Vállalkozás Pro és Contra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy vállalkozás szerződései
Advertisements

Vállalkozás alapítása I.
Az egyéni vállalkozó /2009. évi CXV. tv./  Természetes személy  Letelepedés  Üzletszerű  Saját gazdasági kockázatvállalás.
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
6. tétel Társas vállalkozások.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
A vállalkozás indításának jogi és pénzügyi ismeretei
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jogi és menedzsment ismeretek
Jogi és menedzsment ismeretek
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Vállalkozás gazdaságtan I.
A vállalkozás céljai, belső érintettek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Családi vállalkozás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
„Ausztria, a jó szomszéd” Vállalkozzunk Ausztriában!
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Vállalkozás létrehozása, megszűnése vállalati formák
Vállalkozói környezet Szlovéniában Lenti, május 19. Magyar Daniel.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Vállalati gazdaságtan alapjai A vállalat és környezete
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Vállalkozás alapítás Ausztriában
A svájci Kft. és Rt. áttekintése
Bizalmi vagyonkezelés Avagy az új Ptk. titkos befutója? december
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
Vállalkozások közötti választás  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.
Lévai Ügyvédi Iroda Dr. Lévai Nóra ügyvéd
A vállalkozás létrehozásának lépései
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
Jogi ismeretek: A gazdálkodó szervezetek működését meghatározó jogszabályok. Egyéni és társas vállalkozási formák A gazdasági társaságok alapításának és.
A vállalkozások jogi környezete
A svájci Kft. és az Rt. áttekintése
A vállalkozások alapításának jogi és adminisztrációs lépései belföldön, Ausztriában és Németországban „Ha egy üzlet beindul…” Lévai Ügyvédi Iroda Dr. Lévai.
1 Néhány fontos jogi aspektus és tudniváló a svájci piacra lépéshez MKIK/HSU Szeminárium Georg J. Wohl Ügyvéd LL.M. Baur.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Vállalkozásmenedzsment
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
A gazdasági vállalkozások
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási ismeretek
Jogi és menedzsment ismeretek
A vállalat és termelői magatartás
Előadás másolata:

Vállalkozás Pro és Contra A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása

Miért Pro és Contra? Pro – hát ezért vannak itt! értéktöbbletet hoznak létre egy új vállalkozás indításával több értéket (új terméket, új technológiát) többletértéket (=profitot) Contra komoly belső és külső okok kellenek az ellenjavallathoz…

Döntéshelyzet Dönteni kell: Egyedül, vagy társakkal? Mekkora induló tőkét tud biztosítani vállalkozásához? Saját tőke áll-e rendelkezésére, vagy külső forrást kell bevonnia (bankhitel, családi kölcsön) Mekkora kockázatot hajlandó vállalni? Vagyis meri-e magánvagyonát is kockáztatni, vagy korlátozni kívánja a felelősségét? Mekkora működési és döntési önállóságra törekszik? Egyedül kívánja-e a döntéseit meghozni, vagy közös döntéshozatalra törekszik? Mit vár a vállalkozástól? Jövedelmet és megélhetést természetesen, de mindemellett munkahelyet is szeretne-e teremteni, vagyis alkalmazottakra is szükség lesz-e?

Vállalkozások csoportosítása Vállalkozási forma szerint: Egyéni vállalkozás – társas vállalkozás Jogi jellegük szerint: jogi személy – jogi személyiség nélküli minimális tőkeigény szerint: nincs – van Felelősség szempontjából: magánvagyonnal – korlátozottan a tagok létszámát tekintve: egyedül – társakkal Céljukat tekintve: üzletszerű közös gazdasági tevékenység: személyegyesülés – tőkeegyesülés Üzletvezetését és képviseleti jogokat tekintve a bevitt vagyon kivonásának lehetőségét tekintve

Előnyök Hátrányok Egyéni vállalkozás nincs cégalapítási költség, nincs szükség ügyvédi közreműködésre, induló költségek alacsonyabbak Belekóstolhat a vállalkozói létbe szüneteltethető 5 évig Teljes vagyoni felelősség Adózási hátrány, szja Betéti társaság Nincs tőkeminimum Olcsó könyvelés Nem ismerek több előnyt… Súlytalan Beltag teljes vagyoni felelőssége Nem lehet egyedül Kft a felelősség korlátolt (=korlátozott) Alacsony tőkeminimum 2014. márc.15-ig Szerződésmintával alapítható Lehet egyszemélyes is Egyszemélyes kft.nél drágább az alapítás, ha az alapító egyúttal alkalmazott is akar lenni (van rá jogtechnikai megoldás) Rt nagyobb a presztizsértéke tőzsdére vihető Drágább (alapítás, működtetés, részvények nyilvántartása)

Döntés Ki válassza az egyéni vállalkozást? Aki egyedül, önállóan szeret dolgozni, döntéseket meghozni, nincs elegendő induló tőkéje, ámde hajlandó kockázatot és vagyoni felelősséget vállalni Ki válassza a társas vállalkozási formát? Aki inkább társaival közösen, elegendő saját, vagy idegen tőkével, korlátolt felelősséggel kíván fellépni a piacon. Aki kockázatkerülőbb, annak legjobb választás egy olyan társas vállalkozási forma, ahol felelőssége korlátozható: betéti társaság kültagjaként, vagy egy kft. tagjaként, illetve egy részvénytársaság részvényeseként teljesíthetők ezek az elvárások.

Vállalkozás az EU-ban minden vállalkozás, amit magyar állampolgár indít Magyarországon, az uniós vállalkozásnak minősül. Ha pl. Ausztriában egyéni vállalkozást indít, jogállása azonos egy osztrák állampolgárral Cégalapításra is a tagállami szabályok vonatkoznak a Szolgáltatási Irányelv, vagyis a 2006/123/EK (2009. december 12.) európai parlamenti és tanácsi Irányelv a belső piaci szolgáltatásokról koordinálja azokat

Köszönöm a figyelmüket. Budapest, 2013. június 22. Dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere utca 21. dr.daszkalovics@t-online.hu www.daszkalovics.hu