ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
EGYHÁZ A TUDÁS-TÁRSADALOMBAN
A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
Pénz-Gyönyör-Szabadság
Varga Csaba Sociologist, H. Academic Reader,
HÁLÓZAT ONE új koncepció, új szisztéma Artisjus: T
Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, június.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Az IT jövője Dr. Derera Mihály Mottó Ha nem ismerjük a jövőt, akkor alkossuk meg! (Gábor Dénes)
A globlokál világ kultúrája (tér – társadalom – kultúra)
Tudás, közösség, hatalom
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A metafilozófia alkalmazása a társadalomelméletre és a globalizációra The application of Metaphilosophy in socialtheory and globalisation Varga Csaba.
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
Mi lenne, ha a szellemi tőkének valóban lenne szerepe?
Antropológa III. Az élet.
A tudástársadalom programja
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A társadalmi változások elmélete
A középkori filozófia főbb kérdései
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Tudatos teremtő vagy öntudatlan ősforrás?
A konstruktivista pedagógia alapjai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
4. Elmefilozófia.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A vidéki tér sikertényezői
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Művelődés-gazdaságtan
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett.
INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM MESTERISKOLA SZOMBATHELY augusztus
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Civil Európa – civilek Európában
Tudás- és tudategyetem Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, Magyarország.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
LEADER, Identitás, Sport
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN Varga Csaba www.inco.hu varga.csaba@elender.hu

Az Idő hozama Első korszak: 1990-2020 (2030) információközpontú társadalom Második korszak: 2010-2050(2070) tudás- és tudatközpontú társadalom Harmadik korszak: 2030 (2050)-tól egységközpontú társadalom

Az új szuperparadigma Új valóság – a globalizáció, a lokalizáció, stb. Új múlt – időszámítás előtti és utáni évezredek új egységes hipotézisei Új technológia – a szupertechnológiák forradalmi kora Új gazdaság – a tudásalapú hálózati gazdaság Új tudat és új ember – az ember és a tudat rekonstrukciója Új társadalom – a tudástársadalom, az egységtársadalom Új tudás – a régi és az új tudás új szerepben Új értelemadás – az értelem visszaszerzése és újragondolása Új jövő – az új civilizáció és az új tudat új jövőt teremt Új transzcendencia – visszatalálás a spirituális létbe

A tudástársadalom jövőképként 1. A globlokál káoszrendszer egyensúlyban marad 2. A tudásalapú gazdaságban dominál a tudástermelés és tudáskereskedelem 3. A digitális állam a társadalomipar motorja 4. A társadalmi tőke növekedése lehetővé teszi az (bizalom alapú) intelligens civil társadalmat 5. A tudástársadalom elterjeszti az intelligens életvilágot, életvezetést 6. A felbomlott társadalmi rend helyre áll, új közösségi (valóságos és virtuális) identitások születnek

A jövőkép 2. 7. A hálózati társadalmak nem szakadnak ketté 8. Minden eddiginél nagyobb a szabadság és az esélyegyenlőség lehetősége 9. Az információhoz hozzáférő egyének interaktívan párbeszédet folytatnak 10. Minden ember részt vehet a tudásalapú gazdaságban, társadalomban, e-demokráciában 11. A globális tömegkultúra folyamatosan és gyorsabban töltődik fel magastudásokkal 12. Minden régi és új tudás (e-tartalom) a világhálókon 13. Minden lokális világban intelligens régiók, települések jönnek létre

Korszak-konfliktus Az információs kor és/vagy a tudástársadalom fejlesztésének legerősebb, legkitartóbb korlátja, olykor elszánt ellenzője mindenekelőtt az egyéni tudat lesz, amely kevésbé korrigálható, mint bármilyen globális, nemzeti vagy lokális tudat

Az emberi vágy Fizikai lét: a jólét elérése (evés, ivás, fedél) Szellemi lét: hozzáférés a tudáshoz (információ, ismeret, tudás, pneuma) Természeti lét: a természeti javak megőrzése (levegő, víz, szárazföld, energia, stb.) Egészségi lét: a testi-lelki egészség megtartása (kevés betegség és minden fontos betegség gyógyítható) Közösségi lét: nincs végletes egyedüllét és újrateremthető az identitás (család, barátság, lokalitás, stb.) Spirituális lét: visszatalálás a pléromához (vallás, transzcendencia, halál utáni élet, stb.)

