Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány."— Előadás másolata:

1 Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány

2 A fül-orr-gégész Faragó dr. Tatabányán és környékén munkatársaival 30.000 embert szűrt meg, és tanulmányban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szennyezett levegőben dolgozók között nagyobb számban találtak rákmegelőző állapotot, mint az egyéb területen dolgozóknál. Ez 1969-ben történt… 1970-ben 373 ember halt meg szájüregi daganat miatt.

3 Vizsgálatok folytak az MTA intézeteiben és az egyetemeken a rákkeltők előfordulását, hatásait kutatva. (Dr. Kertai P., Dr. Darvas B., Dr. Ember I.) Az Orsz. Közeg. Int. munkatársai számos kutatást végeztek, hogy felmérjék a környezeti ártalmak hatásait felnőtteken és gyermekeken. (Dr. Börzsönyi M., Dr. Farkas Ildikó, Dr. Dávid A., Dr. Rudnai P.) A probléma rendezésére nyújtott segítség: a veszélyes munkahelyek egy részét Budapestről vidékre telepítettek.

4 Magyarország helyzetének alakulása a 100.000 lakosra jutó daganatos halálozásai világrangsorban *2000-es adat Forrás: American Canter Society Cancer Facts&Figures

5 A férfiak halálozása, különösen a középkorúak esetében sokszorosára emelkedett Magyar lakossági korcsoportok rosszindulatú daganatos halálozása Magyarországon, nemenként, 100.000 lakosra számolva

6 Miért a középkorú férfiak? Veszélyes munkahelyen csak férfiak alkalmazhatók. Ugrásszerűen nőtt a munkahelyek száma, ahol veszélyes anyagokkal dolgoztak. Vegyi-gyógyszeripar, növényvédőszerek, stb.) A rákkeltő hatások annál intenzívebben hatnak, minél fiatalabb korban, minél több oldalról, és minél tartósabban érik az embert.

7 A szájüreg, gége könnyen megtekinthető, egyszerűen szűrhető, a daganatmegelőző állapot felderíthető, és az időben megkezdett kezeléssel a daganat megelőzhető. 2010-ben a 64 éven aluli férfiak közül szájüregi daganatok miatt 1245-en haltak meg. A nők jobb halálozási helyzetében szerepe van annak is, hogy irányukban 40 éve sulykolja az egészségügy a szűrés, az odafigyelés fontosságát.

8 Célzottan a férfiak védelmére széleskörűen szervezett onkológiai szűrés a 30 éves halálozási világelsőség ellenére máig nincs. Hiánya azt a metakommunikatív üzenetet hordozhatja az érintettek számára, hogy a férfiakat érintő daganatos betegségek irányában megelőzés nem lehetséges.

9 40-59 éves nők, férfiak halálozási értékei 1970-2010

10 Kopp Mária professzor asszony is feltette a kérdést: Miért halnak meg idő előtt a magyar férfiak?

11 A professzor asszony a fizikai-kémiai hatásokon túl messzebbre látott, mélyebb összefüggéseket kutatott. Megtervezte, létrehozta a SOTE Magatartástudományi Intézetét, széles látóköre, embersége iskolát teremtett. A hazai egészségtudomány területén jelentős előrelépést tett, számos nemzetközi elismerést szerzett.

12 Férjével - aki munkatársa is volt - együtt tervezték meg és indították el 1988-2006-ig tartó Hungarostudy kutatást. Közel 50.000 személy kérdőíves, gondosan megtervezett vizsgálatát végezték el. A Védőnői Szolgálat munkatársait kérték fel a kérdezőbiztosi feladatokra.

13 A pozitív tényezők védő szerepe •Az önbizalom (hatékonyság), az ún. tanult sikeresség, olyan állítások, hogy általában meg tudom oldani a nehéz élethelyzeteket, •valamint a vidámság, jókedv mindkét nemben jelentős védőfaktor, •a pozitív életminőség a férfiak esetében szintén háromszoros védőfaktor.

14 •A házastárs és különösen a jó házastársi kapcsolat a férfiaknál ötszörös védőfaktor, a nőknél a jó családi kapcsolatok általában hétszeres védelmet jelentenek. •Az élet értelmébe vetett hit és a biztos munkahely a hagyományos kockázati tényezők (kor, iskolázottság, dohányzás, alkohol, testsúly) szerinti kontroll után is igen szignifikáns védő tényezők a férfiak esetében. (forrás: Kopp Mária, Skrabski Árpád: Miért halnak meg idő előtt a magyar férfiak?)

15 Vannak, akik emlékeznek arra, hogy Finnországban a férfiak magas halálozása miatt az asszonyok kimentek tüntetni, és követelték a kormánytól, hogy tegyen azért, hogy a férjeik ne haljanak meg idő előtt. 15 év alatt közös erővel jelentős eredményeket értek el az egészségi állapot javításában.

16 A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Alapítvány Férfi Klubot indított, hogy azokat a nehézségeket, amelyekkel a családok nap mint nap küzdenek, segítsünk legyőzni. Várjuk az érdeklődőket és a segítőket!

17 Professzor asszony és munkatársai ráirányították a figyelmet, mi mindent tehet a társadalom, a környezet, a család, civil szervezet azért, hogy az apák fel tudják nevelni gyermekeiket. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések