Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„A rák ellen, az emberért, a holnapért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„A rák ellen, az emberért, a holnapért"— Előadás másolata:

1 „A rák ellen, az emberért, a holnapért
„A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Alapítvány küldetése Miért született 1985-ben az Alapítvány? Dr. Farkas Ilona előadása

2 1980-ban Magyarország lett a világ legmagasabb daganatos halálozású országa az adatszolgáltató 50 ország között.

3 Magyarország helyzetének alakulása a 100
Magyarország helyzetének alakulása a lakosra jutó daganatos halálozásai világrangsorban *2000-es adat Forrás: American Canter Society Cancer Facts&Figures

4 Miért? Kerestük az okokat.
Számos veszélyeztető tényező ismert volt és ha ezeket ismeretek révén részben el tudják kerülni az emberek, sokat tehetünk a megelőzésért.

5 Természeti adottságaink több szempontból nem kaptak kellő figyelmet
1. Medence jelleg miatt Európa legszennyezettebb levegőjű területei közé tartoztunk. Ha nem fújt a szél hetekig, beborította az országot a szennyezett levegő. A lakosság 44%-a szennyezett, 30%-a súlyosan szennyezett levegőt szívott. Kiemelkedő kockázatúak voltak a gyermekek és a szennyezett levegőjű munkahelyen dolgozók.

6 2. Vizeink 94%-a külföldről gyakran
szennyezetten érkezett és a csatornázás, víztisztítás hiánya, az ipar, a mezőgazdaság és a lakosság révén nálunk tovább szennyeződött. Folyóink biztosítják az Ivóvizünk nagy részét.

7 3. A víz- és talajszennyezést fokozta, hogy 1981-ig nem volt veszélyes hulladék kezelését szabályozó rendelet, a települések környezete kommunális és veszélyes hulladék lerakóvá vált. Kiemelt kockázatot jelent a vizes élőhelyek szeméttel történő feltöltése.

8 4. A levegőből, vízből, talajon keresztül táplálékainkból a szervezetbe kerül sokféle kémiai anyag, amire a szervezetnek nincs szüksége, minimum teher, de sok esetben veszélyes, pl. rákkeltő lehet.

9 5. Az elmúlt 50 évben többet változtak étkezési szokásaink, mint előtte évszázadok alatt. A vásárolt élelmiszerek egyre nagyobb számban átalakítottak, biológiai értéküket elvesztették, hiányoznak belőlük biológiailag értékes összetevők, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, de tartalmaznak számos, a szervezet számára értéktelen adalékot.

10 Azt éreztük, tenni kell, 1985. szeptember 12-én megszületett az első rákellenes civil szervezet.
Mit tudtunk tenni? Mozgalmat szervezni a veszélyek és a védelem lehetőségeinek megismertetésére. Előadásokkal, képzésekkel, kiadványokkal minden lehetséges fórumon felhívni a figyelmet a kockázatokra és a védelem lehetőségeire. Munkánkhoz számos kiváló szakembert tudtunk megnyerni.

11 Egyetlen hazai szervezetként anyagi
támogatást nyújtottunk önsegítő rákellenes civil szervezetek létrehozásához és ezzel néhány év alatt közel százra emelkedett a számuk. Holisztikus szemléletű, komplex rehabilitációs programokat indítottunk.

12 1988. Megrendezésre került az „1 nap a füstmentes Magyarországért” elnevezésű országos program. Az akcióval 7 millió forint gyűlt össze, melyet egy szűrőbusz hálózat kialakítására fordítottunk 9 megyében. 1989-től: Akkreditált, interdiszciplináris képzéseket indítunk szakembereknek. 1990-től: Anita Hungária létrehozása Magyar Rákellenes Liga megalakulása 7 éven keresztül 39 fiatal onkológus orvosnak nyújtottunk segítséget a diploma megszerzéséhez Betegek nyaraltatása az alsóörsi pihenőházban

13 1993. Kiadásra kerül Ember István könyve „Környezetünk és a rák” címmel.
1995. Megjelenik Mestyán Rudolf „A korai emlőrák felkutatása” c. könyve. 1997. Megalakul a Támaszadó Szolgálat. (Táplálkozási, mozgás, pszichológiai programok, életmódtábor, egészségkonyha, életmódtanácsadás.) Megjelenésre kerül Ember István „A táplálkozás és a rák” c. könyve.

14 1998. A férfiak éve alkalmából plakátot jelentettünk meg, és számos olyan programot szerveztünk, mely a férfiakat érintő daganatos betegségekre és a megelőzésre hívta fel a figyelmet. Útjára indult nagy sikerű újságunk „Megyünk” címmel, melyet elsősorban a daganatos betegklubok, és egészségügyi intézmények kapják. 2002. Kiadtuk Hellmut Lützner „Aktív dietetika” c. könyvét.

