DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Rendszertervezés CAD.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
Magyarok (pécsiek) a Bauhausban
Művészet By: Turi Krisztina.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Piet Mondrian: Vörös fa
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Az érettségi rendszer változtatási lehetőségei
Kereskedelem Szakmacsoport
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A kutatási program rövid bemutatása
AZ AVANTGÁRD új művészeti törekvések a XX. század elején
Modernizmus és várostervezés
„A tárgy elnyeri formáját”. Iparművészeti Múzeum (1896) Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések január március 22. Ezt.
Térábrázolás különböző életkorokban
DESIGNÖKOLÓGIA.
Kultúra – nemzet – emlékezet
A fordista termelési rendszer
Szerint a természet értelmetlen rendezetlenségével szemben az emberi kultúrát a szervezettség és fegyelmezett rend jellemzi. A mûvészet célja, hogy új.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
A CAD/CAM modellezés alapjai
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Összehasonlítás: Bauhaus – szecesszió tetszőleges tárgy összehasonlítása – „nesting table” Jakab Renáta.
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A gyermekrajz a 19. század felfedezése
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Designtörténet AZ IPARI FORRADALOM
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az avantgárd művészeti irányzatok
Színek.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
vizuális kommunikáció
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa DÍSZÍTETT TÁRGYAK MOTÍVUM – MINTA – DÍSZÍTMÉNY0 Önálló tanuláskor: előbb saját szavaival tegyen.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Dolgozatkérdések az állam általános jellemzőihez.
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
LEGO Dacta program.
használati TÁRGY elemzése TÁRGYKULTÚRA tantárgy
BAUHAUS I SZECESSZIÓ DESIGNELMÉLET I KÁDÁR MÁTÉ.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Modernizmus és várostervezés
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
LEGYEN A JÖVŐD TUDATOS VÁLASZTÁS!
A 3D nyomtatás felhasználási területei
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
TÁRGYELEMZÉS FIESZL FANNI.
Juicy Salif citrusfacsaró
Gyakorlat.
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa Önálló tanuláskor: előbb saját szavaival tegyen megállapításokat!

Mire használjuk ezt a szót, mi a magyar megfelelője? a DIZÁJN (design) jelentése = formatervezés (elválva az ipari előállítástól); sorozatgyártás érdekében, komplexitás néhány nagy területe: a) egyéni műalkotás, „független” alkotó; b) ipari 1. tárgy, 2. alkalmazott grafika (pl. jelek, információs rendszerek), 3. vizuális arculat (komplexen), 4. településtervezés DIZÁJN (design) és SZTÁJLING (styling)

DIZÁJN a dizájn kezdete BAUHAUS, kb. 1920 – 1940 a DIZÁJN jelentése több munkakör összehangoltsága: tárgytervező (rajz+modell), piackutató, anyag/gépész/stb. mérnökök, technikusok a dizájn kezdete BAUHAUS, kb. 1920 – 1940 formatervező iskola Németországban (majd USA/Chicago) jellemzők: a művészi érték ötvözése az ipari sorozatgyártással a szellemi, gyakorlati (ipari termelési módszerek), kereskedelmi és esztétikai tartalom egyesítése a tárgyban Walter Gropius, P. Klee, V. Kandinszkij Magyarok a Bauhausban: Breuer Marcell, Moholy-Nagy László

a dizájn előzménye és kezdete Hasonlítsa össze a két széket – mi bennük a közös? szék, Thonet, 1859 Ipari termelés, hajlított fa technológia – jellegzetes formavilág (ott/akkor nincs elméleti/filozófiai megalapozása) Brauer Marcell: B3-as modell, 1925 k. Elvek: művészi érték, lecsupaszított forma – funkcionalizmus (+olcsóság)

– az antropometria segítségével a tárgy munkafolyamatokhoz igazítása a DIZÁJN jellemzői ANTROPOMETRIA – az emberi test méreteinek és arányainak rendszere, figyelembe vétele a tárgytervezésben, 1920 k-től Dreyfuss: átlag úr és neje – Joe és Josephine ERGONÓMIA – az antropometria segítségével a tárgy munkafolyamatokhoz igazítása AERODINAMIKA a dizájnban - járművek és más mozgó szerkezetek, valamint az ember öltözetének olyan formálása, amely a legkisebb ellenállást, ezért a leggyorsabb mozgást eredményezi levegőben, folyadékban ↑ Mit jelentenek ezek a fogalmak? (Korábban szerzett műveltsége alapján előbb önállóan értelmezzen.)

aerodinamika részformák összehangolása szín, krómozás, fém és műanyag/ok

a DIZÁJN jellemzői Hasonlítsa össze a csipeszeket: – mi bennük a közös? – miben különböznek? NÉVTELEN DIZÁJN egyszerű termékek hosszú idő és számos tervező, mesterember és gyártó munkájának eredményeképpen alakulnak a legcélszerűbb és legszebb formává (nem új felfedezés/megalkotás, hanem fokozatos fejlődés eredményezi a legjobb megoldást)

- a struktúrához igazodva kiemel a használatot megkönnyíti a DIZÁJN jellemzői a SZÍN A DIZÁJNBAN - a struktúrához igazodva kiemel a használatot megkönnyíti - ízlés szerinti választékot kínál Elektrolux Oxygen. Porszívó különböző színekben, 1996 CSOMAGOLÁS és dizájn a vállalti arculatterv része (a márkát népszerűsíti) termékvédő célzat (szállítás, aroma, …) tetszetősség Gyorséttermi csomagolás, 1996

SZABVÁNYOSÍTÁS – sztenderd alkatrészek és elemek a DIZÁJN jellemzői moduláris gondolkodás, variálhatóság (szabvány elemek)

a DIZÁJN kapcsolata művészeti stílusokkal AVANTGÁRD BAUHAUS KONSTRUKTIVIZMUS FUNKCIONALIZMUS Általános és középiskolai művészettörténeti tanulmányai alapján magyarázza ezeket az irányzatokat! Olvasson utána a dizájn kézikönyvben: hogyan érvényesülnek a tárgyi világban? Rietveld: Piros/kék szék, 1920 k. Elvek: művészi érték, lecsupaszított forma – funkcionalizmus, olcsóság

20. sz. 20. sz. – dizájn termék 18. sz. – kézmű-ipari (ötvös) termék leegyszerűsített formák – de a dizájnon belül stiláris különbségek Hasonlítsa össze a 20. és a 18. sz-i étkészletet: – mi bennük a közös?, miben különböznek? – mi igazolja, hogy a 20. századi dizájn termék?

a DIZÁJN eszmerendszerét szolgáló néhány új anyag ALUMÍNIUM BAKELIT KARBONSZÁL KERÁMIA KRÓM HAJLÍTOTT FA RÉTEGELT FALEMEZ MŰANYAGOK Mindegyik anyagnak értse a legfontosabb tulajdonságait és tudja magyarázni a dizájn szempontjából a termékekben való felhasználásukat!

Határozza meg a tárgy funkcióját és elemezze ezt a dizájn terméket! – metszőolló – a funkciót szolgáló anyag (acél vágóél, műanyagok …) – színjelölés: funkciógomb sárga, az ergonomikus forma kiemelése narancs, vágóél sötét//világos – antropometrikus (méretezés) – ergonomikus (használathoz formálás)