A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Perioperatív vérveszteség
Advertisements

AZ EMELKEDŐ PSA JELENTŐSÉGE RADIKÁLIS PROSTATECTOMIA UTÁN
ladagab.uw.hu.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Betegség-orientált kutatás-technológiai platform
Az immunmodulánsok hosszútávú terápiás hatása
II. sz. Belgyógyászati Klinika
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság Rákos megbetegedések Kovászna megyei megoszlása.
A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
ladagab.uw.hu.
A daganatos betegségek epidemiológiája
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
A nephrosis syndroma leggyakoribb okai ( )
Vastagbélrákszűrés: USA trendek. The Super Colon Exhibit.
A rák Szabolcs István.
Pull down assay és RNAi módszerek bemutatása Sirokmány Gábor.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A veseműködés, mint a terápiaválasztás egyik döntő tényezője
Az Alzheimer-kór filozófiája
lehetőségei az onkológiában Szent László Kórház Onkológiai Osztály
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
A prostata tumor kezelése a sugárterapeuta szemszögéből
ARMADIK GENERÁCIÓS LIPOSZÓMÁK HARMADIK GENERÁCIÓS LIPOSZÓMÁK.
Kizárólag oktatási célra
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
lehetőségek az SM kezelésében
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Készítette: A No cigi csapata
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Dr. Berczi Csaba DEOEC Urológiai Klinika
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
Réti gyógynövények.
A nemi betegségek napjainkban
NEMZETI RÁKREGISZTER Országos Onkológiai Intézet 2013
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A Fabry terápia fejlődése
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Előadás másolata:

A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre Jun Yan, Ph.D. Urológiai Intézet Irving Rákkutató Központ Columbia Egyetem

Prosztatarák CA Cancer J Clin 2008 Becsült új rákos megbetegedések száma férfiak nők Prosztata Tüdő- és hörgő Vastag- és végbél Húgyhólyag Non-Hodgkin limfóma Bőrmelanóma Vese- és vesemedence Szájüreg- és garat Leukémia Hasnyálmirigy Összesen Mell Tüdő- és hörgő Vastag- és végbél Méhnyak Non-Hodgkin limfóma Pajzsmirigy Bőrmelanóma Petefészek Vese- és vesemedence Leukémia Összesen Becsült halálesetek száma A prosztatarák egy jelentős egészségügyi probléma. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 240000 férfinál diagnosztizálják ezt a rosszindulatú daganatos betegséget (ez nincs összhangban a táblázattal!!!). Noha az egyértelmű, hogy a férfiakban van egy örökletes hajlam a prosztatarák kialakulására, egyéb tényezők - mint például a rassztípus, az életkor és az étrend – befolyásolhatják a betegség kifejlődését. férfiak nők Tüdő- és hörgő Prosztata Vastag- és végbél Hasnyálmirigy Máj- és epe Leukémia Nyelőcső Húgyhólyag Non-Hodgkin limfóma Vese- és vesemedence Összesen Tüdő- és hörgő Mell Vastag- és végbél Hasnyálmirigy Petefészek Non-Hodgkin limfóma Leukémia Méhnyak Máj- és epe Agy- és egyéb idegrendszeri daganat Összesen CA Cancer J Clin 2008

Az életkor a prosztatarák egyik fontos kockázati tényezője fehér színes bőrűek amerikai indián/őslakos alaszkai ázsiai vagy csendes-óceáni 100000 emberre eső előfordulási arány spanyolajkú A prosztatarák kifejlődésével kapcsolatba hozható tényezők közül az életkor messze a legfontosabb. (1.3. ábra). Ez a betegség ritka az 50 évesnél fiatalabb férfiak körében; a betegség előfordulási gyakorisága jelentősen nő a 60 év feletti férfiakban, az összes prosztatarák több mint 70 %-át a 65 évnél idősebb férfiaknál diagnosztizálják. SEER: Surveillance Epidemiology and End Results. http://seer.cancer.gov/csr Prosztatarák megbetegedések aránya az USA-ban Forrás: SEER Életkor a diagnóziskor (évek)

A prosztatarák betegek PSA szűrése Az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) és az Amerikai Rákellenes Társaság a PSA teszt és a digitális végbélvizsgálat évenkénti elvégzését javasolja a normális kockázatú, 50 év feletti férfiaknál. A magasabb kockázatú férfiaknál már fiatalabb kortól is javasolják a szűrővizsgálatot. PCPT-n történő részvétel feltétele: legalább 55 éves férfi, jó egészségi állapot, a vizsgálat kezdetekor nem diagnosztizált prosztatarák Prosztata Specifikus Antigén (PSA) 3 ng/ml Beleegyezés a prosztata szövetminta-vételbe a vizsgálat végén.

