A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Regionális gazdaságtan 4.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A SZÖVETKEZETI RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSÁTÓL A RENDSZERVÁLTOZÁS KAPUJÁIG
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
A társadalmi változások elmélete
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Az EU többéves pénzügyi kerete
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Magyarország 2020 Intézményi reformok. A stratégiai-alkalmazott kutatás jelentősége (tudományos paradigmaváltás) 1. EU távlati „tervezés-kényszer” – előrelátható.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A második ipari forradalom és hatásai
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Gazdasági rendszerek.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
A globalizáció - a globális világgazdaság
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság Csaba László nyomán

A szovjet rendszer válság-sorozata 1.) A külvilágtól való elzárkózás: autarkia  a rendszer nem használta ki a komparatív előnyöket  kibújt a külső piacokkal való verseny alól  belső gazdasági-termelési szerkezete elavult Az 1980-as években kiderül a Nyugattól való függés: - a birodalom belső erőforrásai kimerülnek - egyre több nyersanyagot kell importálni - szembetűnővé válik a gazdasági szerkezet gyenge versenyképessége

A szovjet rendszer válság-sorozata 2.) Az információs forradalom - fény derül a szovjet rendszer technológiai lemaradására - nyilvánvalóvá válnak a birodalom gyengeségei és válságai - nem lehet többé állami és pártellenőrzés alatt tartani az információ-áramlást  a szovjet rendszer elvesztette mesterségesen kialakított tekintélyét

A rendszerváltozás közgazdasági értelmezése Rendszerváltozás alatt a társadalmi-gazdasági rendszer egészének, a társadalom valamennyi alrendszerének egyidejű átalakulását illetve megváltozását értjük. Rendszerváltás a poszt-szocialista országokban: - egyedi folyamat a történelemben - célja: • a mesterségesen konstruált szovjet rendszer: Ø • piacgazdasági rendszer: √ • a fenntartható fejlődést biztosító intézményrendszer: √

 ennek a folyamatnak a legfontosabb szakaszai: 1.) az egypártrendszer megszüntetése 2.) a magántulajdon túlsúlyra juttatása az állami tulajdonnal szemben 3.) a világgazdasági nyitás 4.) az árszabályzó piacok kiépítése

A tranzíciós gazdaság A szovjet modell öröksége: - pusztuló gazdaság Tranzíciós gazdaságnak a rendszerváltozás folyamatának azt a szakaszát nevezzük, amelyben megtörtént a szovjet modell felváltása és a piacgazdaság kiépítése. A szovjet modell öröksége: - pusztuló gazdaság - hatalmas külső és belső adósságok - egy társadalom, amelyből hiányoznak a polgári rétegek - egy gazdaság, amelyből hiányoztak a hatékony termeléshez szükséges kényszerek és ösztönzők - intézményi vákuum

A gazd.rendszer-átalakítás első szakasza: A SLIP (S: stabilizálás, L: liberalizálás, I: intézményi átalakítás, P: privatizálás) Stabilizálás: a pénz stabilizálása Liberalizálás: • szabad árak, béralakulás, deviza-&valutaforg. • piaci kamatlábak • az állam monopóliumainak megszüntetése • a magánvállalkozás szabadsága és a magántulajdon túlsúlyának megteremtése Intézményi átalakítás: „teremtő rombolás” Privatizálás: meg kellett teremteni a jogi kereteket A SLIP következménye: gazdasági visszaesés

A gazdasági rendszer-átalakítás második szakasza előfeltétele: a SLIP teljesítése nem volt olyan egységes, mint a SLIP célja: a fenntartható fejlődés útjára lépés kulcskérdés: az állam szerepe a szabályozás általános követelményeinek érvényesülnie kellett (4) kiemelt jelentőség: pénzintézetek (külföldi tőke) egyéb területetek: energia, infrastruktúra, nyugdíj, eü.

A rendszerváltozás vége 1.) Gazdaságpolitikai szinten: ha a kérdéses ország OECD-taggá válik  a piacérettség biztos jele 2.) Gazdaságelméleti szinten: a rendszerváltozás sohasem zárható le, a rendszerátalakulás egy olyan folyamat, aminek soha nincs vége

Köszönöm a figyelmet!