Biopeszticidek Készítette: Pásztor András 2007. március 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport.
Advertisements

Az A vércsoport.
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Mi az a mikroorganizmus?
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A burgonya.
A védekezés.
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
A humán genom projekt.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Antibiotikumok kimutatása a talajból
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Molekuláris genetika Falus András.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Szappanok káros hatása
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Leidecker Orsolya
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
2007.március 29. Készítette: Kónya Éva 1 Biolisztika (bioballisztika) Avagy génpuskák alkalmazása.
Készítette: Kiss László
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Készítette: Juhász Orsolya
Transzgénikus állatok
Transzpozonok, tumormarkerek
Készítette: Vancsó Ildikó
Növényvédőszer kémia Növényeket károsító tényezők abiotikus biotikus
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Az egyedfejlődés második rész.
MEGVÉDENDŐK - MEGELŐZÉS!!!!!!
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Bakteriális megbetegedések
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Ökológiai növényvédelem. Bacillus thuringiensis a Bacillus thuringiensis (Bt) nevű baktérium használata tipikus eszköze a biológiai növényvédelemnek a.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A növényvédő szerek hatása a környezetre Nádasyné Ihárosi Erzsébet Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely, Növényvédelmi Intézet,
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
16. lecke Az ízeltlábúak.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Integrált növényvédelem
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Hattagú heterociklusos vegyületek
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Készítette: Wang Rebeka
Előadás másolata:

Biopeszticidek Készítette: Pásztor András 2007. március 22.

Biopeszticidek - Bevezetés A biopeszticidek természetes eredetű növényvédőszerek, melyek alapjai állatok, növények, baktériumok, esetleg bizonyos ásványok. Biopeszticid pl. a repce olaj, a sütőpor, a Bacillus thuringiensis baktérium.

Biopeszticidek - Csoportosítás A biopeszticideket három csoportba sorolhatjuk: 1. mikrobiális eredetű növényvédőszerek: A hatóanyaguk valamilyen baktérium, gomba, protozoa vagy vírus. Jellemzőjük, hogy sokféle növényi betegség kezelhető velük, ráadásul elég specifikusan működnek. 2. növénybe-épített-védelem (Plant-Incorporated-Protectants, PIPs): A növénybe mesterségesen bejutatott idegen gén terméke rendelkezik a kártevőket irtó hatással. Ilyen pl. a Bacillus thuringiensis baktérium rovartoxikus fehérjéjének génje, amit kukoricába ültettek.

Biopeszticidek - Csoportosítás 3. biokémiai növényvédőszerek: Természetes eredetű, a környezet számára nem mérgező, mesterségesen előállított vegyületek. pl. rovarok nemi hormonjai, juvenilis hormon-gátlók, illatanyagok

Bacillus thuringiensis Ezt a spóraképző, Gram + baktériumot többféleképpen is hasznosítani lehet. A spóráit, ill. az általa előállított d-endotoxin fehérjét mikrobiális növényvédőszerként, a fehérjét kódoló génjeit pedig PIP-ként lehet alkalmazni. A d-endotoxin rovarölő hatású, főleg a molyokra, lepkékre, bogarakra, legyekre és szúnyogokra van mérgező hatással.

Bacillus thuringiensis Az USA-ban nagy sikereket értek el B. thuringiensis gént tartalmazó GM növények termesztésével. 2000-ben már 115 000 km2-en termesztettek ilyen növényeket, a teljes GM piac 33%-át képviselik a Bt növények. Jelenleg a hagyományos növényvédőszerek használatát a termőföldeken 31 000 km2-el csökkentik évente, világszerte.

Baculovírus A vírus számos növényben jelen lehet, zárványtestek formájában, azonban csak rovarokban szaporodik. Ha a rovar elfogyasztja a növényt, akkor a vírus kiszabadul a zárványtestből, és elkezd szaporodni a gazdában, tönkretéve annak sejtjeit. Azonban a technológia még nincs teljesen kifejlesztve. A Baculovírusban nagy lehetőségek rejlenek, ugyanis több, mint 600 rovargazdája lehet.

Előnyök és hátrányok Biológiai növényvédőszerek előnyei: specifikusak, csökkentik a hagyományos növényvédő szerek használatát, kis mennyiség is elegendő, környezetbarát módszerek Hátrányok: komoly probléma a rezisztencia kialakulása, ill. a Bt gének kiszabadulásának kockázata pl. nem-haszonnövényekbe

Köszönöm a figyelmet!