Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Valószínűségszámítás
Advertisements

Orvosi kódrendszerek 2. Egy jel-egy jelentés Azonosítási rendszerek
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Információ és közlemény
Szemiot i ka.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
13.a CAD-CAM informatikus
Adatbázis-kezelés.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Jelrendszerek, kettes számrendszer
3. óra Kódok, adatok.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
permutáció kombináció variáció
Permutáció, variáció, kombináció
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
A digitális számítás elmélete
Eseményalgebra, kombinatorika
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
© Kozsik Tamás Csomagok. © Kozsik Tamás A program tagolása Típusdefiníciók (osztályok, interfészek) Metódusok Blokk utasítások Csomagok.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
A fejlesztő értékelés.
Információ típusok.
SQL, Relációs adatmodell
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Hálózati architektúrák
Kombinatorika Véges halmazok.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
AZONOSÍTÁS emlék: ET-TT viszonylagosság –elválaszthatatlan tulajdonságok  azonosítás Azonosítás: az EF egyértelmű megjelölése –név szerinti természetes.
A nyelv, mint jelrendszer
Orvosi kódrendszerek 1. Fogalmi kódrendszerAzonosítási rendszerek Elemei fogalmak Implicit taxonómia Elemei egyedek nem, vagy alig struktúrált Függvényként.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Villamos tér jelenségei
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Algoritmus szerkezetek
Balaton Marcell Balázs
Jelek, jelrendszerek.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
A kommunikáció értelmezése
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Játékszenvedély Készítette:ViniczayGábor Forrás:Wikipedia.
Bevezetés a nyelvtudományba
Compiler illetve interpreter nyelvek
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Programozás C# -ban Elágazások.
Hálózatok.
Előadás másolata:

Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel

Szemiotikai rendszerek Milyen módon kapcsolódik össze a jel és a jelentés? Mi határozza meg egy jelrendszer kifejező képességét? (A kifejezhető különböző jelentések számát?) Hogyan állapítható meg valamiről, hogy hordoz-e jelentést? Hogyan történik a jelentés "dekódolása"

Egy jel – egy jelentés (pl. KRESZ táblák) A jel és a jelentés közti kapcsolat kizárólag konvención alapul A jelek sorrendje közömbös. A közlő a jeleket csak reproduktív módon használhatja, egyéni kifejezési lehetősége nincs.

Egyszerű hierarchikus rendszerek A jel és a jelentés közti kapcsolat nagyrészt konvención alapul A jelek valamilyen szabály alapján kifejezik a jelölhető dolgok közötti hierarchikus viszonyt. A jelek sorrendje a hierarchia alapján kötött A hierarchia minden egyes szintjén egyszerű egy jel – egy jelentés elvű rendszer található Pl. decimális osztályozás, szobák számozása 1. 2 1.1, 1.2 2.1... 1.1.1, 1.1.2... 1.2.1, 1.2.2... 2.1.1...

Egyszerű kombinatorikus rendszerek Hierarchikus vagy egyszerű rendszerekből származó elemek kombinációja A kombináció által új jelentésréteg keletkezik A kombinációk jelentős mértékben növelik a kifejező erőt A kombinációkat a közlő alkotja meg a szabályok alapján Az elemek közötti szemantikus kapcsolat konvención alapul Az elemek sorrendje lehet kötött vagy kötetlen, de nem hordozhat önálló jelentést Pl. személyi szám: 1 660304 2 660304 1 471221 2 471221

Egyszerű kombinatorikus rendszer Egyszerű hierarchia Egy jel – egy jelentés

Az eddigi példákban a jelek értelmezése független a jelek egymásutániságától. Ezért a jelekből létrehozott sorozatok nem fejeznek ki további információt, az egyes jelek ismétlése is csak ugyanazt a jelentést hordozza. Az értelmesen kirakható leghosszabb sorozat az, amelyik minden lehetséges jelet (ill. a kombinatorikus rendszerek esetében jelkombinációt) egyszer tartalmaz. Mivel a jelkészletnek végesnek kell lennie, a kifejezhető tartalmak száma is véges.

Kombinatorikus rendszerek kötött készletű szemantikus relációkkal A jelek között (szemantikus) kapcsolat hozható létre, amely a jelölt dolgok közötti viszonyt fejezi ki. Ezáltal új jelentésréteg jön létre A jelek egyszerű, hierarchikus vagy kombinatorikus rendszerek elemei lehetnek. A jelek összekapcsolását a közlő hozza létre, szabályok alapján Az elemek közötti szemantikus kapcsolat külön jelkészlettel leírható Az elemek sorrendje a jelentést módosítja A szerkesztési szabályokat konvenció határozza meg Elméletileg korlátlanul sok különböző tartalom kifejezhető, azonban ez az üzenetek hosszának korlátlan növekedésével jár

Kötetlen jelentés készletű rendszerek A kifejezhető tartalmak száma korlátlan, az üzenetek hossza nem növekszik kritikus mértékben A jelkészlet kötött. (Az egy jel – egy jelentés elv nem tartható) Egy jelentést jelentés nélküli elemi jelek kombinációja fejez ki. Az ilyen jelkombinációk tovább kombinálhatók. Megjelenik a hivatkozás – önhivatkozás lehetősége A jelentéskombinációkat a közlő szabályok alapján állítja elő A szerkesztési szabályokat konvenció határozza meg A jel – jelentés kapcsolat nem konvención alapul.