Tej és tejtermékek táplálkozásbiológiai értékéről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
„Ez az icike-picike mind megette!”
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
Helyes táplálkozás.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Táplálékok, tápanyagok
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányozás jelentősége
Az ásványi anyagok forgalma
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
A takarmányok zsírtartalma
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Tejtermékek.
A helyes táplálkozás.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Resveratrol "Borban az igazság!"
Az ember táplálkozása.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Takarmányok zsírtartalma
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mosonmagyaróvár november 25.
Takarmányok zsírtartalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Tej és tejtermékek táplálkozásbiológiai értékéről

Különböző zsírtartalmú tejek és az optimális táplálék energia-összetétele Energiát adó táplálékértékek megnevezése energiatartalma /összetétele zsírbanfehérjébenszénhidrátbanösszesen Teljes tej g/100g3,73,34,711,7 kcal/100g33,313,218,865,3 arány, % ,5% zsírtartalmú tej g/100g1,53,34,79,5 kcal/100g13,513,218,845,5 arány, % Sovány tej g/100g0,13,34,78,1 kcal/100g0,913,218,832,9 arány, % Optimális táplálék arány, % ≤

Élelmiszerek táplálkozási értékéről XIX. és XX. században gazdag ismeretanyag gyűlt össze XX. században megkezdődik az élelmiszerek bioaktív anyagainak leltárszerű feltérképezése ►Kiderült, hogy a „tej és tejtermékek a leggazdagabbak” !

Tejzsír és a koleszterin hisztéria Ancel KEYS (Minneapolis) „hétország- vizsgálat” ►megalkotja az ún. „lipid-elméletet” = keringési rendszer megbetegedéseinek fő okozói a magas koleszterintartalmú állati zsírok (érelmeszesedés ►magas vérnyomás ►szívinfarktus / agyérkatasztrófa) ► várható „harc” az állati és növényi zsírok között, de a margarinipar „fogja szekerébe” Valóság –Koleszterin-szükségletünk 1500mg. Ennek 2/3-endogén (belső képződésű), 1/3-a táplálékkal felvett –Koleszterin-felvételünk cc. 50%-a hús-, cc. 40%-a tojás-, cc. 10%-a tej eredetű

Tejzsír korábban ismert bioaktív anyagai Természetes eredet –törzsfejlődés során ehhez adaptálódtunk Tartósítószer-mentes –világtörvények tiltják a tejtermékek kémiai tartósítását Katalizátor-maradványoktól mentes –a vaj nem kerül telítésre (hidrogénezésre) A- és E-vitamin-tartalom Foszfolipid-tartalom –koleszterin oldatban tartásával gátolják annak véredényekbe való lerakódását Növekedést elősegítő és antibakteriális hatás –19-43%-al meghaladja a ma ismert lipidekét Emészthetőség –legkönnyebben emészthető lipid, emészthetősége homogénezéssel még fokozható

Lipidek növekedést segítő hatása és relatív emészthetősége Lipidek Relatíve növekedést elősegítő hatás (%) Tejzsír100 Olivaolaj81 Gyapotmagolaj72 Halmájolaj69 Sertészsír57 Lipidek Relatíve emészt- hetőség (%) Tejzsír tejben, tejszínben100 Tejzsír vajkrémben (homogénezett)130 Tejzsír normál vajban90 Napraforgó olaj78 Sertészsír73

Tejzsír újonnan feltárt bioaktív anyagai I. CLA –Pariza és mtsai ( ) mutagén anyagok képződését vizsgálva antimutagén anyagot talál (konjugált 18:2) –Butyrovibrio fibrosolvens a linolsavat biohidrogénezi –Hatásai: Rákellenes Immunmoduláló Testizomzsírmentesítése, szálkásítása Szfingomielin-tartalom –Zsírgolyó membránanyaga –Összlipid 0,2-1,00%-a –Rákellenes A-vitamin és β-karotin

Tejzsír újonnan feltárt bioaktív anyagai II. Vajsav –Normál tej lipidjeinek 4%-a –Érett sajtokban akár 10x-e is lehet –Kóros sejtburjánzás egyik inhibitora –Sejtdifferenciálódás szabályozó Éterlipidek –Sokféle glicero-foszfolipid gyűjtőneve –0,01-0,16%-ban fordul elő –Vajsavéval és szfingomielinével analóg, de annál a ráksejtekre erősebb citosztatikus és citotoxikus hatású Elenyésző és előnyös transzzsírsav tartalom

Tejfehérjék bioaktív anyagai és hatásai I. Rendkívül jó esszenciális aminosav koncentráció Opioid agonisták –Ún, Jóérzést kiváltó” fehérjék Immunstimulátor hatás Immunmodulációs hatás –Egyértelműen pozitív, szabályozott immunvédelmet segíti Antihipertenzív hatás –Vérnyomás csökkentés Ion-(elem-)megkötő fehérjék –Különböző makro- mikroelemek felszívódását segítik Vitaminkötő fehérjék

Tejfehérjék bioaktív anyagai és hatásai II. Antimikrobiotikus fehérjeszármazékok Vérplazma LDL-kolleszterinszintjét csökkentő TWP –Érelmeszesedést gátol, antioxidáns Antitrombotikus fehérjeszármazékok –Vérképződés akadályozásával szívinfarktus megelőző hatás Antikarcinogén tejfehérjék –A sejtszaporodást szabályozók az a poptózis (szabályozott sejtelhalás és sejtképződés) irányításában –Az antitumorgének terápiás szintű kémiai tumorelnyomók (tumorszupresszorok)

Tejcukor bioaktív hatásai Jelentősége az utóbbi időkben rendkívüli módon felértékelődött Elősegíti a kalcium, magnézium, foszfor… felszívódását A vastagbélben képződő tejsav szelektív antibakteriális hatású Gátolja a májban a zsírlerakódást Belőle – az érbelhámban -közvetlenül képződő mukopoliszacharidelősegíti az érbelhártya szöveteinek regenerálódását, s így akadályozza az érelmeszesedést Belőle többnyire tejipari technológia (pl. ultrapasztőrözés) alkalmazása során, kisebb részben a szervezetben képződő laktulóz és laktitol prebiotikus hatású

Köszönjük a figyelmet! Vétek János