az interdiszciplinaritás a tudományos kreativitás állandó forrása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Internet ismeretek II..
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Könyvtárhasználati verseny
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
Képességszintek.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
E-learning és a multimédia
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Műszaki tudományok az interneten
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Interdiszciplinaritás – multidiszciplinaritás – transzdiszciplinaritás
E-learning Kovácspál Eszter.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Hatékony és pontos munkavégzés
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
egy kiváló tudós gazdag életművéről
Előadás másolata:

az interdiszciplinaritás a tudományos kreativitás állandó forrása az interdiszciplináris tudomány nyitott tudomány a tudomány nyitottságához a világháló sokféleképpen járul hozzá a világháló lehetőséget teremt a tudomány és a társadalmi nyilvánosság közötti célirányosabb kommunikációra a globális problémákat mind a tudományos, mind a tudományon kívüli nyilvánosság számára hatékonyabban megragadhatóvá teszi.

a számítógépes világháló hozzájárul a tudomány zárt struktúráinak nyitottabbá tételéhez az iskolázás és művelődés hagyományos képleteinek fölbomlásához az iskola mint elkülönült formális intézmény fokozatos fölbomlása, s a természetes-szerves tanulási környezetek újbóli megjelenése jegyében áll nemcsak az USA-ban, de immár nálunk is félreismerhetetlen tendencia, hogy a középiskolát elvégző fiatalok, növekvő számban, előbb állást találnak maguknak - vagy akár céget alapítanak - , s csak idővel tanulnak tovább

a munka melletti tanulás uralkodó mintázattá válik - beleértve az első diplomához vezető tanulmányokat is a művelődés fizikai színtere, jellemzően, a munkahely lesz a személyes tanár-diák kapcsolatokat a munkahelyi mester-tanítvány kapcsolatok, a diákbarátságokat a munkahelyi kollegiális kapcsolatok váltják föl az egyetemi előadások, jegyzetek és tankönyvek szerepét pedig, csakúgy mint a könyvtár szerepét, a világhálón található megfelelő tartalmak veszik át

Békés Vera, Fábri György, Kondor Zsuzsanna, Nyíri Kristóf, Palló Gábor: Diszciplinaritás és interdiszciplinaritás: a tudományos hálózatok története http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/tudfil/pallo-nyiri.htm A diszciplinák látszólag minden tudományos tevékenység kognitív alapegységei. Az emberi tudás legmagasabb színvonalú és ezért legmegbízhatóbbnak látszó fajtáját, a tudományos tudást hajlamosak vagyunk fizikára, kémiára, történelemre szociológiára és hasonlókra felosztani, azzal a föltételezéssel, hogy ezek mintegy természetadta módon elkülönülnek egymástól. Mintha az elkülönülés oka a tudomány vizsgálati tárgyából következne. A modern tudományfilozófia azonban egyre kevésbé ismeri el az elkülönülő kognitív és intézményi, szociális aspektust. A diszciplína ebben a megközelítésben a tudás megszerzésének valamely szerveződése, amelyben definiálható egy vezetőréteg, néhány hivatkozási alapnak tekintett tudós és néhány elmélet vagy akár csak kutatási probléma.

A modern interdiszciplináris szemlélet kezdeteire kitűnő példa a biokémia kialakulása. Hogyan vonz egy alapvető tudományos probléma újabb és újabb kutatókat, ahogy a társdiszciplinák fejlődése ezt lehetővé teszi? A diszciplína nem feltétlenül optimális keret a kutatásra. Ennek a felismerésnek a jegyében született Göttingenben a 18. század végén olyan tudományos atmoszféra, amely a ma összeférhetetlennek tetsző szellemi területeket vegyítette. Így került közös szellemi körbe például a nyelvtudomány és a kémia vagy a jog.

Az MTA Filozófiai Kutatóintézete – UNIWORLD-programja (http://www.uniworld.hu) keretében - 1997 tavasza óta folytat virtuális egyetemi kísérleteket. A virtuális egyetem megőrzi ill. újrateremti a tanár és a diákok egyfajta személyes közösségét, az előadások hallható-látható jellegét, a szemináriumok eleven interakcióját. az oktatás teljes vertikumára irányul, a kisgyermek-pedagógiától a posztgraduális egyetemi képzésig egyaránt érdekelt az elméleti oktatásban és a szakképzésben leomlanak a falak az elvont és a konkrét tudás, az elméleti tudás és a gyakorlati készségek között

a modern kommunikációs technológia, kivált a hálózott számítógépek lehetővé teszik, hogy olyan problémákkal foglalkozzanak a tudósok (különösen az elméleti területeken, természetesen, de a kísérletek kiértékelésekor is), amelyek a hagyományos feltételek között fel sem merültek volna a virtuális térben olyan kutatók tudnak találkozni, akik hagyományos intézetekben, a diszciplináris keretek között folyó munkában elvileg sem találkozhatnának

