Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

A felszín alatti vizek.
E85 Szűcs Dániel 11.A.
NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS
Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
ARANYBANYA-VERESPATAK
Az ammónia 8. osztály.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Metán-hidrát.
Környezeti kárelhárítás
A földkéreg „kérge”: a talaj
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
SZÉN-MONOXID.
phosphorum = „fényhordozó”
A kén.
Természeti erőforrások védelme
Vasgyártás Bui Tommy.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Előgyártási technológiák
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Az üvegházhatás és a savas esők
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
Az olvasztó felső részében megkezdődik a salakképző anyagok bomlása:
Szén-dioxid leválasztás és tárolás Környezetvédelmi technológia az erőművi technológiában.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Szigyártó Erzsébet XI.B
A szén és vegyületei.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
A talajsavanyodás és kezelése
B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK SZENNYEZÉSE Írta: Rátz Dorottya IWS1O7.
Talajszennyezés.
Vízszennyezés.
Viczián István Juhász Viktor
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Készítette: Méhész Nóra
Az almásfüzitői-zagytározók környzetgeomorfólogiai viszonyai
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
TALAJOK ÉS ZÖLD KÉMIA. Általában a talajokról Definícó: a földkéreg legfelső laza rétege, amelyet a gyökérzet és mikroorganizmusok együttes tevékenysége.
A vízszennyezés.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezetvédelem.
Felszín alatti vizek
Környezettechnológia kémiai módszerei Tolner László egyetemi docens Környezettudományi Intézet Talajtani és Agrokémiai Tanszék Tananyag:
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad.
A KÉN
A tengervíz összetétele
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
A kén=Sulfur.
A geoszférák környezeti problémái
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk

A bányászat környezeti hatásai Az aranybányászat környezeti hatásai Az arany kitermelése valószínűleg már a rézkorban (i.e. 6. évezredben) elkezdődött. Bányászata rendkívül költséges és nehéz, a legmodernebb technikával egy tonna szilárd kőzetből, már 2 gramm arany gazdaságosan kinyerhető. Az aranybányászat és feldolgozás a végtermékhez képest hatalmas mennyiségű hulladékot állít elő, amiben igen magas a nehézfém (As, Hg, NaCN) és a savas oldószer koncentráció. A fedetlen meddőhányók és zagyok az erózió segítségével bemosódnak a talajba, illetve elszállítódnak más területekre, ahol komoly természeti kárt eredményeznek az élő- és az élettelen környezetben. Felhagyott külszíni fejtésSavas víz képződése a bányaterületen Felhagyott aranybánya és a környező növényzet Verespatakon

A bányászat környezeti hatásai Felhagyott bauxitlencse (Darvastó, Dunántúli – középhegység) Almásfüzitői vörösiszaptározók A képen az Almásfüzitői vörösiszaptározót látjuk. A bauxitfeldolgozás melléktermékeként keletkezett, a nagy vastartalmú és oldható sókat tartalmazó vörös iszap. A vörös iszapot zagytározókban kiszikkasztották, ezután a felszínét a szélerózió már könnyen megbontotta. A környezetbe kerülve nedves állapotban a lúgtartalma jelentős. Megváltoztatja a vizek kémhatását, szikesedést és a növényzet pusztulását okozza. A környezetbe kerülő nátronlúg mennyisége majdnem eléri a tonnát Magyarországon. Magyarországon a legtöbb bauxitbánya a megnyitás kezdetekor már a karsztvízszint alatt volt, ezért folyamatos szivattyúzást igényelt a kitermelés. A Dunántúli-középhegység karsztvizeire óriási hatással volt ez, év alatt annyi vizet szivattyúztak fel, ezért a bányák közelében a karsztvízszint akár 100 métert is süllyedt, de a méteres süllyedés általános volt. A depresszió hatására a Tapolcai- tavasbarlang vízmentessé vált,

Ásványok egyéb ipari felhasználásának káros hatásai Az alkalmazott hagyományos vasgyártási módszer rendkívül környezetszennyező. A hagyományos olvasztás során a vasércet koksszal keverik, ami reakcióba lépve a vassal széndioxidot és szénmonoxidot termel, mielőtt megkapnánk a tiszta vasat. Egy tonna nyersvas előállításánál egy tonna szén- dioxid képződik, miközben rengeteg fosszilis tüzelőanyagot használtunk fel, égettünk el. A vasgyártás káros hatásai

Ásványok nem ipari felhasználásának káros hatásai Autópálya sózás Magas só-koncentráció esetén pl. egy főút vonalán tavasszal, ahol a téli csúszós, utak jegesedését só szórással csökkentették, úgynevezett „másodlagos szikesedéssel" számolhatunk, mely hatására megváltoznak a talaj fizikai, biológiai és kémiai tulajdonságai, a bemosódás következtében elszennyeződhetnek a felszín alatti vizek. Ennek eredményeként mezőgazdasági területeken terméscsökkenést, természetes élőhelyeken, levélperzselődést, rügy- és vesszőkárosodást okoz a nagy koncentráció. Különösen veszélyes, amikor a február végén, március elején jelentkező fagyok hatására sózzák az utakat, mert ekkor már elindult a nedvkeringés a növényekben.