Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek"— Előadás másolata:

1 Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Minőségmenedzsment Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek /3. dr. SZabó Gábor CSaba

2 (ELSŐ GENERÁCIÓ:) szabályozókártyák
egyedi minőségparaméterek utólagos negatív visszacsatolásos szabályozása egyedi minőségpontokon.

3 Az SPC két nagy területe:
1. Elemzés, irányítás/menedzselés, feltételbiztosítás (döntően SPC-funkciók, kisebb részben szabályozókártya(SZK)-funkciók 2. A szabályozókártyás rendszer operatív működtetése (döntően SZK-funkciók, kisebb részben SPC-funkciók)

4 1. Elemzés, irányítás/menedzselés, feltételbiztosítás:
- a befolyásoló tényezők, ok-kapcsolati, hibaelemzési háttér feltárása; problémakezelés és -elemzés (SPC); - oktatás-képzés; személyi és motivációs feltételek; gazdasági megfontolások és vonatkozások; a rendszer folyamatos javítás-fejlesztése (SPC); - előzetes képesség-, szabályozottság-, stabilitás vizsgálatok és/vagy elemzések; a szabályozókártyás rendszer tervezése és előkészítése; a rendszer folyamatos működtetése; az adat- és informatikai, módszertani és dokumentációs háttér biztosítása; a rendszer folyamatos javítás-fejlesztése (SZK).

5 2. A szabályozókártyás rendszer operatív működtetése/1.:
2.1 tervezés 2.11 a szabályozási paraméter(ek) kiválasztása és a befolyásolási rendszer tisztázása: probléma és helyzetfeltárás (pl. CIP, PDCA, FMEA, ABC-Pareto, 5W+H/2H) - (SPC); 2.12 a mérési módszer és a mérőeszköz megválasztása (SZK/SPC); 2.13 a kiválasztott szabályozóponton gépképesség/folyamatképesség vizsgálat (SZK/SPC); 2.14 a szabályozandó jellemző jellege; kártyatípus; mintanagyság-mintavétel; hibamegfontolások (SZK/SPC)

6 2. A szabályozókártyás rendszer operatív működtetése/2.:
2.3 a folyamatparaméterekkel összefüggő megfontolások (SZK); 2.4 szabályozási/beavatkozási határok, számítások, megfontolások (SZK); 2.5 a szabályozókártya bevezetésének előkészítése. A kártya operatív vezetése. A rendszer folyamatos értékelése, esetleges újratervezése (SZK-SPC); 2.6 a szabályozókártya kiértékelése és dokumentálása, folyamatos karbantartás (SZK-SPC).

7 a szabályozás „tárgya”:
középérték(„folyamatbeállás”): átlag/medián/egyedi érték ingadozás(„folyamatszélesség”): szórás/terjedelem nem-megfelelőség(„minősítéses”): „p” arány (%, ppm)/ „c” (darabszám)

8 az átlag szabályozása:
szabályozott, stabil folyamatban a minták átlagai a sokaság tényleges beállítási értéke (várható érték = µ) körül normális eloszlásúak, amely eloszlás ingadozása annak függvénye, hogy a szórást milyen módon határozzuk meg.

9 a Medián szabályozása:
szabályozott, stabil folyamatban a minták mediánjai a sokaság tényleges beállítási értéke (várható érték = µ) körül normális eloszlásúak(п/2-szer nagyobb szórással, mint az átlagok), amely eloszlás ingadozása annak függvénye, hogy az ingadozást milyen módon határozzuk meg (szórás- vagy terjedelem-átlag).

10 az egyedi értékek szabályozása:
szabályozott, stabil folyamatban az egyedi értékek független eloszlása a sokaság tényleges beállítási értéke (várható érték = µ) körül normális, amely eloszlás határai a függetlenség szorzási szabálya alapján rögzíthetők. A határ annak függvénye, hogy a szórást milyen módon határozzuk meg (szórás- vagy terjedelem-átlag).

11 a szórás szabályozása:
szabályozott, stabil folyamatban a minták szórásnégyzetei a folyamat stabil elméleti varianciája (σ2) körül chi2 eloszlásúak, amely eloszlás függ a mintanagyságból következő szabadsági foktól (f ill. DF). (Nagyobb minták esetében az eloszlás már ez esetben is normálissal közelíthető!).

12 a terjedelem szabályozása:
szabályozott, stabil folyamatban a minták terjedelmei a folyamat stabil elméleti varianciája (σ2) körül a szóráshoz hasonlóan közelítőleg chi2 eloszlásúak. A terjedelem ingadozása -egy konstans értéken keresztül számíthatóan- nagyobb ingadozású (pontatlanabb), mint a szórásé.

13 az arány (p) szabályozása:
szabályozott, stabil folyamat esetén egy mintában, kiszállítási egységben, tételben a nem megfelelő darabok aránya a sokaság (a gyártósorra jellemző elméleti képesség??) π elméleti aránya körül sp=  p (1 – p )/n szórással, normális eloszlással ingadozik.

14 a nem-megfelelő darabszám (c) szabályozása:
szabályozott, stabil folyamat esetén egy mintában, kiszállítási egységben, tételben a nem megfelelő darabok száma a sokaság (a gyártósorra jellemző) elméleti ppm darabszám (Ce), mint várható érték ( μ = λ )körül Poisson eloszlás szerint ingadozik.

15 Az előbbiekben vázolt összefüggések csak szabályozott/stabil/uralt
(ill. közelítően, részben szabályozott/stabil/uralt) folyamatok esetében igazak!!

16 „c” (darabszám)-kártya
a leggyakrabban alkalmazott kártyák: medián - terjedelem átlag – szórás/terjedelem az előbbiek más kombinációi egyedi adatok kártyái „p” (np) arány(%, ppm)-kártya „c” (darabszám)-kártya

17 a szabályozókártya egyedi minőségparaméterek statisztikai jellemzőit (átlag, medián, terjedelem, szórás) folyamatos kismintás vizsgálat alapján összehasonlítja a kiszámított beavatkozási határokkal, és a veszélyes hiba fellépésekor jelentkező szignifikáns/jelentős eltérés esetén döntünk az esetleges beavatkozás szükségességéről.

18 a szabályozókártya alapelvei:
1. a minőségjellemzők eloszlása szabályozott/ill. szabályozásra alkalmas helyzetben ismert eloszlással modellezhető, a beavatkozási határok e modell (pl. normális eloszlás) alapján meghatározhatók; 2. a gyakorlati szabályozás lényegében egy folyamatos, grafikus szignifikancia vizsgálat, amelynek során a minta ténylegesen mért értékeit összevetjük a beavatkozási határokkal; 3. a konkrét beavatkozás az elvégzett elemzés ok-okozati összefüggéseire támaszkodva zajlik.

19 4. a szabályozás megvalósítási rendszerének kidolgozása;
a szabályozókártyás rendszer kidolgozásának lépései : 1. a szabályozandó pontokon és jellemzőkön a szabályozókártyás rendszer megtervezése; 2. a folyamat szabályozott, normális állapota minőségképességének, stabilitásának felmérése (ez nagyrészt SPC funkció); 3. a konkrét szabályozókártya-típus, módszer kiválasztása. A szabályozó/beavatkozó határok meghatározása; 4. a szabályozás megvalósítási rendszerének kidolgozása; 5. a tényleges szabályozás végrehajtása, veszélyes hiba, zavar esetén beavatkozás.

20 FBHMe =  + FMe  R ABHMe =  - FMe  R
FBHR = Df  R ABHR = Da  R

21 Esetjáték Medián (Me) – terjedelem (R) kártyára


Letölteni ppt "Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések