szexuális úton történő átvitel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boda Ferencné Iskolavédőnő Dévaványa
Advertisements

HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
AIDS.
Segédanyag pedagógusok számára a NEMI FERTŐZÉSEK,- BETEGSÉGEK témakörével kapcsolatos órák megtartásához (7-12. évfolyamok számára)
AIDS.
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Szexuális úton terjedő fertőzések (HIV,hepatitis, nemibetegségek) terjedésének módjai. Prevenciós lehetőségek gyerekek, fiatal felnőttek zárt közösségeiben.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Készítette:Bíró Levente 8/a
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
Rheumatoid arthritis.
A nemi szervek gyulladásos betegségei
AIDS Világnap: december 01..
Világjárványok az emberiség életében
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
A nyirokkeringés zavarai
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
Ártalmas mikrobák Fertőzést okozó mikrobák Válaszok mikroba betegség
A fertőzés terjedése szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k)
Hogyan terjed a fertőzés?
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szexualitás és biztonság
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Bakteriális fertőzések
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
Humán Papillóma Vírus (HPV)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Nemi betegségek.
Humán Papillóma Vírus elleni (HPV) oltás
Nemi betegségek.
Előadás másolata:

szexuális úton történő átvitel A fertőzés átvitele szexuális úton történő átvitel Figyelem! Ez az előadás a nemi szerveket ábrázoló képeket is tartalmaz. Kérem, törölje őket, ha nem kívánja felhasználni!

Mi az az STI, STD? STI (sexually transmitted infection) = fertőzés, amely szexuális érintkezés során terjed emberről emberre; STD (sexually transmitted disease) = betegség, amely a fenti módon terjed egyesek gyógyíthatók, pl. a chlamydia más, jóval súlyosabb betegségek nem, pl. az AIDS több mint 25 különféle STD-t ismerünk!

Ismersz STI-ket? szifilisz (vérbaj) chlamydia gonorrhea (kankó) szájpenész hepatitisz chlamydia HIV, AIDS herpesz gonorrhea (kankó) genitális herpesz szifilisz (vérbaj)

Chlamydia – a tények a Chlamydia trachomatis baktérium A kórokozó: a Chlamydia trachomatis baktérium Előfordulása: a második leggyakrabban diagnosztizált STD Magyarországon Tünetei: nagyon sok esetben tünetmentes, de ha nem: - nőknél hüvelyi váladékozás, hasi fájdalom, fájdalmas vizelés - férfiaknál a hímvessző váladékozása, irritáltsága, heregyulladás - csecsemőknél szemgyulladás, tüdőgyulladás Átvitel: - hüvelyi, anális és orális szex útján - az állapotos nő megfertőzheti magzatát Chlamydia trachomatis Chlamydia-fertőzés következtében megduzzadt herék

genitális herpesz női nemi szerven A kórokozó: a Herpes Simplex vírus Előfordulása: Egyre elterjedtebb a szexuálisan aktív lakosság körében (számos esetben tünetmentes az egész élet során). Visszatérő tünetei: számos esetben tünetmentes, a fertőzés azonban ekkor is továbbadható az alábbi tünetek jelentkezhetnek a megfertőződést követően 26 nappal: viszketés, csípő érzés a nemi szervek, illetve a végbélnyílás környékén kicsi, folyadékkal teli hólyagok és fájdalmas sebek fájdalom vizeletürítéskor influenzaszerű megbetegedés Átvitel: a bőrfelületek kontaktusa útján Herpes Simplex vírus genitális herpesz női nemi szerven

Gonorrhea (kankó,tripper) A kórokozó: a Neisseria gonorrhoeae baktérium Előfordulása: a leggyakrabban diagnosztizált STD Magyarországon Tünetei: a nőknek kb. fele, a férfiaknak 90 %-a észlel tüneteket az alábbi tünetek jelentkezhetnek a nemi szerveken, a végbélben és a végbélnyíláson, valamint a torokban: - híg, vízszerű, esetleg sárgás vagy zöldes színű váladék a hüvelyből vagy a péniszből; fájdalmas vizelés Átvitel: szexuális érintkezés Neisseria gonorrhoeae

HIV, AIDS A kórokozó: a Humán immundeficiencia vírus (emberi immunhiányt előidéző vírus), amely az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) nevű betegséghez vezet Előfordulása: Magyarországon közel 2500 ismert HIV-fertőzött és több mint 700 AIDS beteg él, a világban pedig 34 millió a HIV-fertőzöttek és az AIDS-esek együttes száma. a szakértők szerint a HIV-fertőzöttek közel fele nem tud fertőzöttségéről! Tünetei: a HIV korai szakaszában: láz, torokfájás, ízületi fájdalom, kiütések a HIV későbbi szakaszában: láz, éjszakai izzadás, homályos látás, megduzzadt nyirokcsomók, testsúly-csökkenés AIDS: leáll az immunrendszer működése, s emiatt a beteg számos más életveszélyes betegségnek van kitéve, pl. tüdőgyulladásnak Átvitel: hüvelyi, anális és orális szex útján

Orális candidiasis a nyelven és a lágy szájpadon Szájpenész A kórokozó: Candida fajhoz tartozó gomba Előfordulása: Egyre elterjedtebb a szexuálisan aktív lakosság körében. Tünetei: nőknél: hüvelyváladékozás és/vagy viszketés fájdalom vagy kellemetlenség szexuális együttlétkor fájdalom vagy kellemetlenség vizeletürítéskor férfiaknál: a hímvessző gyulladása és váladékozása fájdalom vizeletürítéskor kicsi, piros kiütések a pénisz hegyén A fertőzés esélyét növeli: az antibiotikum-használat, mivel annak során elpusztul a normál mikroflóra is; a terhesség; az immunrendszer csökkent működése átvihető szexuális úton is Candida albicans Orális candidiasis a nyelven és a lágy szájpadon

Mi véd meg az STD-ktől? Önmegtartóztatás az egyetlen 100 %-ban biztos módszer Használjatok óvszert! megakadályozza a testnedvek átjutását ám csak ott véd, ahol takarja a bőrt: az óvszer által nem fedett sebek, szemölcsök átterjedhetnek a bőrrel való érintkezésük során Beszélgessetek róla: milyen formái vannak a biztonságos szexnek (védekezési lehetőségek) mi lenne, ha mindketten elmennétek STD-szűrésre, mielőtt lefekszetek egymással Rendszeres orvosi ellenőrzés (nőgyógyász, bőr- és nemibeteggondozó) akkor is, ha úgy gondolod, nincs semmilyen fertőzésed – tudod: sok fertőzés nem mutat tüneteket!