata a munkaerő-piaci relevancia (HTOF program iroda) A Kárpát-medencei magyar felnőttképzés rendszere (HTOF programiroda) EUDIMENSIONS program: A szélesebb európai szomszédság helyi dimenziói: politikai közösség kialakítása a határon átnyúló együttműködések (PTE) Kárpát-panel – A Kárpát-medencei magyar identitásfejlődést Magyarországon, Szlovákiában, Kárpátalján (MTAKI) Határon túli magyar tudományos könyvkiadás (MTA Fórum Kisebbségkutató Intézet) Felsőoktatási kataszter frissítése (Márton Áron Szakkollégium és MTA) Kárpátalja. A Kárpát-medence régiói című sorozat vonatkozó kötetének összeállításában való részvétel (sorozatszerkesztő: Horváth Gyula.) (MTA RKK) Oktatói mobilitás (Apáczai Közalapítvány)

Folyó kutatásaink: Politikai felmérés a 2012. évi októberi választások előtti helyzetről : kérdőíves módszerrel végzett közvélemény-kutatás a 73-as szavazó-körzethez tartozó településeken célja volt meghatározni a pártpreferenciákat, a politikai attitűdöket és a várható szavazói véleményeket A felmérés eredményeinek összesítése és elemzése folyamatban van

A múlt „élő” tanúi a temetők A múlt „élő” tanúi a temetők. Felső-Tisza-vidéki szórvány magyar sírok feltérképezése, 2011 ősz A Rahói járás 10 temetőjének feltérképezése, magyar vonatkozású sírjainak betűhív lejegyzése, adatbázis készítése: Kőrösmező Kőrösmező-Szvidovec Feketetisza Bilin Mezőhát Tiszaborkút Rahó Nagybocskó (2 db) Terebesfehérpatak (2 db) Tiszabogdány Lonka

Kárpátalja általános történeti, helytörténeti és oktatási bibliográfia összeállítása 1991-2011 közötti Kárpátalja témájú kiadványok tematizálása és bibliográfiai adatbázisba rendezése A tudományos könyvkiadás helyzetének felmérése

Magyar síremlékek nyomában Vereckétől Szolyváig Magyar síremlékek nyomában Vereckétől Szolyváig. Magyar vonatkozású sírok feltárása Kárpátalja északnyugati járásainak településein A Nagybereznai, Volóci, Szolyvai járások 10 települése temetőinek feldolgozása Nagyberezna, Kisberezna Volóc, Vezérszállás, Galambos Szolyva, Polena, Nelipino

Kutatásaink megvalósulása: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola MTA Határon Túli Magyar Tudományos Ösztöndíjprogram Bethlen Gábor Alap

Publikálási lehetőségek: Acta Beregsasiensis (Acta Academiae Beregsasiensis) Az Intézet tudományos évkönyve a II. RF KMF kiadásában Közoktatás ELTE és Debreceni Egyetem kiadványai

Kiadványaink

További adatok a kutatásainkról: Köszönöm a figyelmet! További adatok a kutatásainkról: www.lehoczkyintezet.uz.ua