Az ember Kozmikus lény Személyes fizikai mező Genetikai adottság Életerő mező (finom anyagi test, asztrál test, éter test) Szellemi kapacitás és esély Reflexív tudat és tudattalan Kollektív tudat- és tudásteremtő Közösség- és társadalomteremtő lény Kvalitatív szabadságra képes Isteni én, igazi énmező

A tudat Agyi tevékenység, vagy anyag és tudat szerves egységet alkot A testtől, anyagtól független szellem (régi-új állítás) Az isteni egész egyéni darabja (teológia) Az anyag és tudat egyaránt létező, de a valóságnak egyik sem alapvető eleme (holisztikus koncepció) A kábaság szerve, a látszat-világ kifejeződése (hagyomány-elmélet)

A tudat 2. Egyedül az ember rendelkezik reflexív tudattal (pszichológia) A világról való személyes tudásgyűjtemény (régi tudáselmélet) A mediatizált tömegkultúra futószalagján gyártott szabványtermék (kultúraelmélet) Az egyénektől független közös korszellem (tudásszociológia)

Daniel C. Dennett: Micsoda elmék (1996) „Írás, beszéd nélkül működő, vagy összehasonlításra, tervek készítésére képtelen ‘csupasz’ elmét még senki nem látott.”

Tudat és tudás   Formafeletti tudatok (isteni tudat, kozmikus tudat) és formafeletti tudások (Isteni tudás, kozmikus tudás) Formázott tudatok (személyes, társadalmi, stb. tudatok) és formázott köztudások (személyes és társadalmi köztudások) Formázatlan tudatok (személyes és társadalmi tudattalanok) és formázatlan köztudások (személyes és társadalmi tudásalattik) Szuperformázott magastudatok (megvilágosodott, tudós, művész stb.) és szuperformázott magastudások (vallási, tudományos, művészi tudások)

ÚJ TUDAT Az ember kozmikus, transzcendens és szellemi lény A hat vágy (fizikai, szellemi, természeti, stb.) közül egyről se mondhatunk le Az egyén teste meghal, szelleme viszont nem, így van esély a feltámadásra A vágyak megvalósítása nem utópia Csak az új tudat készítheti elő az új embert, avagy az új ember az új tudat szerinti élet Megismeri és megérti a régi aranykor(ok), valamint a távoli civilizációk üzenetét

ÚJ TUDAT 2. Szüntelen ünnep a tudáshoz való hozzáférés Az új tudat tekintse feladatának a tudás-társadalom megvalósítását A tudástársadalom legyen a kvalitatív szabadság első korszaka A sokak által megszerezhető új, szuper-formázott magastudat első természetes létezési közege a tudástársadalom A formázott és formázatlan köztudásokat, sőt a tömegtudásokat az egyéni tudat reflexióval kezeli

ÚJ TUDAT 3. A ráció és a hit újra találkozik A jövő út a végtelen nyugalomhoz és biztonsághoz A régi ellenfelek többségét elsöpri az Idő Az új tudat tudata teszi lehetővé, hogy túléljük a személyes és személytelen őrletéseket Van és új a jövőtudat, amelyben a jövő az egységtársadalom korszaka

Zárszó „A tudomány mai fejlődésében egy ősi megérzés kap tapasztalati, sőt kísérleti megerősítést: egyedi tudatunk bizonyos értelemben halhatatlan.” László Ervin Kozmikus kapcsolatok 1996. 217.o.