A szakirodalom szerepe a tudomány működésében Gyakorlati működés: az infrastruktúra vizsgálatán keresztül elemezhető. folyóiratok, konferenciák, szakmai szervezetek 2. Elméleti működés: filozófiai megközelítéseken keresztül elemezhető. A falszifikáció elmélete (Karl R. Popper) a tudományos állítás meghatározása: nem az igazolás, a cáfolat a fontos: A „minden hattyú fehér” törvényt hiába igazoljuk ezerszer, egyetlen fekete hattyú megcáfolja. minél többen próbálják cáfolni sikertelenül, annál valószínűbb az állítás (eszköze a szakirodalom)

A könyvtár és működése Információ-keresés a könyvtárban

A tudomány kereke INDUKCIÓ Gyakorlat Elmélet DEDUKCIÓ

Indukció: gyakorlat során gyűjtött adatokat elemezve, általánosítva jutunk el az elméletig (gyakorlat → elmélet) Csoportbontásban hatékonyabb a nyelvoktatás? Dedukció: általános alapelvekből kiindulva jutunk el a gyakorlat számára hasznos eredményekhez (elmélet → gyakorlat) Nyelvoktatásunk fejlesztéséhez milyen segítséget nyújthatnak a nemzetközi tapasztalatok?

A társadalomtudományi kutatás folyamata A) szakirodalmi áttekintésen alapuló B) empirikus: A kutatási probléma kiválasztása A szakirodalom áttekintése Hipotézisek megfogalmazása Módszerek, eszközök Minta kiválasztása A kutatás végrehajtása Az adatok elemzése Az eredmények közreadása, publikálása

A szakirodalom áttekintése 1. A szakirodalom áttekintés azt jelenti, hogy egy körülhatárolt témára vonatkozó ismeretek állapotát kritikusan elemezzük és szintézist hozunk létre. (szintézis = új tudás) Néhány előny: lehet, hogy a kérdést már megvála-szolták; léteznek kidolgozott módszerek, eszközök a kutatási kérdés megválaszolására. 2. Emirikus tanulmány: információgyűjtésre épül.

Elektronikus információkeresés lépései Keresőkérdés megfogalmazása: a téma pontos körülhatárolása, pl. adott témán belül mire fókuszálunk, mely időszak érdekes Profilkészítés: a keresőkérdések átalakítása számítógépes kereséshez Keresés végrehajtása keresőprofil módosítása a találatok alapján szinte mindig szükséges

A profilkészítés lépései keresőszavak kiválasztása: saját kútfő, lexikon, tankönyv, friss tanulmányok, tanulmányok felhasznált irodalmából információkereső rendszerek kulcsszavai (a keresés közben folyamatosan bővül) keresőszavak összekapcsolása logikai operátorok segítségével (és / vagy / nem)

Logikai operátorok: a keresőszavak egymáshoz való viszonyát adják meg „vagy” a keresés azon dokumentumokra terjed ki, melyek vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkét kifejezést tartalmazzák pl. roma „vagy” cigány (a roma/cigány tanulókkal kapcsolatos összes dokumentumot keresem) „és” keresés azon dokumentumokra, melyek a két kifejezést együttesen tartalmazzák pl. roma „és” nyelvi hátrány (a dokumentumok közül csak azokat keresem, melyek a roma tanulók nyelvi hátrányaival foglalkoznak) „nem” keresés azon dokumentumokra, melyek tartalmazzák a kulcsszót, de kimaradnak a keresésből azok a dokumentumok, melyek a másik megadott szót tartalmazzák pl. roma „nem” előítélet (a dokumentumok közül azokat keresem, melyek a roma tanulókkal foglalkoznak, de a roma tanulókkal szemben megnyilvánuló előítéletek nem érdekesek számomra) Csonkolás: keresőszavaknak nem a teljes alakját adjuk meg (pl. pedlex: *)

Bibliográfia, hivatkozás Hivatkozás a szövegben Minden átvett gondolatot valamilyen formában jelölni, hivatkozni kell, ellenkező esetben plagizálunk! El kell tudnia különítenie az olvasónak a szerző saját, illetve átvett gondolatait A hivatkozás 2 alapvető módja I. számozásos módszer – bibliográfiában a szerzők számsorrendben II. „név-év” módszer (Harvard-szisztéma) – bibliográfiában a szerzők abc sorrendben

Hogyan olvassunk tudáskínáló szövegeket? Ha empirikus tanulmányt használunk fel, a következő információkat kell összefoglalnunk: a kutatás célja vagy kutatási kérdések (bevezetés v. vizsgálat részletei előtt) a minta nagysága, és fontosabb jellemzői (tanulóknál életkor vagy évfolyam) eszközök: kérdőív, teszt eljárások: írásbeli kikérdezés vagy interjú legfontosabb eredmények, válasz a feltett kérdésekre (eredmények/összegzés)