1 dr. Sediviné Balassa Ildikó : Ajánlások a felsőfokú szakképzés tartalmi és módszertani továbbfejlesztésére ( Nemzetközi helyzetfelmérés és elemzés alapján)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Könyvtárhasználati verseny
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
A kerettantervek fejlesztése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Felnőttoktatási tájékoztatója
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

1 dr. Sediviné Balassa Ildikó : Ajánlások a felsőfokú szakképzés tartalmi és módszertani továbbfejlesztésére ( Nemzetközi helyzetfelmérés és elemzés alapján) „Kereszttűzben az AIFSZ képzés” Konferencia V. 7. Budapest

2 Leonardo da Vinci kísérleti projekt Cél: Cél: Egy konkrét felsőfokú szakképzés korszerűsítési lehetőségei vizsgálata révén javaslattétel az AIFSZ képzések tartalmi és módszertani megújításáraKonkrétan:: Nemzetközi kutatás, tanulmányok 2 éves pilot kurzus folyatása, új tanítás-tanulási módszerek

3 Új tartalom (EU. konform), Új tananyagok (önálló tanulásra alkalmas nyomtatott és elektronikus) Tanulástechnikai tréning kidolgozása az új tanulási stratégiákhoz Tanár továbbképzési program kidolgozása Leonardo da Vinci kísérleti projekt

4 A kutatás célja V. A kutatás célja (I. szakasz): V. Tapasztalatok szerzése a nemzetközi partnerek azonos célú és szintű képzéseiről Ajánlások megfogalmazása a felsőfokú szakképzés tartalmi és módszertani tovább- fejlesztéséhez Leonardo da Vinci kísérleti projekt

5 A kutatás célja IX A kutatás célja (II. szakasz) IX. Munkaerő piaci felmérés ( a munkaerő piaci elvárások, A képzések vizsgálata az oktatási kereslet és a munkaerő kereslet aspektusából A továbbtanulás aránya és iránya Leonardo da Vinci kísérleti projekt

6 A kutatás eredményei: A definiált képzés helye az egyes országok oktatási struktúrájában A 27 legfontosabb szempontnak megfelelő dokumentum, tények és adatok összehasonlítása a kutatási célrendszernek megfelelően Leonardo da Vinci kísérleti projekt

7 A kutatás nemzetközi és hazai adatainak elemzése: A 27 szempontot elemeztünk, ebből kiemeltünk 8 elemet, melyekhez javaslataink kapcsolódnak : képzési tartalom, kulcskvalifikációk, szakmai gyakorlat, differenciált értékelés, célcsoport bővítés, hallgatói és intézményi számadatok Leonardo da Vinci kísérleti projekt

8 A kutatásban résztvevő országok BelgiumFranciaországMagyarországNagy-Britannia 1. Az országban hány éve indult a képzés? Hány képző intézmény indít ilyen szakokat? (196+41)nagyon sok (pontos szám nincs) 3. Milyen a továbbtanulók / munkába állók aránya a képzés befejezésekor? 8 % (92 % általá- ban munkába áll) 45-55%2000: 70-30% 2001: 60-40% 50-50% (becslés) 4. Melyek a képzés lehetséges formái? Csak nappalin indítható (heti 36 óra) Nappali, szendvicsképzés Nappali, esti, levelező, Külön akkreditációval: távoktatás. Nappali, esti, levelező, távoktatás. 5. Minden képzésben jelenlévő kompetenciák. Munkahelyi etika, nyelvek, informatika Idegen nyelv és informatika Idegen nyelv, informa- tika, az alapismereti modul tantárgyai Üzleti kommunikáció, informatika, idegen nyelv. 6. A szakmai gyakorlat időtartama és helye 1 hónap – külső cégnél 10 hét – külső cégNem kötelező1 hónap – külső cég (levelező hallgatóik esetében nincs!) 7. Mi a szakmai vizsga tartalma és melyek a részei? Szaktól függően elméleti és gyakorlati záróvizsga. Tantárgyankénti záró értékelés. + Projektmunka és projekt dokumentáció a szakmai gyakorlatról. A szakképesítésért felelős minisztérium által kiadott szakmai és vizsgáztatási követelményeknek megfelelően. A kurzus során megszerzett tantárgyzáró jegyek (külön záró vizsga nincs). A gyakorlat értékelése kompetencia alapú 8. Az utolsó három évben a végzett hallgatói létszám. Évi 2000 főÉvi fő2000: 805 fő 2001: 1082 fő 2002: 3030 fő Évi fő

9 A felsőfokú szakképzés jellemezői és eredményei hazánkban: Intézményrendszer és együttműködés Képzések folytatása és befejezése A felsőfokú szakképzések megoszlása szakirányok szerint Leonardo da Vinci kísérleti projekt

10 Indítási engedélyt kapott intézmények száma között

11 A felsőfokú szakképzésben a nappali tagozatos diákok számának alakulása között

12 A szakok megoszlása szakirányok szerint

13 Oktatási tapasztalataink Kutatási eredményeink Nemzetközi összehasonlító elemzés Oktatási tapasztalataink Kutatási eredményeink AJÁNLÁSOK 1.A tartalom és a módszerek folyamatos frissítése a képzés eredeti célkitűzéseit szem előtt tartva és a társadalmi, gazdasági, piaci igényeket követve.

