A HAMISVÉLEKEDÉS-TESZT FELADATELEMZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Advertisements

Készítette: Takács Hilda1 Témavezető: Dr. Lábadi Beatrix2
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Grafológia speciálisan a gyógyászatban X-tréning
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Kutatási terv.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
A kutatási program rövid bemutatása
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Nevelés- és oktatásszociológia
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Bevezetés a pszichológiába
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A konstruktivista pedagógia alapjai
A többnyelvűség pszicholingvisztikai kérdései
A gyerek mint elméletalkotó
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Az ‘ősi lélek’ és a mai társadalom Előadás a MEH-MTA humánetológiai fórumon február 27 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke és MTA.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
A feladatok szerepe Kaposi József.
Bevezetés a pszichológiába
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Az SNI gyermekek integrációját támogató intézményi háttér és átalakulási folyamat A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete XXXII. Országos Szakmai Konferenciáján.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A történelmi tanulás sajátosságai
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
TUDATELMÉLET ÉS PRAGMATIKA
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
oktulajdonító ítéletek
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
KÖTŐDÉS ÉS ALVÁS „Akit nappal épít: az éjjel leomlott” Csóka Szilvia
Korai tehetségnevelés
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Mire lehet/ne jó az iskola
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
1 Alternatív optimum Nem csak egy megoldása van!.
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Lelkivezetés elmélete
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Előadás másolata:

A HAMISVÉLEKEDÉS-TESZT FELADATELEMZÉSE Kiss Szabolcs MTA Szociológiai Kutatóintézet PTE Pszichológiai Intézet

A hamisvélekedés-teszt kutatásának története Premack és Woodruff (1978) tanulmányának hiányossága Tudatfilozófusok (pl. Dennett) javaslata Wimmer és Perner (1983) Az addigi beszámolók metaanalízise (Wellman et al. 2001)

A hamisvélekedés-teszt változatai Sally-Ann teszt (Baron-Cohen et al. 1985) A „cukrosdoboz” teszt (a hamis vélekedés tulajdonítása a másik személynek versus saját magának) Nemverbális tesztek A nézés és a verbális válasz eltérése Hamis fénykép tesztek (Zaitchik, 1991) Habituációs-diszhabituációs tesztek (pl. Onishi és Baillargeon, 2005)

A teszt teljesítésének kognitív háttere A gyermeki egocentrizmus A metareprezentációs magyarázat A fogalmi váltás elmélete Fodor heurisztikái Kapcsolat a végrehajtó funkciókkal A feltételes összefüggések (ha-akkor) megértése Narratívák felfogása Szintaktikai előfeltételek A társalgások megértése mint előfeltétel A kötődés szerepe Kontrafaktuális (tényellentétes) elemzés

A teszt és az elmeolvasás nagy elméleti hozzáállásainak kapcsolata Innátizmus/modularizmus Elméletelmélet Szimulációs magyarázat Szociális konstruktivizmus

Vita a teszt implicit változatáról Hamis vélekedés tulajdonítás 15 hónapos korban ? Az implicit teszt alternatív értelmezése Az eredmény várható következményei vágytulajdonítás 15 hónapos kor előtt az implicit-explicit képességek újragondolása

Köszönöm a figyelmet!