Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

PowerPointba ágyazott Flash A korreláció munkadefiníciója (elemgyakoriságok a Napban és az Allende-meteoritban) Mit mutat a példa? A Flash színesíti a.
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Csapó 1 A videó CV hódítása
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Készítette: Takács Krisztina
Készítette: Csoma Bence
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
Készítette: Magyar Orsolya
Ragasztás és felületkezelés
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
Szárazföldi növény teszt: csírázás és csíra növekedés teszt
Készítette: Fehérvári András
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Készítette: Berbekár Éva Környezettoxikológia
Háziméh (Apis mellifera) akut orális toxicitási teszt
Közönséges trágyalégy fejlődésére gyakorolt toxikus hatás vizsgálat
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Madár reprodukciós teszt OECD 206
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Akut toxicitásvizsgálat halembrióval OECD 212 Készítette: Fodor Anna.
Hal akut toxicitási teszt (OECD 203)
Földigiliszta akut toxicitási teszt OECD 207-es számú teszt
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Haltoxicitási teszt: prolongált 14 napos OECD No. 204 Készítette: Nagy Renáta A Környezettoxikológia c. tárgyhoz Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Környezetmérnök.
Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban
Daphnia magna reprodukciós teszt OECD Test No
Készítette: Sovány Márta
Gyakorlati alkalmazás
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Többváltozós adatelemzés
Alapsokaság (populáció)
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) Készítette: Nagy Ábel.
A tűz.
Heike Kamerlingh Onnes
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette:Szeidl András
Alexander Stepanovich Popov
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Valószínűségszámítás II.
Készítette:Koska Anna
Készítette: Trajer Péter
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Simon Gergő 10.A
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt Készítette:Veres Rita

Tartalom A méh jellemzése Teszt jellemzése Méhek begyűjtése Vizsgálati dobozok követelményei Méhek etetése Teszt előkészítése A teszt folyamata A teszt kiértékelése Vizsgálati jelentés tartalma

A méh jellemzése A méhek a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak, közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Megközelítőleg 20 000 fajt ismerünk. Az Antarktiszt kivéve valamennyi kontinensen megtalálhatóak. A legkisebb méh 2,1mm hosszú, míg a legnagyobb 39mm. A méhek nektár és pollen fogyasztására adaptálódtak, ebből nyerik az energiát és a fehérjéket, a pollenek többségével lárváikat táplálják.

Teszt jellemzése Az akut toxicitási teszt peszticidek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok hatását vizsgálja felnőtt dolgozó méhek esetében. A mérés végpontja a méhek letalitása, illetve túlélése. Akkor nyilvánítható halottnak egy méh, ha teljesen mozdulatlan. A teszt időtartama 48 óra. Ha a teszt során a halálozási ráta nagyobb, mint 10%, akkor a teszt meghosszabbítható, maximum 96 órásra.

Méhek begyűjtése 1 Ugyanahhoz a fajhoz tartozó fiatal, kifejlett dolgozó méheket kell gyűjteni. Hasonló korú, megfelelően táplált, egészséges, betegségtől menetes, ismert előéletű és fiziológiai állapotú méheket kell begyűjteni. A méheket a felhasználás reggelén kell begyűjteni, illetve előző este, ebben az esetben a következő napig vizsgálati körülményeknek megfelelően kell tartani őket.

Méhek begyűjtése 2 Kora tavasszal, ill. késő ősszel kerülni kell a begyűjtést, mert ez idő alatt a méhek fiziológiája változik. Ebben az időszakban végzett vizsgálatokhoz a a méheket inkubátorban kell nevelni, „méh kenyérrel” és cukoroldattal kell etetni. A méh kenyér porcukorból és mézből gyúrt cukorlepény. Vegyi anyagokkal (pl. antibiotikummal) kezelt méhek esetében a kezelés végétől számított 4 hétig nem használhatóak fel toxikológiai vizsgálatokra.

