Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba"— Előadás másolata:

1 Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba

2 Alapfogalmak Ásványnak nevezzük a föld kérgének természetes úton keletkezett, fizikailag, kémiailag többnyire egynemű, rendszerint kisebb darabokban előforduló részeit. Ércnek nevezzük az olyan ásványok együttesét, amelyekből a fém gazdaságosan kinyerhető. A föld kérgének nagyobb egységeit alkotó, általában többfajta ásványból felépülő anyagot kőzetnek mondjuk

3 A fémek többsége vegyületekben, oxidált állapotban található, és emiatt elemi állapotban csak redukcióval állítható elő. A fémek nagyüzemi előállítását a kohászat végzi. A kohászat tevékenysége három műveletcsoportra osztható: Ércelőkészítés Redukció A nyers kohófém tisztítása

4 Az ércek előkészítése Célja: hogy az ércek feldolgozásra alkalmas állapotba kerüljenek. Fázisai: Aprítás. Ennek a műveletnek a során szabadítják ki az ércszemcséket a kísérőkőzetekből. Dúsítás. Ennek a műveletnek a során választják külön az ércport és a kísérőkőzetet. Nem oxidos ércek oxiddá alakítása (pörkölés). Erre a műveletre azért van szükség, mert az oxidok általában könnyebben redukálhatók. Hevítés hatására csökken az ércek víztartalma és a káros szennyeződésektől is megszabadítható.

5 A nyersvasgyártás technológiája
A vas Földünk kérgének negyedik leggyakoribb eleme, mintegy 5%-ban fordul elő. Elemi állapotban is előfordul meteoritokban, de általában vegyületeiben kötött állapotban található oxidos vagy szulfidos ércekben található Majdnem minden ásvány tartalmaz több-kevesebb vasat, de a vasgyártás szempontjából fontos vasércek száma kevés.

6 A vasgyártás szempontjából fontos vasércek
1. Mágnesvasérc (magnetit, Fe3O4) 50-70% vastartalmú, ritkán előforduló vasérc.

7 2. Vörösvasérc (hematit, Fe2O3) 40-70% vastartalmú, jelenleg a legnagyobb mennyiségben termelik ki, igen jó minőségű vasérc.

8 3. Barnavasérc (limonit, Fe2O3xH2O) 28-50% vastartalmú, vizet tartalmazó, a leggyakrabban előforduló közepes minőségű vasérc.

9 4. Pátvasérc (sziderit, FeCO3) 20-40% vastartalmú, gyenge minőségű érc.

10 A vasgyártáshoz a vasércen kívül még az alábbi anyagok szükségesek:
Koksz. A koksz végzi a vasérc redukálását és egyben biztosítja a redukcióhoz szükséges hőmennyiséget és hőmérsékletet. Ezen túlmenően ötvözetet alkot a vassal is. Levegő. A levegő az égés fenntartásához szükséges. Salakképző anyagok. A salakképző anyagok, pl. a mészkő (CaCO3), a dolomit (MgCO3) rendeltetése, a kísérő, meddőkőzetek magas olvadáspontjának a csökkentése, a szennyezők részbeni megkötése, és fontos szerepük még, hogy az olvadt vas felületén úszva megakadályozzák annak újbóli oxidációját.

11

12 A nyersvasgyártás folyamata
Ércelőkészítés Az ércek kohósítása szempontjából az ököl nagyságú darabok a megfelelőek, ezért a bányákból nagy darabokban szállított vasércet aprítják. A vasérceknek a felesleges meddőkőzetektől való megszabadítása dúsítással történik pl. mágneses szeparálással. Pörköléssel az érceket fellazítják és megszabadítják a nedvességtől, szén-dioxidtól és a kéntől.

13 A mágneses szeparálás

14 Redukció A redukció a vasgyártás fő folyamata, amely a nagyolvasztóban játszódik le.


Letölteni ppt "Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba"

Hasonló előadás


Google Hirdetések