Magyarország helyzetének alakulása a 100

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

„A rák ellen, az emberért, a holnapért
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
az általános iskolákban
Rehabilitáció és dementia
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
ÉLETÜNK KINCSEI Dr. Farkas Ilona A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT
DAGANATOK A VILÁGBAN, HAZÁNKBAN, A CSALÁDBAN Dr
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
Egészséges Táplálkozás
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
A Rákbetegek Országos Szövetsége munkájáról
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Környezet-egészségügyi Információs Portál - a projekt bemutatása – Móra Veronika.
A reintegráció lehetőségei
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Idősek az idősekért Győrben
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

KOCKÁZAT és VÉDELEM A rák ellen, az emberért, a holnapért, az egészségért! Dr. Farkas Ilona előadása

Magyarország helyzetének alakulása a 100 Magyarország helyzetének alakulása a 100.000 lakosra jutó daganatos halálozásai világrangsorban *2000-es adat Forrás: American Canter Society Cancer Facts&Figures

Környezeti szennyező anyagok egészségügyi hatásai A szervezetbe jutó, anyagcserét nem szolgáló (vegyi) anyagok káros hatásának azonnali bizonyítása, észlelése hiányában nem tulajdonítunk jelentőséget. Nem vesszük figyelembe az élelmiszerekben lévő kémiai anyagok maradékai által kiváltott egészségi kockázatokat, mint például: szervezetben való felhalmozódásuk, az idült toxikózisok kifejlődése, DNS változást okozó, mutagén hatás (mutagenitás) daganatképző hatás (carcinogenitás), torzképződést kiváltó hatás (teratogenitás), szaporodóképességre való hatás, szív- és agyérrendszert károsító hatás stb.

Az egyensúly felborulása = nem fertőző krónikus betegségek Civilizációs ártalmak Védelem lehetőségei levegő A ma egészségvédelméhez víz szükséges ismeretek hiányoznak talaj táplálék képzés stressz NINCS idő mozgáshiány feszültségkezelés rendszeres mozgás Az egyensúly felborulása = nem fertőző krónikus betegségek

Az elmúlt évtizedek kutatásai igazolták, hogy a növények FITOKÉMIAI vegyületeket, daganatellenes hatóanyagokat tartalmaznak. A zöldségek, gyümölcsök sokkal többet jelentenek, mint vitaminforrásokat.

A szervezetben található rákkeltők hatásának csökkentése Keresztesvirágúak (izotiocianátok) Hagymafélék (kénvegyületek) Szőlő (rezveratrol) Bogyós gyümölcsök (ellagilsav) Apoptózis elősegítése Keresztesvirágúak Hagymafélék (izoflavonoidok) Szója (fitoösztrogének) Kurkuma (kurkumin)

Érképződés akadályozása Zöld tea (katekin) Kurkuma Szója Tengeri hal, lenmag, dió (omega 3) Tumorsejt növekedés gátlása az összes eddig felsorolt növénynél igazolt.

Változni lehetséges ÉVSZÁM RANGSOR 1970-1971. 1982-1983. 1990-1993. A megelőző gondolkodásban az észak-európai államok játszanak vezető szerepet. Finnország helyzetének alakulása 100.000 lakosra jutó daganatos halálozási világrangsorban ÉVSZÁM RANGSOR   Férfi Nő 1970-1971. 4. 20. 1982-1983. 16. 29. 1990-1993. 31. 32.

Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány 1985-ben, immár 27 éve az első, rákellenes civil szervezetként jött létre Magyarországon, és azóta dolgozik azért, hogy a társadalom széles rétegeiben tudatosítsa: A rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni! Alapítványunk a lakosság egészségvédelmét, a rákmegelőzést, a betegek életkilátásainak javítását, rehabilitációját kívánja szolgálni. Célkitűzésünk Társadalmi mozgalmat indítani a rákbetegség megelőzéséért, a gyógyítási eredmények és az életminőség javításáért. Közvetlen segítő, oktató programokat indítani a megelőzés, rehabilitációs témában. Filozófiánk Hisszük, hogy a beteget szövetségessé kell tenni, mert gyógyító ereje, hite a gyógyulásnak ugyanolyan fontos része, mint a magas szintű orvosi ellátás.

Szolgáltatásaink: ¤ ingyenes orvosi életmódtanácsadás dr. Farkas Ilona orvos, az Alapítvány szakmai tanácsadója ¤ ingyenes dietetikai tanácsadás Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, az Alapítvány ügyvezető igazgatója ¤ ingyenes csíkung foglalkozás Kerényi Ágnes okleveles csíkung oktató közreműködésével ¤ EGÉSZségAKADÉMIA programunk: ismeretterjesztő orvosi és egyéb, a betegeket érintő témában előadások ¤ EGÉSZségKONYHA programunkat dietetikus vezeti és ismerteti az érdeklődőkkel a teljes értékű, egészséges táplálkozás alapelveit, a recepteket el is készítik ¤ pszichológiai támaszadás, megküzdési stratégia betegeknek és hozzátartozóiknak, relaxációs tanfolyamok, lazító technikák elsajátítása, segítő beszélgetés, lelki támaszadás támaszadó szakemberek közreműködésével ¤ telefonos tanácsadás, ismeretterjesztő kiadványok, havi program, ingyenes, kéthavi megjelenésű Megyünk újság elküldése 10.000 példányban

Eredményeink nem születhettek volna meg ha az Országos Onkológiai Intézet igazgatója Eckhardt Sándor professzor és kiváló hazai, valamint külföldi szakemberek nem tartják fontosnak a kezdeményezést és szakmai tanácsaikkal, véleményeikkel nem álltak volna mellettünk. Köszönet a felbecsülhetetlen szakmai támogatásért, és a felsorolhatatlan számú adományozónak, támogatónak a nagylelkű segítségért!

Köszönöm a figyelmet!