Mintavétel talajból, talajminták tárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi szem és látás a mérnök szemével Káprázás korlátozás Tartalékvilágítás Mérés előkészítés BME - VIK.
Advertisements

HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Felszíni vizek mintavétele
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Hidrogeológiai beszivárgásmérő- mintavételező berendezés STandard-Team Kft Komárom, Széchenyi u. 19. Tel:
Kiskunhalas környékének talajai
Felszíni víz monitoring
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
Mérés és adatgyűjtés Virtuális méréstechnika Mingesz Róbert 9. Óra Idő és sokaságátlag November 7., 9.
Mérés és adatgyűjtés Virtuális méréstechnika Mingesz Róbert 9. Óra Idő és sokaságátlag November 7., 9.
Becsléselméleti ismétlés
MONITORINGRENDSZEREK
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
III. előadás.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A BALATONBA TELEPÍTETT HALFAJOK BIOLÓGIAI SZEREPE ÉS HATÁSA ÖTM-MTA-BLKIBudapest-Tihany2007.
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Talajmikroorganizmusok vizsgálata: széntranszformációs teszt OECD 217
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Hipotézis vizsgálat (2)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Minőségbiztosítás II_5. előadás
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Hőméréskelt változás Okt.23-.nov.6. A hőmérséklet méréseink alapján diagrammokat készitettünk, melyeken feltüntettük az átlag, a minimum és a maximum.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Mikroelektródás agyi mérések elemzése Kőrössy Csaba, IV. éves fizikus ELTE Biofizika szeminárium Budapest 2007.
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Környezetvédelmi analitika
Statisztikai folyamatszabályozás
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
β-glükozidáz aktivitás mérése talajban
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Gazdaságinformatikus MSc
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Mintavétel talajból, talajminták tárolása Készítette: Szilágyi M. Mihály

Mintavétel és tárolás legfontosabb követelményei Reprezentatív mintavétel: A mintavétel helyét és időpontját úgy válasszuk meg, hogy a vizsgálati eredmények megfelelő képet adjanak a környezet valós állapotáról A minták változatlansága: A mintákat a mintavételtől a vizsgálat időpontjáig úgy kell tárolnunk, hogy a vizsgálni kívánt jellemzők a lehető legkisebb mértékben változzanak.

Reprezentatív mintavétel Általános probléma: a talaj heterogenitása, azaz a talaj jellemzőinek térbeli és időbeli változása Megoldás: Minták számának növelése De: A minták számát korlátozza a mintázásra és a vizsgálatokra szánt idő, pénz és kapacitás Kompromisszum a precizitás és a ráfordítás közt

Reprezentatív mintavétel A szükséges minták száma kiszámítható, ha ismert a talaj paramétereinek szórása, (előzetes mérés alapján), és a vizsgálatot adott precizitással kell elvégezni. n = t2s2/D2 Ahol t Student-féle eloszlás (n-1) szabadsági fokkal, s a szórás, D a precizitási határ.

Reprezentatív mintavétel Mintavételi terv A mintavételi terv a mérés célja és az elvárt precizitás alapján rögzíti a mintavétellel kapcsolatos paramétereket: Minták száma Mintavételi helyek Mintavétel mélysége Mintavétel módszerei Mintavételezés időpontja

Reprezentatív mintavétel Mintavételi terv Példák a mintavételi helyek kijelölésére: Mintavételi terv ponszerű szennyezőforrás esetén Mintavételi terv vonalszerű szennyezőforrás esetén

Reprezentatív mintavétel Időbeli heterogenitás A szezonális változások , mint a biomassza aktivitás, hőmérséklet, nedvesség tartalom, jelentősen befolyásolhatják a mérési eredményeket. Ezért ha mód van rá, egy helyről az év kölönböző pontjaiban kell mintát venni, és ez alapján éves átlagot számolni. Amennyiben egyszeri mintavétlre van lehetőség, olyan időpontot kell választani, amikor a talaj nem megy át jelentős fizikai, élettani változásokon. Ennek megfelelően kerülendő az olvadás, fagyás, intenzív szikkadás ideje.

Reprezentatív mintavétel Átlagminták A mennyiben nagymennyiségű mintát kell vizsgálni, a mérések számának csökkentése érdekében átlagminták képezhetők. Ez történhet különböző helyről és azonos mélységből, vagy azonos helyről, különböző mélységekből vett minták azonos mennyiségeinek összekeverésével.

Minták szállítása és tárolása A minta mielőbb kerüljön a laborba Minták szállítása hűtéssel a mikrobiális aktivitás csökkentése érdekében Rázkódás kerülése ún. bolygatatlan minták esetén Tárolás 2 – 4oC –on legfeljebb kb. 4 hétig, vagy –20oC-on hosszabb ideig.

Mintavételi eszközök Ásó, lapát: Felszín közeli, bolygatott minták esetén Pürckhauer-féle szúróbot: 1-2 m- mélységig; csak kis mennyiségű durva frakció esetén; a minta egy oszlopban, teljesen bolygatatlanul kitermelhető Edelman-fúró: Több méter mélységig; számos típusú cserélhető fúrófej a különböző talajokhoz; bolygatott mintavételre alkalmas; fennáll a veszélye, hogy kiemeléskor a felsőbb rétegek szennyezik a mintát Motoros talajfúrók: Nagyobb mélységből történő mintavétel, illetve nagyszámú minta esetén

Mintavételi eszközök Pürckner-féle szúróbot Edelman-fúró

Forrás: Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995 http://www.kvvm.hu/szakmai/karmentes/kiadvanyok/karmkezikk2/2-03.htm