14 Jelenlegi merev keretek a tartalom, illetve a módszerek megváltoztatása, bővítése A változások követése. A tananyag (EU konform) bővítése és a kulcskvalifikációk további beépítése teszi szükségessé a tartalmi frissítést: A meglévő tantárgyak tartalmának korszerűsítése, A munkaerő-piaci igényekhez való igazítása, Szükség esetén új tárgyak bevezetése révén A gyakorlat új felfogásban történő megvalósítása.

15 Jelentős változások két tantárgynál: Informatika Informatika Kimeneti követelmény: min. ECDL, az Európai Unióban is elismert dokumentált tudás. degen nyelv K Idegen nyelv Kimeneti követelmény: legalább A vagy B típusú nyelvvizsga (az Európai Unióban is elismert), ennek birtokában dokumentált szaknyelvi tanulmányok Amennyiben bármelyik felsőfokú képzésből hiányzik elő kell írni a szakban való megjelenését.

16 2.A merev formai keretek enyhítése, rugal- masabbá tétele, illetve a tanulók felkészítése az élethosszig tartó tanulásra Távoktatás (nyitott tanulás, e-Learning, irányított önálló tanulás) oktatási forma (és nem módszer!) Számos közelítési lehetőség az iskolarendszerű oktatáson belül is a hagyományos tanítási órák kiegészítéseképpen: az ismeretátadásban alkalmazott médiák

17 A támogatási rendszer különböző elemei eltérő szintű alkalmazása egyénre szabott segítség, egyéni értékelés, egyéni tanulási útvonalak 3.Tanulástechnikai tréning beiktatása a képzésbe, illetve heti 2 önálló tanulási óra bevezetése Cél: a tudás önálló (tanulói) értékelése, a hiányzó ismeretek, készségek önálló felismerése, és ezek pótlására önálló döntés meghozatala.

18 4.Az értékelési rendszer átalakítása, két- pólusú értékelési rendszer kialakítása és bevezetése (szemeszter végi és szakmai) Azok az ismeretek, melyek beszámításra kerülnek (kredit) – a főiskolák, egyetemek számára – hagyományos módon – vizsgajeggyel – történő értékelése (szemeszterek végén). A szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek, készségek, kompetenciák a munkaadók számára történő dokumentálása konkrét munkafeladatok, problémamegoldó esettanulmányok (projektmunka) elvégzése révén ( szakképesítő vizsgán ).

19 5. A munkahelyi gyakorlat Európai országokban gyakorlat: 4-10 hét ”külső” munkahelyen végzett projektmunka Hazai gyakorlat: Nincs kötelezően (jogszabályban) előírt gyakorlat. (a szakakkreditáció időszakában betervezett 2-4 hét az általános) Javasolt időtartam: A IV. szemeszterben 8-10 hét szakmai gyakorlat (itthon, illetve külföldön). Tartalom: Szakdolgozat készítés, illetve gyűjtőmunka a választott témához, konkrét problémamegoldás a gyakorlati helyek szakembereinek közreműködésével.

20 5. A munkahelyi gyakorlat A gyakorlathoz kapcsolódó tartalom: A III. szemeszterben egy projektmunka (tantárgyhoz tantárgycsoporthoz kapcsolódó témában A III. szemeszterben témaválasztás és felkészítés A IV. szemeszterben a gyakorlaton kívül csak szakismereti alkalmazás és probléma megoldó gyakorlatok tantárgyakhoz, tantárgycsoportokhoz előre tervezett.

21 6. Merev formai keretek enyhítése CÉLCSOPORT KIBŐVÍTÉSE Dolgozó fiatal felnőttek bevonása a képzésekbe Ez a képzésből kilépők továbbtanulási / munkába állási arányát kedvezően befolyásolná.

22 A kutatási dokumentum (tanulmány): dr. Sediviné Balassa Ildikó – dr. Bacsi Zsuzsanna - Vidékiné Reményi Judit: Nemzetközi helyzetfelmérés és összehasonlító elemzés az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésekről Megtalálható és letölthető: