A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
általános főig. helyettes
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
1 Az RFKB működésének tapasztalatai Németh Zsolt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési vezető Miskolc, július 15.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A STRATOSZ KÖZSZOLGÁLATI ÉRDEKKÉPVISELETI TANÁCSADÓI SZOLGÁLATA (KONCEPCIÓ ÉS MEGVALÓSÍTÁSI TERV) OFA – STRATOSZ PROJEKT 2004 Tanulmány + internetes konferencia.
1 MUNKAADÓI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKISMERETEK KÖZSZOLGÁLTATÓI MUNKAADÓK SZÁMÁRA III. RÉSZ SZAKOKTATÁSI SEGÉDANYAG III. RÉSZ : A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
E-KULTÚRA A MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETBEN Tanulmány + power-point internetes konferencia vázlat OFA - STRATOSZ PROJEKT 2004 internetes konferencia.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
2/2010 sz. előterjesztés A Nemzeti Pályaorientációs Tanács és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok kapcsolattartási folyamata Borbély-Pecze.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével Szakképzési rész

TARTALOMJEGYZÉK 1.Bevezető 2.A tanulmányt megalapozó helyzetértékelés 2.1.A szakképzés helye a társadalomban 2.2.A szakképzés néhány országos szintű jellemzője A kereslet-vezérelt szakképzés A térségi integrált szakképző központok A regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB) A fejlesztési támogatás 2.3.A STRATOSZ-nál folyó szakképzés helyzetértékelése 3.Új kihívás a STRATOSZ szakképzési munka területén 4.A STRATOSZ szervezeti struktúrájának rövid áttekintése 5.Javaslat a STRATOSZ szakképzési szervezetnék struktúrájára 5.1.A STRATOSZ szakképzési szervezetének működési rendje Szakképzési Tanács Központi szakképzési előadó Régió szakképzési koordinátor Tagvállalati szakképzési összekötő 6.A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE 6.1.A STRATOSZ, korszerűsített Szakképzési Szabályzatának elfogadásának és alkalmazásba vételének menete

A tanulmány előkészítése alapján egyértelművé vált, hogy a STRATOSZ szervezetébe tartozó tagvállalatoknál a szakképzési munkák további javítása érdekében nem elegendő csak egy korszerűsített szakképzési szabályzat kiadása, hanem azt megelőzően jelentős ismeretbővítés is szükséges az érdekképviseleti és a szakképzési munka területén egyaránt. Bevezető

a STRATOSZ előtt álló kihívások a szakképzés területen: A törvényes jogszabályokra és együttműködési megállapodásokra alapozva, ki kell alakítani a STRATOSZ szakképzési humánerőforrás és technológiai infrastruktúráját, Ki kell dolgozni a STRATOSZ új, a jelenlegi helyzethez illeszkedő új szakképzési szabályzatát Biztosítani kell a STRATOSZ szakképzési szakembereinek megfelelő szintű kiképzését, Folyamatosan erősíteni kell a szövetség részvételét a szakképzési munka minden szintjén.

TANÍTÁS KÉPZÉS OKTATÁS TÖRVÉNYEK KÖZOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI FELNŐTTKÉPZÉSI MINISZTÉRIUMOK OKTATÁSI FOGLALKOZTATÁSI GAZDASÁGI LAKOSSÁG MUNKAERŐPIAC MUNKAADÓK MUNKAVÁLLALÓK KAMARÁK NSZFT MPA KOORDINÁCIÓ ÁRAMLÁS A szakképzés helye a társadalomban SZAK- KÉPZÉS TÁMOGATÁS KOORDINÁCIÓRA

Nemzetközi / EU Regionális szint RFKB Megrendelői igények Elvárt kompetenciákÁltalános igények Fejlesztő együttműködés Partnerségi kialakítása, Kommunikációs kultúra Adaptivitás Kreativitás Lojalitás Kommunikáció... NSZFT Fenntartók TISZK SZSZT Képzés tartalma Fejlesztés A szakképzés néhány országos szintű jellemzője

