A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Mi mennyi, pontosabban: Mi micsoda? Fogalmi rendzavarás társadalom- biztosítás ügyben Dr. Kincses Gyula Zell am See 2007.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
MI LESZ A GYERMEKGYÓGYÁSZOKKAL? Tervek és lehetőségek egy exminiszter kórházigazgató szemszögéből Győr 2008.május 9.
A középfok és a felsőfok kapcsolata, lehetőségek a felsőfok előtt Ami összeköt – kompetencia építés A felsőoktatás kihívásai, lehetőségei Esélylatolgatás.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula.
Énfunkciók A személyiségnek, mint önszabályozó
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
A cigányság integrációja Magyarországon
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Az ipari forradalom.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Trendek.  PEST elemzés Politics Economy Society Technology.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A vidéki tér sikertényezői
Összehasonlító gazdaságtan
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Minőség menedzsment 6.előadás
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
eMagyarország Program
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Mi mennyi, pontosabban: Mi micsoda?
A hippokratészi eskü értelmezése
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
ISOFÓRUM Látogatás Nagykoalíció az érdekvédelmi szervekkel a munkatársak érdekében a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nél.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Szervezetfejlesztés. STRUKTÚRA (XX. század)  bürokratikus,  többszintű,  megszervezése azzal az elvárással történik, hogy a magas beosztású menedzserek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
De mi volt a baj a minimumfeltételekkel? A betegsúlyosság oldaláról közelítsünk…
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni az –egészségüggyel kapcsolatos elvárásokat –és az ezért vállalt egyéni és közösségi áldozatokat. Ha ezt nem sikerül elfogadtatni a társadalommal (lakosok, szakma, betegek), akkor az egészségügy válságról válságra bukdácsol és vezetői a közutálat tárgyain lesznek. Kincses Gyula, 2005.

Közös problémák Európában Egész Európa a szerzett jogok csapdájában vergődik. Meghatározó kérdése, hogy hogyan lehet össze- egyeztetni a verseny-képességet a globalizált piacon az örökölt jóléti rendszerek fenn- tarthatóságával. Kihívások: –demográfiai torzulás, –technológiai robbanás, –humán-erőforrás kérdések kezelése (bővülő kereslet - munkaidő normatívák) –politikai stabilitás – a szerzett jogok garantálhatósága. Ez minden országban a jóléti rendszerek felülvizsgálatát, átalakítását fogja eredményezni. Kincses Gyula, 2007.

A tulajdonosváltás szükségessége A tulajdonosváltásra, a piaci környezet kialakulására azért van szükség az egészségügyben, mert így jön létre a csőd és felszámolás hiteles fenyegetése, ami minden jónak az alapja. Ez ösztönöz tudniillik a hatékony munkára és a fogyasztóbarát szolgáltatásra. Bokros Lajos, 2005.

Az egészségügyi reform kikényszerítője A XX. század végén az egészségügy fejlődésének kulcskérdése, motivátora a finanszírozhatóság biztosíthatósága volt. A XXI. század első évtizedeiben a meg- határozó szűk keresztmetszet a szak- emberhiány lesz. Ez lesz tehát az a hajtóerő és kényszer, ami kikényszeríti a mindig halogatott szerkezeti és igénybevételi reformokat. Kincses Gyula, 2006.