Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
HUMÁN-TÁR-HÁZ Mottó: A felnőttképzés a kultúra része.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A kutatási program rövid bemutatása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szocioterápia szerepe az időskorúak gondozásában
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Előzetes kérés a hallgatókhoz! Írják fel választott szakdolgozati témájukat! Foglaljanak helyet témájuk (ennek hiányában: szakmai érdeklődési területük)
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
Az informális tanulás szerepe
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
2009. május 12.Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom A múzeum, mint lehetséges felnőttképzési helyszín?! „Életen át tartó tanulás Biharban”
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
„Múzeumandragógia és múzeummediáció”
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az 50 év fölöttiek andragógiai és gerontagógiai nevelési, képzési problémái az embernevelés tudományának rendszerében.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az LLL és a LWL rendszere és gyakorlata
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
1 Az idősödés-öregedés tudománya Prof. Dr. Iván László Országgyűlési Képviselő Idősügyi Tanács tag.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
Közösségszervezés BA.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Idősek az idősekért Győrben
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
AZ időspolitikák hatása
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Pályaválasztási szülői értekezlet
5. Tétel – A Life Long Learning
Pályaválasztási szülői értekezlet
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, 2009. május 11-12. Herpainé Lakó Judit: Gerontológiai adalékok a gerontagógiai és a múzeumgerontagógiai tevékenység segítéséhez Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, 2009. május 11-12.

„Kháron ladikja nem akkor indul velünk, Midőn lezárul a szem. Zord átkelők soká nyitott szemmel megyünk A végzetes vízen.” Illyés Gyula

A gerontológia fogalma, célja, feladatai Öregekkel, öregséggel foglalkozó tudomány. Alapvetően az emberi szervezet öregedésének folyamatait kutatja, hangsúlyozza, hogy az öregedés differenciált, döntően biológiai jellegű folyamat. Kutatni, megismerni az emberi öregedés folyamatait, megtalálni azokat a tényezőket, amelyek ezt a folyamatot gyorsítják, lassítják, és ezzel meghosszabbítják az emberi élet aktív, emberhez méltó, tevékeny életét.

A gerontológia sajátos szakterületei Geriátria Szociális gerontológia Kísérleti gerontológia Gerontopszichológia Gerontagógia

Antropagógia (általános embernevelés) pedagógia andragógia gerontagógia geronto-andragógia (gyermeknevelés) (felnőttnevelés) (időskori nevelés)

Gerontagógia fogalma (Hidy Pálné dr.) Az időskorúak képzésének, művelődésének elmélete és gyakorlata. Célja és feladata: felkészítés az öregedéssel együtt járó változásokra, az aktív, harmonikus öregkor feltételeinek elősegítése tanulással, művelődéssel.

Múzeum-gerontagógia fogalma A múzeum-gerontagógia a múzeumokban, muzeális értékeket gyűjtő és őrző intézményekben, szervezetekben az idősek képzésével, oktatásával, formális, nonformális és informális tanulásával és annak hátterével, valamint elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó terület.

Az életkorok kérdése a gerontológiában Kronológiai életkor Biológiai életkor Pszichológiai életkor WHO: Átmenet kora: 45-50-től 55-60 éves korig Idősödés: 60-tól 75-ig Időskor: 75-től 90-ig Aggkor: 90-től 100-ig Matuzsálemi kor:100 év felett

Az időskori változások rendszere Munka, aktivitás, tevékenység, teljesítőképesség és motiváció kérdései Alkalmazkodóképesség problémája Környezethez fűződő viszony

A kultúraközvetítés gerontológiai funkciói Felkészítő funkció Segítő funkció fizikai és lelki elszigetelődés megakadályozása Magány oldása Sikerélmény HÍD

Időskori tanulás és művelődés (Sz. Molnár Anna alapján) Az erőnlétnek megfelelő rendszeres fizikai aktivitás és szellemi igénybevétel megelőzi és lelassítja az időskori leépülés folyamatait Az eligazodás képességére a kultúra területén is szükség van Működőképesek legyenek az alapismeretek Megmaradjanak a tanulási képességek A mentális képességek és a lelki egészség szinten tartható Megelőzhetőek a negatív időskori változások (elmagányosodás, feleslegesség-érzés, kiszolgáltatottság stb.)

A szociális izoláció veszélye mérséklődik Érdeklődnek és képesek tanulni, kevésbé preferálják a formális képzéseket Főként a nők, a jobb jövedelmi helyzettel rendelkezők és iskolázottabbak tanulnak aktívan Számukra a végzettség, az oklevél megszerzése nem fontos Előnyben részesítik az informális és nem formális tanulást

Hatékony formák és módszerek, amelyek biztosítják a résztvevők aktív részvételét A csoportos munka enyhítheti a nemzedékek közötti különbségekből adódó korosztályi problémákat is A változás dinamikáját növelheti, ha új képzési színterekre helyeződik a hangsúly és kötetlen, nyitott képzési formák terjednek el

„Ha én még egyszer 75 éves lehetnék!” Szent-Györgyi Albert (90. születésnapján)

Boga Bálint: Az idős emberek és a felnőttoktatás Beauvoir, Simone de: Az öregségről Beregi Edit: Egészségben megöregedni Frolkisz, V.V.: Az öregedés és az életkor Hidy Pálné: Tétlenül és tehetetlenül? : A tanulás funkciói és funkcióváltozásai az időskorban Kapusy Antal: Az öregedés tudománya Kováts Ferenc: Egészséges élet- derűs öregség Pető Zoltán – Tengerdi Antal: Az időskor Riemann, Fritz: Az öregedés művészete Sáhó Erzsébet – Lukács R. Zsuzsanna: Időskorúak Sz. Molnár Anna: Az idős felnőtt rétegek felnőttképzési igényei és képzési lehetőségei Szabados Lajos: A gerontagógia jelentősége

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! lako@ektf.hu