Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemi betegségek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemi betegségek."— Előadás másolata:

1 Nemi betegségek

2 Szexuális úton terjedő betegségek
Kb. 20 olyan betegség, mely szexuális úton terjed Gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. A világon évente kb. 330 millió ember kap el ilyen betegséget. Terjedhet: Elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. A herpesz csókolózás vagy petting során is elkapható. A fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket.

3 Indirekt fertőződés - például közös törölköző, illatszerek és hasonlók használata révén - egyes kórokozók esetében lehetséges. (igen ritkán fordul elő) Cseppfertőzés útján pedig a betegségek nem terjednek tehát mindennapi társadalmi érintkezés során a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt.

4 Szifilisz (luesz, vérbaj)
Spirál alakú baktériumok - Treponema pallidum A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, a fertőzött anyáról gyermekére. A baktérium nem képes az ép nyálkahártyán keresztül fertőzni, a kórokozók a szabad levegőn nem életképesek, terjedése szoros testi kontaktust igényel. Kb. 6 hét után az ellenanyag a vérben kimutatható – fertőz!

5 A korai, fertőző szifilisz – első fázis
A kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik. A behatolás helye a nemi szerveken kívül lehet a szájban, a végbélnyílás körül is. Ezen sebből általában egy van, és mindig kíséri a környező nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata. Jellemző még a pénisz duzzanata, vizenyője ("harangnyelv-pénisz"). Az első fázis 4-8 hét alatt kezeletlen esetben is spontán és nyomtalanul gyógyul.

6 A második fázis vagy másodlagos vérbaj
A primer fekélyt követő 1-6 hét múltán jelentkezik apró lapos kiütések formájában, melyek testszerte, a tenyéren és talpon is észlelhetők. A bőrelváltozások rendkívül fertőzőek. A második stádium akár egy évig is eltarthat. A nyirokcsomók kisebb-nagyobb mértékben megduzzadnak, a nyálkahártyákon továbbra is apró fekélyek vannak, melyek aprók és fájdalmatlanok, ezüstös színűek. E tüneteket fejfájás, csontfájdalmak, étvágytalanság, láz, gyengeség kísérhetik.

7 Késői szifilisz – harmadik fázis
A betegség nem fertőző stádiuma évek múltán alakul ki, antibiotikus kezelés mellett nagyon ritka kifejlődése. Távoli szervkárosodások jelentkeznek: - A homloklebenyt legerősebben érintő agysorvadás ,a gerincvelő egyes kötegeinek pusztulása. Emiatt értelmi leépülés, érzés és mozgászavarok, nyelési nehézségek, érzékszervi kiesések nehezítik a beteg életét. - Szív- és érrendszeri elváltozások - billentyűhibák, aorta kiboltosulások - A mirigyes szervekben tályogok keletkeznek, melyeket jellemző gumiszerű állagú gennyes tartalmuk miatt gummáknak nevezzük. A betegség halálos lehet

8 A legkisebb gyanú esetén is orvoshoz kell fordulni
A legkisebb gyanú esetén is orvoshoz kell fordulni. Gyógyszere nagy adagban adott penicillin Minden esetben kötelezően elvégzik a partnerek szűrését, szükség esetén kezelését is. Megelőzés!!!!

9 Clamidia Napjaink leggyakoribb és leggyorsabban terjedő, szexuális úton elkapható betegsége! Bakteriális betegség (Chlamydia trachomatis) A kórokotó a sejten belül szaporodik. A fertőzés az esetek nagy részében nem okoz a betegnek semmilyen tünetet, így – bár antibiotikummal jól kezelhető – nem kerül időben felismerésre. A Chlamydia gyors terjedésének éppen ez az egyik fő oka. A nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentes, ezzel egy időben, tudtán kívül is fertőzi szexuális partnerét.

10 Tünetek A fertőzést követő 3 napon belül enyhe vizelési panaszok lépnek fel, amelyek kezelés nélkül is elmúlnak. Lehet sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás. Nőknél a méhnyak tünetszegény gyulladása gyakori. A méhszáj a gyulladás miatt vérzékennyé, sérülékennyé válik, szexuális együttlétkor kevés friss piros vérzés észlelhető (kontakt vérzés), esetleg menstruációtól eltérő időben fellépő rendellenes vérzést tapasztalhat a beteg. Nőknél ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Ezek nem specifikus tünetek, más jellegű fertőzések, betegségek vagy elváltozások is állhatnak a háttérben. A férfiak esetében: vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy éppen a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat.