A Szakképzési szabályzat átdolgozásának, korszerűsítésének legfontosabbak indokai: A STRATOSZ felvállalta húsz szakma gondozását, ami teljesen új feladatot jelent a STRATOSZ számára, hisz eddig a STRATOSZ központja közvetlenül nem gondozott szakmákat, Az MKIK támogatásával széleskörű koordinációs munka indult el a szakképzés területén, melynek kapcsán új szakképzési feladatokat kell a jövőben is ellátni, A TÁMOP pályázat keretében új lehetőségek nyílnak az érdekképviseleti szakképzés területén, melynek szabályozása elengedhetetlen. A STRATOSZ szervezetében új tagozódásként kialakításra kerültek az érdekképviseleti régiós egységek, ami megteremti a lehetőséget, hogy a szakképzési munka a régiók szintjén is új lendületet kapjon. A STRATOSZ számos szakértőt delegált a szakképzés legkülönbözőbb szintjein működő szervezetekbe, akiknek a munkáját célszerű egységesen szabályozni

A STRATOSZ Szakképzési szervezetének struktúrája a STRATOSZ szakképzési szervezete lényegében négyszintű lesz: Szakképzési Tanács Központi szakképzési előadó Régió szakképzési előadó Tagvállalati szakképzési összekötő

Szakképzési Tanács A STRATOSZ Szakképzési Tanácsa, amely a STRATOSZ által a különböző országos és régió szintű szakképzési testületekbe delegált szakértőkből áll, a STRATOSZ legfelsőbb, közvetlen az Elnökség mellé rendet testület, melynek az alábbi feladatai vannak: Összegzi, és a STRATOSZ területére, konkretizálja a szakképzés országos és régiószintű információkat és intézkedéseket, Évente értékeli a STRATOSZ szakképzési munkáját, (és ennek alapján) Javaslattokkal él az Elnökség felé a szakképzés területén teendő átfogó intézkedésekre

Központi szakképzési előadó A STRATOSZ Központi szakképzési előadóját a STRATOSZ Elnöke, az elnökség tagjaival folytatott konzultáció alapján bízza meg. A Központi szakképzési előadó feladata, hogy a STRATOSZ-nál folyó szakképzési munkát a Szakképzési Tanács, és az Elnökség instrukció alapján irányítsa: Szoros kapcsolatot tart az MKIK szakképzési szakembereivel és a STRATOSZ régió koordinátoraival, valamit a tagvállalatok szakképzési összekötőivel, Évente elkészíti a STRATOSZ szakképzési munkatervét, beleértve a szakképzési támogatások felhasználási tervét is, A STRATOSZ Szakképzési Tanácsával együttműködve, évente két alkalommal összefoglaló tájékoztatást készít a szakképzési terv teljesítésének állásáról.

Régió szakképzési koordinátor A régiók szakképzési koordinátorokat a régióvezetők bízzák meg. A régió szakképzési koordinátorok feladata a régióban folyó szakképzési munka koordinálása: Szoros kapcsolatot tartanak a STRATOSZ központi szakképzési előadójával és a régióba tartozó tagvállalatok szakképzési összekötőivel, A STRATOSZ éves szakképzési tervéhez igazodóan elkészítik a régió szakképzési tervét, Közvetlen irányítják a régió számára biztosított szakképzési támogatások felhasználását

Tagvállalati szakképzési összekötő A Tagvállalati szakképzési összekötőket a tagvállalatok vezetői bízzák meg. A Tagvállalati szakképzési összekötőinek elsődleges feladata a tagvállalatoknál folyó szakképzési munka szerzése: Szoros kapcsolatot tartanak a Régió szakképzési koordinátorával, valamint vállalatukkal kapcsolatban álló, szakágazati szakképzési intézetekkel, Közreműködnek a régió számara biztosított szakképzési támogatások szakszerű felhasználásában.

A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével RÉSZ vége Szakképzési rész