15 2008-tól: Kisa Judit: 77 remek reform recept (könyv) Kisa Judit: 4 évszak reform receptjei (könyv) Kezünkben az életünk és a jövő, Életünk kincsei (kiadvány) Egyéb felvilágosító, tájékoztató anyag, füzet, leporello, plakát, könyv

16 A FITOKÉMIAI VEGYÜLETEK feladata a szervezet működése során keletkező szabadgyökök, salakanyagok ártalmatlanítása és hatékony daganatellenes hatás. Jóval többek, mint antioxidánsok. A fitokémiai vegyületek teszik lehetővé a növények védekezését a fertőzések ellen. Permetszerek nélkül termesztett növényekben találhatók legnagyobb mennyiségben. A fitokémiai anyagok hatékony daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Folyamatos, bőséges fogyasztásukra alapozott étrend a legjobb fegyver a daganatok kifejlődésének megakadályozására.

17 Egy közepes méretű alma
10 mg C vitamint tartalmaz, de 2250 mg C vitaminnal egyenlő antioxidáns megkötő hatása van.

18 MÁR A GÖRÖGÖK IS? Széles körben termesztették a KÁPOSZTAFÉLÉKET, minden ellen hatékony orvosságnak tartották. A keresztesvirágú zöldségfélék a legtöbb daganatellenes sajátossággal rendelkező tápláléknövények. 5000 főre kiterjedő svéd kutatás bizonyította, hogy napi 1-2 adag káposztaféle fogyasztása 40%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A betegség kifejlődését gátolják. Erős daganatellenes hatású vegyületcsoportok: glukozinolátok izothiocianát és az indolok szulforafám

19 Kevés vízben, lehető legrövidebb ideig kell főzni az elkészítés során (párolás, Wok).
Fagyasztott termékekben jelentősen csökken az értékük. A brokkoli csíra 100-szor több szulforafánt tartalmaz, mint a növény és a daganatsejt szintjén hat, felgyorsítja a méreganyagok kiürülését. A fokhagyma és egyéb hagymafélék kénvegyületeket, allint, allicint tartalmaznak. Ősidők óta használják, epidemiológiai vizsgálatok igazolják nyelőcső, gyomor, tüdő, emlő, vastagbél daganatos továbbterjedését gátló hatásukat. Megakadályozza, hogy a szervezetbe jutó nitritből nitrózamin keletkezzen (víz, hús-, és füstöltáruk). Képesek megakadályozni a rákkeltők hatását, felgyorsítják a szervezetből való kiürülésüket.

20 Nem minden E szám veszélyes!!!
E 100 = kurkuma: hatóanyaga a kurkumin Kelet kincse, főként Indiában őshonos. Több ezer éve használják fertőzések, ízületi gyulladások kezelésére. Jelentős daganatellenes hatással rendelkezik, leblokkolja az emberi daganatokból származó daganatsejtek növekedését vastagbél, leukémia, emlő, petefészekrák esetében. Napi 1 kávéskanál, a felszívódását a feketebors segíti.

21 Zöld tea: hatékony daganatellenes molekulák gazdag forrása
Zöld tea: hatékony daganatellenes molekulák gazdag forrása. Hatóanyaga: polifenol. A tea készítésének 8-10 perc alatt oldódik ki a hatóanyag.

22 Málna, szamóca, áfonya… Tudta, hogy kincsek? Hatóanyaga az ellagilsav, megakadályozza a rákkeltő anyagok sejtméreggé történő alakulását, a DNS-hez kötődését, növeli a sejtek méreganyagokkal szembeni ellenálló képességét. Antociánok: akadályozzák a daganatban az érképződést, így nem tudnak növekedni.

23 OMEGA 3, OMEGA 6 Grönladon az inuitok a nagy zsírfogyasztás ellenére védettek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Legnagyobb mennyiségben makrélában, lazacban, szardíniában találhatók meg. Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak. Ezen kívül a dióban és a lenmagban található meg nagy mennyiségben.

24 Daganatképződést megakadályozzák
Paradicsom: hatóanyaga a likopen. Ez a vegyület a karotinoidok között a leghatékonyabb, daganatellenes hatása a zsírokkal együtt főzve erősebb. Citrusfélék: hatóanyagaik: polifenolok. Fő daganatellenes hatásuk: a rákkeltő anyagokat hatástalanító rendszer szabályozásában vesznek részt. Tápcsatorna daganatainál jelentősek.

25 Vörösbor: hatóanyagaik: polifenolok, antocianidek, flavonolok, fenolsavak.
Rezveratrol: a hatóanyag a szőlőszemek héjában és magjában található. Hatékony daganatellenes hatású.