Androgén Receptor Jel Mechanizmus Nat Rev Cancer 2001

A prosztatarák kemoprevenció egy nagy klinikai vizsgálata PCPT: The Prostate Cancer Prevention Trial A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a finasteride hatóanyag (a gyógyszer neve: Proscar) megakadályozhatja-e a prosztatarák kialakulását a legalább 55 éves férfiak körében. Eredmények: 2003. júniusában a vizsgálatot idő előtt leállították, mivel egyértelműen igazolható volt, hogy a finasteride csökkentette a prosztatarák előfordulási gyakoriságát. . http://www.cancer.gov/ SELECT: The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial A vizsgálatba legalább 55 éves férfiakat vontak be, az afro-amerikai férfiak esetében 50 év volt a minimális életkor. Eredmények: A SELECT vizsgálati adatok 2008-ban végrehajtott első független elemzése igazolta, hogy a szelén és az E-vitamin táplálék-kiegészítés 5 éven át tartó adagolása (akár együtt, akár külön-külön) nem akadályozta meg a prosztatarák kialakulását. http://www.cancer.gov/pcpt http://www.cancer.gov/clinicaltrials/digestpage/SELECT 6

Mit profitálunk ezekből a vizsgálatokból? A prosztatarák megelőzhető. A nagyszabású klinikai vizsgálat elindítása előtt több adatot kell szereznünk pre-klinikai és kisebb klinikai vizsgálatokból. 7

Kiegészítő és alternatív gyógyászat CAM: A kezelések azon formái, melyeket a hagyományos kezelések mellett (kiegészítő) vagy azok helyett (alternatív) alkalmazzák. Az NCI és a CAM Országos Központ klinikai vizsgálatokat végez a CAM alkalmazási lehetőségeire a rák megelőzésében és rákterápiában. http://www.cancer.gov/ Ezek a módszerek orvosi szempontból nem tekinthetők általánosan elfogadottnak. A hagyományos kezelések hosszú és alapos kutatási fázison mennek keresztül, melynek során igazolják, hogy az alkalmazott gyógymódok biztonságosak és hatásosak, de a CAM módszerek kevéssé ismertek.

Zyflamend® A Zyflamend tíz gyógynövény keveréke (rozmaring, kurkuma, gyömbér, szent bazsalikom, zöldtea, hu zhang, Chinese goldthread, barberry, oregano and Scutellaria baicalensis [skullcap]). In-vitro körülmények között mutatott gyulladás gátló hatás. Dr. Aaron Katz a CUMC klinikán jelenleg egy Fázis I klinikai vizsgálatban tanulmányozza a Zyflamend hatását prosztata intraepiteliális neoplásiával (PIN) diagnosztizált férfiakban.

A vizsgálat céljai Vizsgálni a Zyflamend prosztatarákra, különösen az androgén-függő prosztatarákra kifejtett hatásait. Értelmezni ennek mechanizmusát, mely magyarázatul szolgálhat a preklinikai vizsgálat eredményeire.

A vizsgálatainkban használt sejttípusok Prosztatarák sejttípusok Androgén Receptor PSA Androgén- függőség LNCaP + VCaP PC3 - CASP2.1 N.A. CASP1.1

24 és 48 órás Zyflamend kezelés 0 óra 24 óra 48 óra VCaP LNCaP

A Zyflamend kezelés idő- és koncentráció függő növekedésgátlása (I) 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Zyflamend koncentráció

A Zyflamend kezelés idő- és koncentráció függő növekedésgátlása (II) 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Életképes sejtek száma (%-ban) 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Életképes sejtek száma (%-ban) Zyflamend koncentráció Zyflamend koncentráció

Sejtkolónia-képződési vizsgálat (I) 0 0.063 0.125 μ l/ml LNCaP 0.250 0.500 1.000 μ l/ml

Sejtkolónia-képződési vizsgálat (II) 0 0.063 0.125 μ l/ml PC3 0.250 0.500 1.000 μ l/ml

Lágyagar vizsgálat (I) 10X 20X LNCaP

Lágyagar vizsgálat (III) 10X 20X VCaP

Lágyagar vizsgálat (II) 10X 20X PC3

A Zyflamend a G1 gátlását és apoptózisát idézte elő (az ábrák nem erre utalnak!) Populáció % Zyflamend koncentráció LNCaP Zyflamend koncentráció

Sejt apoptózis és szaporodás gátló tényezők (effektorok) Sejtszaporodás gátlás

A Zyflamend Caspase-3 hasadást és p21/p27 expressziót idézett elő az LNCaP sejtekben

A Zyflamend daganatellenes hatásai a VCaP sejtekben

A Zyflamend csökkenti az AR fehérje koncentrációt óra Rövid kölcsönhatási idő Rövid kölcsönhatási idő Hosszú kölcsönhatási idő Hosszú kölcsönhatási idő óra 24

Összefoglalás A Zyflamend gátolja a sejtburjánzást és az androgén-függő és független prosztatarák sejtekben egyaránt apoptózist vált ki. A Zyflamend csökkenti az androgén receptor szintet a prosztatarák sejtekben.

Jövőbeni célok A Zyflamend prosztatarák sejtekkel szemben mutatott kemopreventív és kemoterápiás hatásait kiváltó mechanizmusok további kutatása. i) Hogyan aktiválja a Zyflamend az AR jel mechanizmust? ii) A Zyflamend és az androgén antagonisták közötti bármilyen szinergizmus feltárása A Zyflamend hatásainak tanulmányozása in-vivo körülmények között (a szervezetben).

Androgén Receptor jel mechanizmus Finasteride Casodex Zyflamend Nat Rev Cancer 2001

Future Directions (ugyanaz, mint a 26. dia) To further dissect the mechanisms underlying the chemopreventive and chemotherapeutic effects of Zyflamend in prostate cancer cells. i) How does Zyflamend target AR signal pathway; ii) Any synergism between Zyflamend and androgen antagonist on prostate cancer To test the effects of Zyflamend in vivo.

Köszönetnyilvánítás Columbia Egyetem Aaron E. Katz, M.D. Cory Abate-Shen, Ph.D.