- 1596-ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyönyörű napot kívánok!
Advertisements

A boldog emberek tudják,
Ajtóstól az Élet kapuján át? Képzeld el, hogy van egy hely…
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Függvények A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
A szabad akaratról I. V. Rész
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
és a legkevésbé teljes az
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
Albert Einstein idézetek.
Görög filozófia.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Albert Schweitzer Tucy
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Bizonyítási stratégiák
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Albert Einstein idézetek.
Szent Teréz rózsakertje
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
George Berkeley a lélekről: szubsztancia mint kötegelmélet Bartha Dávid.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Buddhista logika és paradoxonok
4. Elmefilozófia.
Exegézis – szövegértelmezés – szabályai, illetve feltételei.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Albert Schweizer A nagy titok
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
Folyamodjatok az Úrhoz,
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Az Élet Igéje július.
Természetvédelmi közösségek Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Filozófiatörténet előadások 7.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Az Élet Igéje október.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
ÖNMEGTARTÓZTATÁS. Az önuralom kifejlesztése önuralom (lat. dominatio sui): önuralom (lat. dominatio sui): 1. erkölcsi cselekedet, amellyel az ember úrrá.
Készítette:Szeidl András
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Aquinói Szent Tamás.
18. század közepe – 19. század eleje
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Az újkori filozófia főbb irányzatai – empirizmus és racionalizmus
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Mi a filozófia?.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. A vélekedés (hívés) szabadsága – Descartes és James
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott: - fájdalmat érez, imádkozni akar - mennydörgés a szobában - szótár az asztalon - álma után magányosabb és vallásosabb lett - Krisztina királynő Stockholmba hívta, ott halt meg 1650-ben tüdőgyulladásban.

Értekezés a módszerről (teljes cím: Értekezés az ész helyes vezetésének és a tudományos igazság kutatásának módszeréről, 1637), Elmélkedések az első filozófiáról (1641), A filozófia alapelvei (1644), A lélek szenvedélyeiről (1649) Értekezés a módszerről (teljes cím: Értekezés az ész helyes vezetésének és a tudományos igazság kutatásának módszeréről, 1637), Elmélkedések az első filozófiáról (1641), A filozófia alapelvei (1644), A lélek szenvedélyeiről (1649)

A filozófia módszerei: - Minden előítéletet kerülve csak azt kell igaznak elfogadni, ami tisztán és világosan felfogható. (clare et distincte percipere) - A problémákat mindig a lehető legtöbb részre kell bontani. - A legegyszerűbb tárgytól "mintegy foko- zatosan" kell a bonyolultabb felé haladni. - A rendszer teljességét felsorolással kell biztosítani. CÉL: eljutni az egyszerű természethez az analízis és dedukció által.

Kételkedés: - Minden ismeretünket egy újabb tény megcáfolhatja. - Rendelkezünk-e valamilyen biztos, kétségbevonhatatlan ismerettel? - Így etikánk is ideiglenes: - el kell fogadni a törvényeket - ha választunk, ne változtassunk - a vágyakat féken kell tartani Az ember mindig annyit reméljen, és csak annyit akarjon a sorstól, amennyit kaphat. Inkább magát igazítsa a világhoz, mint a világot az ő gondolataihoz, inkább magát győzze le, mint a sorsot.

Kételkedés: - Van legalább egy biztos tény: ÉN VAGYOK, hiszen el tudom gondolna magam. - Az én-tudatnak két része van: - res cogitas: az ész - res extansa: a test - Mivel a létem véges, rajtam kívül kell lenni egy végtelen létnek, ő Isten. Rodin: A gondolkodó Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum. Sum ergo Deus est. Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum. Sum ergo Deus est. dualizmus

RENÉ DESCARTES ( ) Francia filozófus, a kartezianizmus alapítója, a felvilágosodás előfutára. Vallásos és katonai iskolában tanult, majd beutazta Európát. Vallásos volt, de minden állítást az ésszerűség alapján akart megindokolni. Kereste a biztos tények alapját, és a kételkedés módszerével meg is találta: ha magamról gondolkodom, akkor létezem. Én pedig azért létezem, mert van egy végtelen szubsztancia (lét), maga Isten. Az ember Descartes szerint dialista lény: konfliktus dúl bene az ész és a test akarata között. Erkölcstanát ideiglenes etikának nevezik, mert amíg nem jutunk biztosabb ismeretekhez, el kell fogadni a törvényeket, önmagunk választásait, a vágyak korlátozását. RENÉ DESCARTES ( ) Francia filozófus, a kartezianizmus alapítója, a felvilágosodás előfutára. Vallásos és katonai iskolában tanult, majd beutazta Európát. Vallásos volt, de minden állítást az ésszerűség alapján akart megindokolni. Kereste a biztos tények alapját, és a kételkedés módszerével meg is találta: ha magamról gondolkodom, akkor létezem. Én pedig azért létezem, mert van egy végtelen szubsztancia (lét), maga Isten. Az ember Descartes szerint dialista lény: konfliktus dúl bene az ész és a test akarata között. Erkölcstanát ideiglenes etikának nevezik, mert amíg nem jutunk biztosabb ismeretekhez, el kell fogadni a törvényeket, önmagunk választásait, a vágyak korlátozását.