Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

A Windows grafikus felülete
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Műveletek adatbázisokban
Microsoft Office Programcsalád
Access Adatbáziskezelés
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Operációs rendszerek Beállítások.
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Készítette: Szobonya Ferenc
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Táblázat kezelő programok
Adatbáziskezelés Microsoft Access.
Adatbázis-kezelés.
RIPORT (JELENTÉS) TERVEZÉSE, KÉSZÍTÉSE
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
Adatbázis kezelés Lekérdezések Készítette: Maradics Zoltán.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
A Microsoft Excel Készítette: Rummel Szabolcs elérhetőség:
az MSAccess programmal
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Megatrend Rt. INFOSYS-v2 CONTROLLING CO330. Controlling.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Folytassuk… (2.).
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Táblázatkezelés Az Excel.
Microsoft Access Táblák.
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Jelentések.
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
Microsoft Office Programcsalád
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
Többtáblás adatbázisok
Nézetek definiálása Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Feladatlap stílusokra
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
RAD Studio XE5: menük felépítése
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Táblázatok.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Adatbázisok létrehozása/kezelése Access alatt László Bunkóczi (PhD)
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Módosító lekérdezések
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
TabuláTOROK HASZNÁLATA
az MSAccess programmal
Táblázatkezelés Az Excel.
MySQL DDL parancsok – Adatbázis műveletek, mezőtípusok
Előadás másolata:

Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség: rsz@mailbox.hu Microsoft Access IV. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség: rsz@mailbox.hu

Lekérdezés A táblákban tárolt adatok közül kiválogathatjuk azokat amelyekre szükségünk van. Történhet: Grafikusan SQL nyelven

Miért használunk lekérdezést Több táblából készített lekérdezés. Különböző sorrendiség megalkotása. Valamely adat elemzése (kereszttáblás lekérdezés). Valamely számítás elvégzésére, számított mező ahsználatával.

Lekérdezések nézetei Tervező nézet. Adatlap nézet. SQL nézet.

Lekérdezés létrehozása Varázslóval: a felkínált lehetőségek közül választava (egyszerű, kereszttáblás, azonos, nem egyező adatokat kereső) Hozzáadjuk a táblát, amiből a lekérdezést végezzük.

Lekérdezés tulajdonságai A nézet menü tulajdonságok almenüjében, Eszközsáv, Tulajdonságok gombjára kattintva állíthatók be.

Mezőtulajdonságok Mezők tulajdonsági állíthatók be. Leírás Formátum Tizedeshelyek Beviteli maszk Cím Vezérlőelem megjelenése

Mentés, exportálás Fájl menü/Mentés parancsával, vagy CTRL+S gyorsbillentyűvel. Az Access lehetőséget biztosít az adatbázis más alkalmazásban való futtatásához a Fájl/Exportálás parancsát választva.

Tábla hozzáadása, törlése A lekérdezés utólag is szerkeszthető: Az eszközsáv, Tábla hozzáadása gombbal új táblákat adhatunk. A Lekérdezés/Tábla eltávolítása, vagy a Del parancsokkal törölhetünk.

Kapcsolat Több tábla feldolgozása esetén a táblák mezői közt kapcsolat áll fenn. Fontos: kapcsolat csak összefüggésben lévő táblák között alakulhat ki!

Kapcsolat létrehozása Általában automatikus. Kézzel: egérrel kijelöljük a mezőt és áthúzzuk a másik táblában összekapcsolni kívánt mezőre.

Kapcsolat típusai Csak azok a rekordok jelennek meg, amelyek mindkét táblában azonosak. A kijelölt tábla minden rekordja, + a kapcsolt tábla azonos rekordjai jelennek meg. Kapcsolt tábla minden rekordja, + a kijelölt tábla azonos rekordjai.

Kapcsolat törése Kapcsolat kiválasztása után Szerkesztés/Törlés, vagy a Del paranccsal.

Mező hozzáadása, módosítása, törlése Tervező nézetben egérrel áthúzzuk a mezőt a listába. Üres oszlopra kattintunk és listából kiválasztjuk. Kijelölés után a Szerkesztés/Törlés, vagy a Del paranccsal.

Megjelenés megtiltása Mező beállítása után a fölösleges mező alján a választókapcsolót kikapcsolva.

Mező áthelyezése Mező kijelölése után az egérrel a kívánt helyre mozgatható a mező.

Adatrendezés lekérdezésben A rendezni kívánt mezők Rendezés sorában válasszuk a megfelelő rendezési irányt. Több oszlop esetén mindig a bal szélső az elsődleges és egyezéskor a többi mező.

Tervező nézet Lekérdezés tervének elkészítése. Részei: Felső rész: a lekérdezésben használt táblákat, a mezőlistát illetve ezek kapcsolatát tartalmazza. Alsó rész: lekérdezésben szereplő mezők és jellemzőik. QBE rács (Query By Example, példa utáni lekérdezés)

Felső rész Alsó rész

Adatlap nézet Itt tekinthető meg a lekérdezés eredménye.

SQL nézet Ebben a nézetben, a tervező nézetben létrehozott SQL nyelven megírt lekérdezést tekinthetjük meg. Egyes lekérdezések megvalósítása csak ebben a nézetben oldható meg.

Tulajdonságok Leírás: max. 255 hosszú karakterlánc Összes mező kimenetre: mezők megjelenésének engedélyezése. Csúcsérték: mennyit mutasson meg. Egyedi érték: azonosakból mennyi jelenjen meg. Egyedi rekord: ua. csak rekordmezőkre vonatkoztatva. Rekordzárolás: rekordszerkeszthetőség.

Leírás Max. 255 hosszú tájékoztató leírás a mezőről.

Formátum A mezőkben megjelenő adatok megjelenési formátuma adható meg.

Tizedeshely Szám formátumnál hány tizedes jelenjen meg.

Beviteli maszk Adatrögzítés megkönnyítése a cél. A beviteli maszk három részből állhat, melyeket egymástól pontosvesszővel választunk el.

Cím A lekérdezés során az oszlop fejlécében megjelenő szöveg.

Vezérlőelem megjelenése A mező adatok, beviteli mezőben, listában, vagy kombinált listában jelenjenek meg.