11 Okozhat szembetegséget, akut ízületi gyulladást, húgycsőgyulladást, prosztatagyulladást, mellékhere-gyulladást, méhszájgyulladást, kismedencei gyulladást és újszülötteknél szembetegséget vagy akár atípusos tüdőgyulladást is – attól függ, melyik típusa. Társulhat hozzá egyéb bakteriális fertőzés is, mely hüvelygyulladást okoz. Ha nem ismerik fel és nem kezelik, szövődményeket okozhat. A méhnyak tünetszegény fertőzése felterjedhet a méh ürege felé, akár petefészek gyulladást okozhat. A rendszerint enyhe tünetek nem viszik a beteget orvoshoz. Ha a fertőzés a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséget eredményez.

12 Mind férfiakat mind nőket megbetegít
Mind férfiakat mind nőket megbetegít. Újszülött a szülőcsatornán való áthaladáskor is megfertőződhet, amennyiben az anyának van Chlamydia-fertőzése. A megbetegedések többsége a fiatalokat (15-25 év közöttieket) érinti. Nem kell tartani attól, hogy egy ölelés, csókolózás, evőeszköz- vagy vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a baktériummal. Fertőző lehet ezzel szemben még a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci, amely a tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe.

13 A Chlamydia-fertőzés a vizsgálat során vett kenetből igazolható, és amennyiben jelen van, néhány napos antibiotikum kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható. A leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Az óvszeren kívül, helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is.

14 Genitális herpesz A herpes simplex vírus 2-es típusa
A fertőződést követően 3-20 napon belül égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok, majd fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területek jelennek meg. Lehet láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok is. A combtő nyirokcsomói megduzzadnak mindkét oldalon. Férfiaknál a hímvesszőn jelenhetnek meg herpeszes hólyagok. Nőknél leginkább a szeméremtesten, de gyakran a hüvelyre és a méhnyakra is átterjednek. Kísérheti fájdalmas vizelés.

15 A tünetek nap alatt gyógyulnak, de az azt követő napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez az úgynevezett tünetmentes vírusürítés eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést. Kezelése az esetleges tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, szexuális kapcsolatban terjed. A vírus később a gerincvelő melletti idegdúcokba vándorol, ahol egy életen át fennmarad. A fertőzöttek közül sokan nem tapasztalnak semmilyen tünetet ekkor.

16 Genitális szemölcsök (HPV)
Vírusos fertőzés (HPV), mely szemölcsök megjelenéséhez vezet a péniszen, szeméremtesten, hüvelyen, méhnyakon, végbélnyíláson vagy torokban. Gyorsan növekszik, tinédzserek körében elterjedtebb. A vírus a hámsejtben szaporodik. Hogyan lehet elkapni: Anális vagy vaginális szex útján, szájon át. A szemölcsök megjelenhetnek néhány héttel vagy hónappal a fertőzés után. Tünetek: Tünetmentes is lehet az elején, majd 1-3 hónap után megjelennek a szemölcsök, amelyek gyorsan terjednek. A nők számára különösen veszélyes a HPV, ugyanis méhnyakrákhoz vezethet.

17 Tripper (gonorrhea, kankó)
Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére. Hogyan lehet elkapni: Szexuális együttlét útján, vagy a nemi szervek érintésével. Tünetek : Férfiakban 2-9 nap tünetmentes, majd gyakori az égő, sárgás, nyákos, gennyes húgycsőfolyás, ill. fájdalmas, véres vizelés. Kezelés nélkül a tünetek enyhülnek, de a folyamat idültté válik. A gyulladás terjedhet prosztatára, mellékherére. Késői szövődmény: sterilitás  

18 Nőknél döntően nagyon enyhe tünetekkel jár
Nőknél döntően nagyon enyhe tünetekkel jár. Néha enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. Kezelés nélkül a nők esetében is idültté válik a folyamat. Komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. Ez vezethet sterilitáshoz a későbbiekben a petevezeték üregének elzáródása miatt.

19 Korábban, a Credé-féle szemcseppek bevezetése előtt rettegett szövődmény volt a szülés során megfertőződött újszülött szemgyulladása. A súlyos esetben teljes vakságot okozó betegség felnőtteknél is kialakulhat, a fertőzött váladék szemhez való kenődése kapcsán. A gonorrhoea kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik.