26

27 1. Szemmel látható változások szemölcsön, anyajegyen
2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások 3. Makacs köhögés vagy rekedtség 7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén 4. Állandóan fennálló nyelési nehézségek 5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön 6. Szokatlan vérzés, váladékozás

28 Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása
„A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!” Társadalmi Alapítvány Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása „A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!” Társadalmi Alapítvány 1985-ben, immár 25 éve az első, rákellenes civil szervezetként jött létre Magyarországon, és azóta dolgozik azért, hogy a társadalom széles rétegeiben tudatosítsa: A rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni! Alapítványunk a lakosság egészségvédelmét, a rákmegelőzést, a betegek életkilátásainak javítását, rehabilitációját kívánja szolgálni. Küldetésünk A rákhalálozás csökkentéséért vívott küzdelmet az egészségügy keretei közül kivinni az emberek közé, tanítani a megelőzés lehetőségeit, közvetlen segítséget nyújtani, aktivizálni a beteget a gyógyulásért, az életminőség javításáért, a rehabilitációért folytatott munkában. Célkitűzésünk Társadalmi mozgalmat indítani a rákbetegség megelőzéséért, a gyógyítási eredmények és az életminőség javításáért. Közvetlen segítő, oktató programokat indítani a megelőzés, rehabilitációs témában.

29 Filozófiánk Hisszük, hogy a beteget a gyógyításban szövetségessé kell tenni, mert gyógyító ereje, hite a gyógyulásnak ugyanolyan fontos része, mint a magas szintű orvosi ellátás. Szolgáltatásaink: ¤ orvosi életmódtanácsadás orvos-természetgyógyászokkal ¤ pszichológiai támaszadás, megküzdési stratégia betegeknek és hozzátartozóiknak, relaxációs tanfolyamok, lazító technikák elsajátítása, segítő beszélgetés, lelki támaszadás támaszadó szakemberek közreműködésével ¤ jóga, csíkung tornafoglalkozások mozgásterapeuták közreműködésével ¤ ismeretterjesztő orvosi és egyéb a betegeket érintő témában előadások, könyvtár szolgálat (ajánlott szakirodalomhoz való hozzáférhetőség), telefonos tanácsadás, ismeretterjesztő kiadványok, havi program, ingyenes, kéthavi megjelenésű „Megyünk” újság elküldése ¤ Egészségkonyha programunkat dietetikus vezeti és ismerteti az érdeklődőkkel a teljes értékű, egészséges táplálkozás alapelveit, a recepteket el is készítik. ¤ Életmódtábort, böjttábort szervezünk elsősorban vidéki gyógyuló és gyógyult rákbetegeknek, amelyen a résztvevőket az életmódváltáshoz szükséges táplálkozási, mozgási és lelki áthangolódásban támogatjuk az egészséges életvitelhez szükséges új szokásaik kialakításában.

30 Milliós példányszámban készítettünk és terjesztünk felvilágosító tájékoztató anyagokat a megelőzés lehetőségeiről, a veszélyekről, az elérhető segítségről. ¤ Szakmai kiadványok: Feladatunknak tekintjük a közérthető, de magas szakmai színvonalú, hiánypótló munkák megjelentetését, ezért számos közérdeklődésre számot tartó könyvet adtunk ki a megelőzés, a kiegészítő terápiák és a rehabilitáció témakörében. 2010 februárjában a belvárosban, jól megközelíthető helyen, a IX. kerületi Mátyás utcában nyitottuk meg Támaszadó Szolgálatunkat, ahol képzett szakembercsoport nyújt segítséget az önmagukért tenni akaróknak egyéni és csoportos formában táplálkozási, mozgási, pszichológiai programokkal Tanácsadás és gyakorlatok: ·                  az életmód kialakításában ·                  a betegség megelőzésében ·                  a betegséggel való megküzdésben ·                  a daganatos betegek életminőségének javításában ·                  a családtagok szakszerű tájékoztatásában, felkészítésében ·                  a rehabilitációs- és utógondozás feladataiban

31

32 Eredményeink nem születhettek volna meg
ha az Országos Onkológiai Intézet igazgatója Eckhardt Sándor professzor nem támogatja és tartja fontosnak a kezdeményezést és szakmai tanácsaival, véleményeivel nem áll mellettünk, ha Csehák Judit akkori miniszterelnök-helyettes nem tartja fontosnak az ügyet, a hét alapító lelkesedése és munkája nélkül, ha nem állt volna mellénk elkötelezett, szívvel-lélekkel segítő kuratóriumi elnök és kuratórium.

33 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„A rák ellen, az emberért, a holnapért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések