Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008."— Előadás másolata:

1 Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors borbelytibor@lab.hu ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008. március 20-21 www.employmentpolicy.hu

2 Nemzetközi és hazai jó gyakorlatok Flandria Mijn loopbaan (my career) VDAB Franciaország ROME, bilan du competence ANPE – AFPA 1986-tól Baranya,Somogy, Tolna A képesség alapján történő munkaerő-kiválasztás (2000)

3 A HEFOP fejlesztés célja Kompetenciákra épített állás és munkaközvetítő rendszer kialakítása Amely a munkaadók és a munkavállalók teljes köre számára elérhető és érthető (!)  Mi a kompetencia a mi esetünkben (?) Munkakörhöz/ munkaerő-piaci átképzéshez kapcsolódó (A 4 / 6 jegyű FEOR itt nem elégséges alábontás!)  Képesség  Ismeret  Attitűd (vö. NAT 2007, vagy OKJ 2006 alapfogalmai !)

4 Hogyan kerül a téma a fókuszba?

5

6 …és az egyén életébe?

7 Mit jelen egy kompetencia alapú közvetítőrendszer a gyakorlatban?

8 Egy majdani adatbázis lehetséges forrásai

9 Szükséges lehet –e egy ilyen rendszer Magyarországon is? Igen, mert az iskola és a munkaerőpiac korábbi határai elmosódnak Igen, mert a munkaerőpiacon (vö. vállalati HR) a kompetencia alapú személet lesz a domináns Igen, mert az oktatási- képzési rendszereink is erre változnak (OKJ 2006, NAT2007, Bologna, EUROPASS…) Igen, mert az ország versenyképessége ezt megkívánja Igen mert az állampolgári jogon járó ‘kompetencia leltár’ nem luxusszolgáltatás (tárfinanszírozással) Igen, mert bevezetése segíti a társadalmi befogadást

10 Szükséges lehet –e egy ilyen rendszer Magyarországon is? II. Nem, mert önmagában az ÁFSZ csak komoly áldozatok árán tarthat fent egy ilyen rendszert Nem, mert a hazai munkaadók jelentős része (mikro és KKV szektor) nem tudja értelmezni a kompetencia fogalmát Még nem, mert az álláskeresők és a munkavállalók nagy része nem érzékeli a kompetencia alapú megközelítés hasznosságát

11 Köszönöm figyelmüket! Elérhetőségek: borbelytibor@lab.huborbelytibor@lab.hu www.borbelytiborbors.extra.hu


Letölteni ppt "Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések