Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a filozófia?.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a filozófia?."— Előadás másolata:

1 Mi a filozófia?

2 Miért tanuljunk filozófiát? Egy példa: MIT
Massachusetts Institute of Technology (USA) Minds and Machines – Elmék és Gépek Moral psychology – Erkölcs-pszichológia Being, thinking, doing (or not): ethics in your life – Létezés, cselekvés, gondolkodás Bioetchics – Bioetika

3 Mire jó a filozófia? Ki tanuljon filozófiát?
Thomas Jefferson Vaclav Havel Robert MacNamara – USA védelmi miniszter, a világbank elnöke. Ethan Coen – Rendező Umberto Eco – író Ken Follett – író Philip Glass – zeneszerző Steve Reich – zeneszerző Susan Sontag – író Mircea Eliade Martin Luther King, Jr II. János Pál David Duchovny Woody Allen Harrison Ford (Bruce Lee) Steve Martin Susan Sarandon (Soros György)

4 I. A gondolkodás és az ember

5 Számítógépek, robotok és emberek
Különbözik egy robot egy embertől? Miben különbözik egy robot egy embertől? Hogyan különböztetünk meg egy robotot egy embertől?

6 Mennyire lehetnek hasonlóak a gépek az emberhez?

7 Számítógépek és ember

8 Mit nem tudnak a robotok?

9 Hogyan gondolkodnak a számítógépek?
A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba. (Isaac Asimov: Körbe-körbe - Roundaround )

10 Hogyan gondolkodnak a számítógépek?
Hogyan kell gondolkodniuk a számítógépeknek? Hogyan gondolkodik egy tökéletes számítógép? Hogyan gondolkodik a legjobb megépíthető számítógép? Lehet tökéletes számítógépet építeni? Hogyan gondolkodnak most a számítógépek? Hogyan gondolkodik a legjobb épített számítógép? Hogyan gondolkodnak általában a számítógépek?

11 Hogyan gondolkodnak a számítógépek?
Hogyan kell gondolkodni? Mit jelent helyesen gondolkodni? Gondolkodnak egyáltalán a számítógépek? Gondolkodnak a tárgyak? Gondolkodnak az állatok? Gondolkodnak a zombik? Mit jelent gondolkodni?

12 Gondolkodunk mi egyáltalán?

13 Mit jelent gondolkodni?
Pszichológia – hogyan szoktunk gondolkodni? Logika – hogyan kell gondolkodni? Mi a gondolkodás célja? Tudás – ismeretelmélet A gondolkodás hatóköre – mire jó a puszta gondolkodás? Metafizika Ontológia Etika Esztétika Társadalomfilozófia és politikafilozófia

14 Mit jelent gondolkodni?
Pszichológia – hogyan szoktunk gondolkodni? Logika – hogyan kell gondolkodni? Wason teszt: „minden magánhangzó hátulján páros szám áll" MEGOLDÁS: E; 7;

15 II. Álom és valóság

16 Álomargumentum René Descartes
Van olyan álmunk, amit nem tudunk megkülönböztetni a valóságtól. Lehet, hogy most is egy ilyen álmot látunk. Sosem lehetünk benne biztosak, hogy a valóságot érzékeljük és nem csak álmodunk.

17 Álomargumentum

18 Agyak a tartályban

19 Konklúzió #1: Szkepticizmus
Ha az álom/szimuláció és a valóság megkülönböztethetetlen: Lehet, hogy amit valóságnak hiszünk az csak álom. Lehet, hogy minden amit eddig tudásunk részének tekintettünk csupán hamis vélekedések halmaza. Lehet, hogy létezik egy “valóságosabb” valóság, csak eddig még nem tapasztaltuk meg. Hozzáférhetünk valahogy?

20 Szkepticizmus

21 Az álmok furcsaságai

22 Álmok és éber tudat különbségei
Az álom-én furcsaságai Az ébrenléti állapot tudatos szubjektumához képest az álom szubjektum “gyengébb”: akaratlagos irányítás hiánya (viselkedés megválasztása) figyelemi fókuszálás hiánya (figyelem szabad irányítása) kognitív feldolgozás hiánya (racionális gondolkodás) személyek téves felismerése

23 Konklúzió #2: Szkepticizmus!!!
Mélyebben megindokolt Szkepticizmus: Csak a valósággal kontrasztban tudjuk az álom nem valóságos jellegét átélni. Vagyis csak azért tudjuk eldönteni, hogy az álmainkban tapasztaltak nem valóságosak, mert vannak tapasztalataink az ébrenlétről. Lehet azonban, hogy az az ébrenlét, aminek világát valóságosnak gondoljuk egy olyan álom terméke, amiből még nem ébredtünk fel.

24 Külső Referencia

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mi a filozófia?."

Hasonló előadás


Google Hirdetések