Voltaire és Rousseau 23/B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
Advertisements

1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Készítette: Kiss Dániel
Puskin: Anyegin.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
2012 Comedy Central. Comedy Central – Alap információk Lead Az első hazai humorcsatorna Csatorna infók A 2008-ban induló Comedy Central a külföldön is.
„vissza a természethez!”
A SIKERES ÉLET TITKA.
ZICHY MIHÁLY.
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
„Nagy könyv” A könyv éve a Vetési Albert Gimnáziumban.
Jean-Jacques Rousseau ( )
A magyar felvilágosodás irodalomból
A romantika irodalmából
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Felvilágosodás Bevezető óra.
HERBART ÉS DIESTERWEG.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Puskin 8/B.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Liszt Ferenc 26/C.
Készítette Turtev Erik
A felvilágosodás nevelésügye Európában
Bevezetés a neveléstudományba
Jean-Jacques Rousseau
Kertész Imre: Sorstalanság
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Kufstein, a hírhedett börtön
Anton Pavlovics Csehov
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
Petőfi és a média 27/A.
Mikes Kelemen 22/C.
II. Rákóczi Ferenc.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Bolyai János.
:07:02 Elizabeth Rosemond Taylor febr. 27.-én született Londonban, - kétszeres Oscar díjas, angol-amerikai színésznő. Nevének közismert.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Készítette: Prumek Zsanett
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Christiaan Huygens élete
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
Szabó Magda : Abigél.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János Élete és munkássága.
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Arany János békési kötődése
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Wolfgang Amadeus Mozart
Kölcsey Ferenc
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Alfons Mucha
Előadás másolata:

Voltaire és Rousseau 23/B

1. Voltaire pályája Jogászcsalád gyermeke Szellemes, művelt, az irodalmi szalonok kedvence Kétszer kerül a Bastille-ba, másodszor egy arisztokrata jóvoltából, aki meg is botoztatja - ez szembefordítja az önkényuralmi rendszerrel Angliába emigrál, s megismerkedik az angol polgári rendszerrel, amit toleránsnak és hatékonynak tart Ünnepelt ellenzékiként tért vissza Franciaországba, de hamarosan ismét nemkívánatos személy lett Elfogadta az őt bálványozó Nagy Frigyes meghívását Három évre Potsdamba költözött, de idővel összevesztek

2. Hatása Ír eposzt IV. Henrikről, regényt (Candide), foglalkozik filozófiával, de levelezésével fejtette ki a legnagyobb hatást (halálakor 6.000 levelet találtak nála különféle hírességektől) A liszaboni földrengés megingatja deista felfogásában (órahasonlat) - ennek hatására írja meg a Candide-ot. Hirhedett volt egyházellenessége: „tapossátok el a gyalázatost” Párizs érseke megtagadta a temetését, vidékre kellett szállítani A forradalom a Pantheonba vitette Később ismeretlenek kidobták onnét a holttestét, azóta sírja csak emlékmű

3. Jean-Jacques Rousseau Svájci kispolgári család sarja (apja órásmester) A dijoni akadémia pályázata: "Használt-e a tudományok és a művészetek fejlődése az emberi erkölcsöknek?" Erre adja be az " Értekezés a tudományokról és a művészetekről" című munkáját, mellyel első díjat nyer. A kérdésre tagadó választ ad: „vissza a természethez”, Rousseau-izmus A (rokokó, erotikus) művészet megfosztotta az embert természetes erkölcsiségétől2. Szintén pályázatra írta: "Emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és okairól" A magántulajdon előtti ősközösség volt az igazi.

4. Eszmék és magánélet Emil vagy a nevelésről: szentimentalista pedagógia (a természetes érdeklődés a kényszerrel szemben) Ezzel szemben összes gyerekét lelencházba adta Voltaire-t gyűlöli, mert gazdag, sikeres, míg ő híres ugyan, de nyomorog Felesége írástudatlan, ostoba asszony volt, akit az óra leolvasására sem tudott megtanítani Kottamásolásból tartotta fenn magát, beteges üldözési mániától szenvedett

Milyen ifjúkori tapasztalat tette Voltaire-t a zsarnokság bírálójává?

Hol van eltemetve Voltaire?

Milyen történelmi eseményt készített elő eszméi révén?

Hol vendégeskedett, melyik uralkodónál?

Mely értekezései tették ismertté Rousseau nevét?

Miről szól Emil című könyve?

Mennyiben sikerült életében megvalósítania pedagógiai eszméit?