20 Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) szerzett immunhiányos tünetegyüttes
Kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). A fertőzés elsősorban fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Vérkészítménnyel való átvitelének esélye, a szigorú ellenőrzések miatt ma már igen kicsi. Ráterjedhet a fertőzés anyáról gyermekére, ami főképp szülés közben, valamint az anyatejjel történhet, ritkán a méhlepényen át, a terhesség alatt. A nők fogékonyabbak a fertőzésre, mivel a spermában sokkal több vírus van, mint a vérben

21 A vírus a szervezetbe kerülve immunsejteket betegít meg
A vírus a szervezetbe kerülve immunsejteket betegít meg. Naponta közel 10 milliárd vírus képződik, a fertőzött immunsejtek pusztulásával kísérten. A megmaradt lecsökkent immunsejt szám a védekezőrendszer legyengüléséhez vezet. A HIV-fertőzött képes egy ideig ezt a pusztulást kompenzálni ezen sejtek egy részének naponkénti újratermelésével, de ha ez a kényes egyensúly megbomlik, a HIV-fertőzésből kialakul a súlyos tünetekkel járó AIDS betegség (akár évek múlva). A betegség tünetei abból adódnak, hogy a szervezet védtelenné válik a különböző apróbb fertőzésekkel szemben is, valamint képtelen a rosszindulatú daganatok képződését kivédeni.

22 Heveny fertőzés: Nem alakulnak ki minden betegen tünetek a fertőződés kapcsán, de általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó duzzanat, ritkábban kiütések alakulnak ki. Ezek rövid idő alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, éppen ezért nagyon erős a fertőzőképesség.

23 Tünetmentes HIV-fertőzés: 3-7 évig tarthat az az időszak a fertőződés után, amíg lényeges klinikai tünetek nincsenek, a beteg közérzete jó, miközben szervezetében zajlik a vírusszaporodás. Ebben az állapotban is fennáll a fertőzőképesség.

24 Tünetes HIV-fertőzés: Az immunrendszer és a vírus fent említett egyensúlya megbomlik, fokozatosan olyan tünetek jelennek meg, amelyeket a betegség "gyanújeleinek" nevezünk. Elhúzódó nyirokcsomó duzzanat legalább két különböző testtájékon, és legalább három hónapig fennállnak és ez semmilyen más betegséggel nem magyarázható. Szokatlan bőrgyógyászati kórképek jelentkeznek, amelyek vagy nem a típusos helyeken, vagy nem a típusos életkorban és formában jelennek meg, valamint a megszokott kezelésre nem reagálnak. Ilyen lehet övsömör. Gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, terápiára nem reagáló gombás fertőzések a hüvelyben, a szájban. Tartós hasmenés, jelentős fogyás, éjszakai izzadás stb. Erre a szakaszra jellemző, hogy a funkciózavarok még visszafordíthatóak.

25 AIDS betegség: A HIV-fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség stádiuma. Átlag 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Az ún. "indikátorbetegségek" jelentkeznek, fertőző és rosszindulatú daganatos betegségek. Ezen betegségek közé tartozik pl. a tbc,  a Kaposi-szarkóma és egyéb bőrdaganatok, gyakran kiújuló herpesz fertőzések, arc- és homloküreg-gyulladás, kiterjedt gombás fertőzések a bőrön, ill. a belső szervekben. Később egyéb rosszindulatú daganatok kialakulása jellemző. A beteg halálát tehát nem maga a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak fent részletezett következményei valamely fertőzés vagy tumor okozza.

26 A kórokozó kimutatása a vérből történik.
1986 óta kötelezően szűrik HIV-re az összes véradót és szervdonort, az egyéb nemi betegségben szenvedőket és azokat is, akik önként jelentkeznek a vizsgálatra, ezenkívül azokat, akik valamely rizikócsoportba tartoznak. A HIV-fertőzés kezelésének célja, a vírus kópia számának csökkentése. Erre különböző támadásponton ható vírusellenes szerek hármas vagy négyes kombinációit használják, mivel nincs önmagában is hatékony készítmény. A HIV-vírus és az AIDS elleni védekezés leghatékonyabb (bár nem 100 %-os) eszköze ezért az óvszer.

27 Hepatitisz A hepatitisznek három fő típusa létezik (A, B, C) a vírustól függően. B és C típusú hepatitisz a legveszélyesebb, általában nem halálos, bár nő az esélye a májrák kialakulásának. Az A és B típus víz és élelmiszer útján terjed. A B és C típus többnyire testnedvekkel terjed. Hogyan lehet elkapni: B és C típus: Szájon, nemi szerveken át, szexuális érintkezés útján, tetoválás, piercing, kábítószer-használat. A-típus: (orális, genitális..stb) szex útján, fertőzött élelmiszer vagy víz. Tünetek: A tünetek egy hónappal a fertőzés után jelennek meg: izomfájdalmak, láz, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés. Egyéb esetekben: sötét vizelet, világos széklet, sárga szemek és bőr, érzékeny máj, influenza tünetei. 


Letölteni ppt "Nemi betegségek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések