Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Egyedül nem megy Gondolatok a múzeumi közművelődés atomizált működéséről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Promóciós eszközrendszerünk
A Budapest-Közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóság 2009 évi tevékenysége. MagyarországBudapest-Közép-Dunavidék április 20. Domonyvölgy.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Globalizáció és oktatás
Herman Ottó Emlékházban
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
EU alapismeretek E-Learning.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
EJTŐERNYŐS és SIKLÓERNYŐS ESEMÉNYEK 2006 KBSZ SZAKMAI NAPOK – REPÜLÉS Agárd, április 12. Janovics Ferenc balesetvizsgáló.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Nagy Zoltán: A reform emberei Értékteremtés érték a dolgokban rejlő lehetőség EU-s projektek lehetőségei hasznosság értékek átadása adott embereknek adott.
Fogd A Kezem Alapítvány
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Felnőttképzési programok a Múzeumi Oktatási és Képzési Központban Káldy Mária Május 12.
2009. május 12.Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom A múzeum, mint lehetséges felnőttképzési helyszín?! „Életen át tartó tanulás Biharban”
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Felnőttképzések a Természettudományi Múzeumban Dr. Vásárhelyi Tamás
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
„Múzeumi kézműves foglalkozások gyermekek és felnőttek részére”
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei 2006.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
1 PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI - SPORTHÁZ ÉS KÖNYVTÁR CSEPREG.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
HUMÁN-TÁR-HÁZ Mottó: A felnőttképzés a kultúránk része Meyer törvénye: Társas helyzetekben a legnehezebb megoldás a helyes megoldás.
Közösségszervezés BA.
MTM Budapest Holler Judit
A Magyar Természettudományi Múzeum stratégiai marketingterve 2014–2018
A tartalommarketing lehetőségei és korlátai a gyógyszergyártók szemével szeptember 29.
A falvak hatékonysági hálózatának kiépítése
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Egyedül nem megy Gondolatok a múzeumi közművelődés atomizált működéséről

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum A múzeumok három fő feladata (Mensch, 2006) Kutatás (research ) Megőrzés (preservation ) B emutatás (communication)

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Kinek szól ez?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum „…sokasodjatok és gyarapodjatok…” A világ mai múzeumainak fele a 2. világháború után nyílt megA világ mai múzeumainak fele a 2. világháború után nyílt meg USA : (Alexander )USA : (Alexander ) 1979-ben 3,3 naponta nyílt meg egy új1979-ben 3,3 naponta nyílt meg egy új Magyarország : (Selmeczi (1986, Hatházi 1991, Vigh 2009):Magyarország : (Selmeczi (1986, Hatházi 1991, Vigh 2009): 1802: 11802: : : : : : : : : 652 és a műtárgyállomány?és a műtárgyállomány?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum A társadalom múzeum- eltartó képessége is nő?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Kinek a dolga ? …növelni…növelni …fenntartani…fenntartani …csökkenését lassítani?…csökkenését lassítani?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum És hogyan? a múzeumok társadalmi hasznosságának felmutatásávala múzeumok társadalmi hasznosságának felmutatásával a múzeumok a döntéshozók számára való hasznosságának felmutatásávala múzeumok a döntéshozók számára való hasznosságának felmutatásával a múzeumpártoló társadalom éltetésévela múzeumpártoló társadalom éltetésével a múzeum tényleges társadalmi hasznosságának növelésévela múzeum tényleges társadalmi hasznosságának növelésével

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Goethe: Faust, Prológus Igazgató Költő = muzeológus Komédiás = közművelő

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Csípkedési sorrend a baromfiudvarban és a múzeumban AKutatásGyűjtésBemutatásBGyűjtésBemutatásKutatásCBemutatásKutatásGyűjtés

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Csípkedési sorrend a baromfiudvarban és a múzeumban AKutatásMegőrzésBemutatásBMegőrzésBemutatásKutatásCBemutatásKutatásMegőrzés

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum A társadalom felé közvetítő munkakörök és munkatársak értéke és jelentősége

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Hogyan tudunk jobban megfelelni? a feladatnak,a feladatnak, a múzeumi közösségneka múzeumi közösségnek önmagunknakönmagunknak –tekintsenek egyenrangú partnernek –ismerjék el a mi szakterületünk szakmaiságát –engedjenek érték-arányos beleszólást a múzeum dolgaiba

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Közös nyelv kell (King and Tran 2007) A múzeumi közművelődési szakma professzionalizálódásáértA múzeumi közművelődési szakma professzionalizálódásáért

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Új öntudat kell Értékeink és érdekeink felmutatásaÉrtékeink és érdekeink felmutatása...melyek a múzeumi társadalom érdekei is…...melyek a múzeumi társadalom érdekei is… …a múzeumok pedig a társadalom érdekét szolgálják!…a múzeumok pedig a társadalom érdekét szolgálják!

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum És ezzel az öntudattal kell kommunikálnunk Asszertivitás: önérdekérvényesítésAsszertivitás: önérdekérvényesítés I am OK - You are OKI am OK - You are OK

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Miért jó, hogy az andragógusok kiválnak?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Miért nem jó, hogy atomizálódunk?

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum A múzeumigazgatótól várjuk, hogy megtartson minket? a múzeumigazgatók közvetítő-a múzeumigazgatók közvetítő- (közművelő, múzeumpedagógus, múzeumandragógus, múzeumgerontológus, múzeumi mediátor, kulturális menedzser, népművelő) -eltartóképességét ugyanúgy fenn kell tartani, mint a társadalom múzeum-eltartóképességéta társadalom múzeum-eltartóképességét

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Továbbképzés és szakmai társadalom MOKK jó alapMOKK jó alap lifelong és lifewide learning:lifelong és lifewide learning: teremtsük meg a lehetőségét a szakmai párbeszédnek, együttműködésnek, hatékonyabb önérdekérvényesítésnekteremtsük meg a lehetőségét a szakmai párbeszédnek, együttműködésnek, hatékonyabb önérdekérvényesítésnek Pulszky közgyűlés május 28-án!Pulszky közgyűlés május 28-án!

Vásárhelyi Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum Köszönöm!