A gazdasági válság és a klímapolitika különös házassága Kerekes Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Társadalmi-gazdasági kihívások a és a szükséges szemléletváltás
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az EU többéves pénzügyi kerete
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Civil Európa – civilek Európában
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A fenntartható vállalat: a rogyadozó társadalmi pillér
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Bevezetés a játékelméletbe
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Területi eloszlások összevetése: Hoover index
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A gazdasági válság és a klímapolitika különös házassága Kerekes Sándor

Gazdálkodástudományi Kar 2

Gazdálkodástudományi Kar 3 …túl sok az elméletieskedés és kevés az aktuális kutatás mondják a közgazdasági Nobel díjasok  …túlságosan ideologizáló,  …túlságosan elméleti és matematizáló,  …túlságosan a Wall Street problémáira fókuszált ahelyett, hogy olyan nyomasztó globális kérdésekkel foglalkozna, mint az egyenlőtlenség, a szegénység és a környezet. (Int. Herald Trib. Patricia Cohen- Stiglitz 2002, Gary Becker 1992)

Gazdálkodástudományi Kar 4

Gazdálkodástudományi Kar 5

Gazdálkodástudományi Kar 6 Gazdagság vs élet?  „Nincs gazdagság az emberi élet nélkül. Az emberi élet lényege, a szeretetben, az örömben, és a csodálkozás erejében rejlik. Az országok közt az a leggazdagabb, amelyikben a legtöbb nemes lelkű és boldog ember él. Az emberek közt a leggazdagabb, aki a leginkább betölti saját élethivatását és egyúttal a leghasznosabb a közösség számára.” Ruskin, John,  "Ha egyedül a piaci mechanizmus irányítaná az emberek és természeti környezetük sorsát, sőt még a vásárlóerő mennyiségét és felhasználását is, a társadalom elpusztulna.” „A természet elemeire hullana szét, a környezet, a táj szeméttelepekké válnának” Polányi Károly

Gazdálkodástudományi Kar 7 Egyes országok egy főre jutó széndioxid kibocsá- tásának és GDP-jének alakulása között

Gazdálkodástudományi Kar 8 A jólét és az energiafogyasztás viszonya AZ ENERGIATUDATOSSÁGI GÖRBÉT ÁTVÁGNI Energiafogyasztás (TOE/fő) Jólét (GDP Eur/fő) Magyarország 2007 Magyarország 2027 Magyarország 2047 Forrás: EIU, OECD Dánia Svájc Írország

Gazdálkodástudományi Kar 9

A nehéz problémák… A hiányzó intézményrendszer

Gazdálkodástudományi Kar 11 A havi egy főre jutó jövedelem és a roma lakosság területi megoszlása Magyarországon

Gazdálkodástudományi Kar 12 Csak 1 % jut a felsőoktatásba Több, mint 70 % -uk munkanélküli

Gazdálkodástudományi Kar 13 A regionalizmus kiáltó szüksége…  Az eltérő környezeti, társadalmi és gazdasági tényezők miatt a regionális közelítés volna indokolt.  A területi és városi tervezés nélkül a fejlődési problémák nem kezelhetőek.  A rendszerszemlélet szükségessége- ipari ökológia VERSENY HELYETT EGYÜTTMŰKÖDÉS

Gazdálkodástudományi Kar 14 Fontos tudnunk, mi az a játék, amit játszunk?  1944-ben több mint hatvan évvel ezelőtt jelent meg Neumann János és Oskar Morgenstern könyve: „Theory of Games and Economic Behavior”, amiről csak a legszűkebb szakma emlékezett meg, pedig forradalmasította a közgazdasági gondolkodást.  A nagyhatású mű ellenére a játékról még ma is mindenkinek az jut eszébe, hogy a játékban nyerni kell.  A játékban az a legfontosabb, hogy tudjuk, hogy milyen játékot játszunk!

Gazdálkodástudományi Kar 15 A civilek és a gazdaság játékai Megoldandó kérdések Milyen játékra gondolnak a civilek? Mi volna a valós játék? Bio-üzemanyagokMegújuló energia, széndioxid emisszió csökkentése Vidékfejlesztés, energiabiztonság AutópályákKedvezőtlen hatások csökkentése, természet- és műemlékvédelem Természeti és épített tőke értékvesztésének pótlása Falvak elnéptelenedése Munkahelyteremtés, infrastruktúra fejlesztés Másfajta életminőség, alacsony megélhetési költségek,

Gazdálkodástudományi Kar

17 Te mit választanál?

Gazdálkodástudományi Kar 18 Van remény: Az erdő ég, a füst eltakarja ugyan a Napot, de a NAP süt.