EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
Európai Unió környezetvédelmi tevékenységei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
Nemzeti cselekvési terv
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Radioaktív anyagok szállítása
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek minősítése
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
 EU szabályozás Vízvédelem.
EU szabályozás Zajszennyezés.
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
A hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény végrehajtási rendeletei
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Green Meetup Budapest, szeptember 11.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
kockázat risk Risiko Риск
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ÉS AZ ANYAMÉRLEG KÉSZÍTÉSÉNEK FONTOSSÁGA március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Közlekedésbiztonsági Szervezet - Hajózási Főosztály Szakmai nap Budapest, május.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Újrahasznosítás Forrás:
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

EU szabályozás Hulladékmenedzsment

EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek és rendeletek szabályozzák. A különféle jogi dokumentumok listájából, a következő diákon aktív linkek vezetnek a magyar nyelvű jogi szövegekhez.

ÁLTALÁNOS KERETTÖRVÉNYEK Hulladék irányelv Hulladéklerakás (2010 végéig) Stratégia a hulladék mennyiségének csökkentésére és újrahasznosításáraStratégia a hulladék mennyiségének csökkentésére és újrahasznosítására Integrált szennyezés-megelőzés és kontroll: IPPC irányelvIntegrált szennyezés-megelőzés és kontroll: IPPC irányelv Hulladékmenedzsment statisztika Az újrahasznosító iparágak versenyképessége (csak angolul)Az újrahasznosító iparágak versenyképessége Hulladéklerakók Hulladékok égetése Hulladék szállítása

VESZÉLYES HULLADÉK Veszélyes hulladék menedzsmentje (2010 végéig)Veszélyes hulladék menedzsmentje (2010 végéig) Bázeli Egyezmény

FOGYASZTÓI JAVAKBÓL KELETKEZŐ HULLADÉKOK A csomagolásról és csomagolási hulladékokról A poliklórozott bifenilek és a poliklórozott terfenilek (PCB/PCT) ártalmatlanításárólA poliklórozott bifenilek és a poliklórozott terfenilek (PCB/PCT) ártalmatlanításáról A hulladékelemekről és -akkumulátorokról A hulladékolajok ártalmatlanításáról Az elhasználódott járművekről Gépjárművek újrafelhasználhatósága, újrafeldolgozhatósága és hasznosíthatóságaGépjárművek újrafelhasználhatósága, újrafeldolgozhatósága és hasznosíthatósága Elektromos és elektronikus eszközök hulladékai

SPECIÁLIS TEVÉKENYSÉGEKBŐL SZÁRMAZÓ HULLADÉK Az ásványinyersanyag-kitermelő iparban keletkező hulladék kezelésérőlAz ásványinyersanyag-kitermelő iparban keletkező hulladék kezeléséről A biztonságos és környezetbarát hajóbontás Zöld könyv a hajóbontás gyakorlatának javításáról Elhasznált olaj- és gázberendezések bontása és ártalmatlanítása (csak angolul)Elhasznált olaj- és gázberendezések bontása és ártalmatlanítása (csak angolul) A szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása során a környezet és különösen a talaj védelmérőlA szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása során a környezet és különösen a talaj védelméről A hajókon keletkező hulladék és a rakománymaradványok fogadására alkalmas kikötői létesítményekrőlA hajókon keletkező hulladék és a rakománymaradványok fogadására alkalmas kikötői létesítményekről Titanium dioxid –A titán-dioxid-iparból származó hulladékok ártalmatlanításárólA titán-dioxid-iparból származó hulladékok ártalmatlanításáról –A titándioxid-iparból származó hulladékok által érintett környezeti elemek felügyelete és ellenőrzéseA titándioxid-iparból származó hulladékok által érintett környezeti elemek felügyelete és ellenőrzése –A titán-dioxid-ipar hulladékai által okozott szennyezés csökkentése és lehetséges megszüntetéseA titán-dioxid-ipar hulladékai által okozott szennyezés csökkentése és lehetséges megszüntetése

RADIOAKTÍV HULLLADÉKOK ÉS ANYAGOK Radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek szállításának felügyeletéről és ellenőrzésérőlRadioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek szállításának felügyeletéről és ellenőrzéséről Radioaktív anyagok tagállamok közötti szállításárólRadioaktív anyagok tagállamok közötti szállításáról A radioaktív hulladék menedzsmentjének es állapota a jövőbeli lehetőségek (csak angolul)A radioaktív hulladék menedzsmentjének es állapota a jövőbeli lehetőségek A kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok biztonságos kezelésérőlA kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről