Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Rokszin Mónika Pszichológus
A gondozás,nevelés egysége
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mit nyújt a gepárd-iskola©?. Minden gyerek gepárd- kölyökké válhat? O Igen, minden gyereknek van tehetsége valamihez. O Igen, minden gyerek felszínre.
Az iskoláskor küszöbén
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A beiskolázás előkészítése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ilona
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Biztos kezdet program a gyerekszegénység ellen? A gyerekek fejlődnek, a társadalom befogadó képessége nem.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Család – és Gyermekjóléti Központ
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage és a Koragyermekkori fejlődés megalapozása c. kézikönyv John Oates The Open University

The EYFS – Koragyermekkori fejlődés megalapozása Négy témakör Négy alapelv Tizenhat sarokkő

Minden gyermek egyéniség A négy témakör Minden gyermek egyéniség Pozitív kapcsolatok Támogató környezet Tanulás és fejlődés

Minden gyermek egyéniség Alapelv: Minden gyermekben születéstől fogva megvan a képesség a tanulásra. Minden gyermekben megvan a lehetőség arra, hogy magabiztos, öntudatos, rátermett személyiséggé váljon!

Pozitív kapcsolatok Alapelv: A gyermek a szülőkkel és a nevelőkkel való szeretetteljes, biztonságos kapcsolatok révén válik független, magabiztos személyiséggé!

Támogató környezet Alapelv: A környezet kulcsszerepet játszik a gyermek fejlődésének támogatásában és kiteljesítésében!

Tanulás és fejlődés Alapelv: A gyermekek eltérő módon, eltérő ütemben fejlődnek és tanulnak! A tanulás és fejlődés valamennyi területe egyformán fontos és szorosan kapcsolódik egymáshoz.

Minden gyermek egyéniség Sarokkövek: A gyermek fejlődése Befogadó gyakorlat Biztonság Egészség és jólét

Minden gyermek egyéniség A gyermek fejlődése: A csecsemők és a kisgyermekek eltérő módon és más-más ütemben fejlődnek. A fejlődés minden területe – testi, értelmi, nyelvi, társas, érzelmi – egyformán fontos.

Minden gyerek egyéniség Befogadó gyakorlat: Az egyének és a közösségek sokfélék lehetnek, és ezt a sokszínűséget értékelni kell. Egyetlen gyermeket vagy családot sem különböztethetünk meg hátrányosan.

Minden gyerek egyéniség Biztonság: A kisgyermekek testileg és lelkileg sebezhetőek, ezért a felnőtteknek óvniuk kell őket.

Minden gyermek egyéniség Egészség és jólét: A gyermek érzelmi, mentális, társas, és környezeti jólétéhez elengedhetetlen az egészség. A gyermek egészségének megőrzéséhez szükséges ugyanakkor, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk ezekre a területekre is.

A kisgyermekkel foglalkozó felnőtt Pozitív kapcsolatok Sarokkövek: Egymás tisztelete A szülő mint partner A tanulás segítése A kisgyermekkel foglalkozó felnőtt

Pozitív kapcsolatok Egymás tisztelete: A gyermekekkel és családjukkal való minden érintkezés alapja egymás tiszteletben tartása, a másik érzéseinek elfogadása.

Pozitív kapcsolatok A szülő mint partner: A gyermekre a nevelés során a szülő van a legnagyobb hatással. A szakemberek és szülők jó együttműködése ezért pozitív hatással lesz a gyermek fejlődésére és a tanulási folyamatokra.

Pozitív kapcsolatok A tanulás segítése: A „hozzáértő” felnőttekkel kialakított meleg, bizalomteli kapcsolatok minden más eszköznél hatékonyabban segítik a gyermeket a fejlődésben, tanulásban.

Pozitív kapcsolatok A kisgyermekkel foglalkozó felnőtt: (kulcsszemély vagy saját gondozó, GYH munkatárs) A kisgyermekekkel foglalkozó felnőtt kiemelt felelősséggel tartozik a gondjaira bízott gyermek iránt. Erősíti a gyermek biztonság érzetét, törődik vele, és szoros kapcsolatot ápol a szülőkkel is.

Megfigyelés, értékelés, tervezés Támogassunk minden gyereket! Támogató környezet Sarokkövek: Megfigyelés, értékelés, tervezés Támogassunk minden gyereket! A tanulás közege A tágabb környezet

Megfigyelés, értékelés, tervezés: Támogató környezet Megfigyelés, értékelés, tervezés: A csecsemők és a kisgyermekek egyedi képességekkel rendelkező egyéniségek. A Gyerekház programjait és napirendjét a gyermekek igényeihez kell igazítani. Első lépésként térképezzük fel a gyermek érdeklődési körét és figyeljük meg, hogy hol tart a fejlődésben.

Támogassunk minden gyereket!: Támogató környezet Támogassunk minden gyereket!: A gyermekek fejlődését olyan tevékenységek, programok segítik, melyek kihívást jelentenek, ugyanakkor teljesíthetőek.

Támogató környezet A tanulás közege: A gazdag és változatos környezet segíti a gyermekek tanulását és fejlődését, továbbá kellő önbizalmat ad ahhoz, hogy a számukra kihívást jelentő belső és külső terekben felfedezéseket tegyenek.

Támogató környezet A tágabb környezet: A különböző szakemberekkel, szolgáltatásokkal és a helyi közösséggel való együttműködés segíti a gyermek fejlődését, egészségét, biztonságát és ösztönzi azt, hogy a gyerekek a közösség aktív tagjává váljanak és megfelelő anyagi körülmények között éljenek.

Kreativitás és kritikai gondolkodás A tanulás és fejlődés területei Sarokkövek: Játék és felfedezés Aktív tanulás Kreativitás és kritikai gondolkodás A tanulás és fejlődés területei

Tanulás és fejlődés Játék és felfedezés: A játék során megmutatkozik a gyermekek változatos és széleskörű érdeklődése. A gyermekek játék közben tanulnak a legjobban. A kortársakkal való játék fontos fejlődésük szempontjából.

Tanulás és fejlődés Aktív tanulás: A gyermekek fizikai és szellemi kihívások révén tanulnak a legkönnyebben. Az aktív tanulást olyan tárgyak, események és személyek segítik, amelyek hosszabb időn keresztül fenntartják a gyermek érdeklődését.

Tanulás és fejlődés Kreativitás és kritikai gondolkodás: A játék során a gyermekek különböző helyzetekben, sokféle eszköz segítségével próbálgathatják különböző elképzeléseket, összefüggéseket fedeznek fel és képesek lesznek másképp, jobban látni és csinálni dolgokat. A felnőttek segíthetik a gyermek kritikai gondolkodásának fejlődését és azt, hogy kérdéseket tegyenek fel.

A tanulás és fejlődés területei Egyéni, társas és érzelmi fejlődés Kommunikáció, nyelv, írás-olvasás Problémamegoldás, érvelés és számolási képesség A világ megértése és megismerése Testi fejlődés Kreatív fejlődés