Vizsgálati dobozok követelményei A teszt során a méheket vizsgálati dobozokban tartják. A vizsgálati doboz legyen könnyen tisztítható, jól szellőző. A doboz készülhet rozsdamentes acélból, dróthálóból, műanyagból, és fából is. A teszt során egy dobozban 10 méh tartható. A doboz méretét úgy kell meghatározni, hogy a méheknek elegendő hely legyen.

Méhek etetése A méheket a vizsgálat alatt 500 g/l koncentrációjú cukoroldattal lehet etetni. Az etetés egy „etetővel” végezhető. Az etető egy üvegcső, mely kb. 50mm hosszú, 10mm széles, az egyik vége leszűkített, kb. 2 mm átmérőjű.

A teszt előkészítése A vegyi anyag különböző dózisait el kell készíteni. A vizsgálat során minden egyes dózis esetében teszt és kontrollcsoportot kell alkalmazni, 3-3 párhuzamost kell mérni. Oldószer, ill. nedvesítőszer alkalmazása esetén további kontroll méréseket kell végezni, vizsgálni kell, hogy ezen szerek milyen hatással vannak a méhekre. A vegyi anyag alkalmazása előtt a befogott méheket szén-dioxiddal, vagy nitrogénnel el kell kábítani

A teszt folyamata 1 Dózisok felvitele: 1μl előre meghatározott koncentrációjú oldatot applikátorral kell felvinni a méh potrohának háti oldalára. Vizsgálati körülmények: 25 ± 2°C-os sötét helyen kell tartani a méheket, fontos a relatív páratartalom (50-70%), melyet a vizsgálat során fel kell jegyezi.

A teszt folyamata 2 Időtartam: 48 óra, illetve hosszabbított vizsgálat esetében 96 óra. A mortalitást fel kell jegyezni a vizsgálat kezdetétől számítva 4., 24.,48. órában, illetve hosszabbított mérés esetén 72.,96. órában. Észrevételek feljegyzése: normálistól eltérő viselkedés.

A teszt kiértékelése 1 A mortalitási adatokból dózis-hatás görbék készítésével meg lehet határozni a 24 és 48 órás LD50 értékeket, illetve meghosszabbított mérés esetében a 72 és 96 órás LD50 értéket. A mérési időpontokban következő képlettel kiszámítható a halálozási ráta: H=100*(Nk-Nminta)/Nk, ahol:Nk: a kontrollban életben maradt méhek száma (db), Nminta: a mérendő mintában életben maradt méhek száma (db) A halálozási rátát a koncentráció logaritmusának függvényében ábrázoljuk, majd a grafikonról leolvasható az adott időponthoz tartozó LD50 érték.

log vegyi anyag koncentráció A teszt kiértékelése 2 A dózis-válasz görbéről leolvasható az LD50 érték, melynek mértékegysége μg vizsgált anyag/méh. ED20 ED50 μg/méh Halálozási ráta % log vegyi anyag koncentráció

Vizsgálati jelentés tartalma Vizsgált anyag jellemzői (fizikai-kémiai tulajdonságok) Méhek jellemzői (tudományos név, származás, életkor, befogás módszere, időpontja) Vizsgálati körülmények (hőmérséklet, relatív páratartalom, elhelyezési körülmények, ketrec jellemzői, vizsgálat időpontja, eredmények, dózis-válasz görbék, LD50 értékek, megfigyelések)

Források: Wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hek OECD Guideline for Testing of Chemichals 214 Honeybees, Acute Contact Toxicity Test http://lysander.sourceoecd.org/vl=24528214/cl=17/nw=1/rpsv/cgi-bin/fulltextew.pl?prpsv=/ij/oecdjournals/1607310x/v1n2/s15/p1.idx

Képek forrása: http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata/csakany_mmm.html http://tudatos.blogter.hu/359175/a_mehek_kommunikacioja http://www.origo.hu/tudomany/20081028-allatvilag-negyig-tudnak-szamolni-a-mehek.html http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=442:a-fhordas-eltt&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43&lang=hu http://www.meheshetek.blogol.hu/ http://www.mezvilag.hu/kepgaleria.html