A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes 2010. november 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Advertisements

TENDERAUDITOR KFT. „Közvetlen brüsszeli pályázatok”
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
A szabályozás és a hatósági felügyelet aktuális kérdései október 7. ERŐMŰ FÓRUM Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Baranya Megyei Önkormányzat
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Vasútszabályozási Osztály
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Előadás másolata:

A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.

2 Események 1.A harmadik energiacsomag harmonizációja 2.Nemzetközi Energia Ügynökség(IEA) által november 8-12 között folytatott felülvizsgálat 3.A szénipar részére nyújtott állami támogatásról szóló 1407/2002 EK rendelet hatályon kívül helyezése 4.„Energia 2020” című november 11-én az EU Bizottság által megjelentetett közlemény

3 1. A harmadik energiacsomag  2009/72/EK irányelv a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról  2009/73/EK irányelv a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról  713/2009/EK rendelet az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége létrehozásáról  714/2009/EK rendelet a villamos energia határokon keresztül történő kereskedelmi esetén alkalmazandó hálózati hozzáférési feltételekről  715/2009/EK rendelet a földgázszállító hálózatokhoz való hozzáférés feltételeiről

4 1.A harmadik energiacsomaghoz kapcsolódóan A széndioxid geológiai tárolására vonatkozó 2009/31/EK irányelv hazai jogrendbe való átültetése érdekében a bányászatról szóló évi XLVIII. törvény módosítása Véleményezési határidő: november 17. Elérhetősége a Minisztérium honlapján, nfm.gov.hu/ugyfelszolgalat/kozerdekuadatok/energetika

5 2. IEA vizsgálat bányászatot érintő kormányzat számára megfogalmazott ajánlásai (nem végleges) Olaj: a hazai termelési szint optimalizálása érdekében továbbra is gondoskodjon a kedvező szabályozási rendszerről Szén: Értékelje a szén villamosenergia-előállításban betöltött jövőbeni szerepét, figyelembe véve a hasznosítás hatékonyságát az ellátás biztonságát, a CO 2 kibocsátás hosszú távú csökkentésének szükségességét és a tiszta szén technológiák által nyújtott lehetőségeket Folytassa a széntermelés számára nyújtott közvetlen és közvetett támogatások fokozatok megszüntetését

6 3. A szénipar részére nyújtott állami támogatásról szóló 1407/2002 EK rendelet hatályon kívül helyezése A rendelet december 10-én hatályán veszti, helyette a Bizottság benyújtotta a versenyképtelen szénbányák bezárását elősegítő állami támogatásról szóló tanácsi határozat tervezetét. Széleskörű vitát követően kéréseink nagy része teljesítésre került.

7 4. „Energia 2020” című november 11-én az EU Bizottság által megjelentetett közlemény A Bizottság a versenyképesség a fenntarthatóság az ellátásbiztonság hármas jelszavával közreadta új energiapolitikai stratégiáját, amely meghatározza az energiapolitika következő 10 évének prioritásait és kijelöli, hogy

8 4. „Energia 2020” című november 11-én az EU Bizottság által megjelentetett közlemény milyen lépésekre van szükség: a takarékos energiafelhasználás, a versenyképes árak mellett működő biztonságos energiaellátást ígérő piacok megteremtése, az Unió vezető szerepének megerősítése, valamint a nemzetközi partnerekkel folytatott tárgyalások eredményessége területén az EU előtt álló kihívások megválaszolásához

9 4. „Energia 2020” című november 11-én az EU Bizottság által megjelentetett közlemény A közlemény öt kiemelt célja Energiatakarékosság Integrált páneurópai energiapiac és a szükséges infrastruktúra 27 tagállam egységes globális fellépése az energiaügyben Európa vezető szerepe a technológia és az innováció területén Biztonságos, kiszámítható és megfizethető energia, aktív fogyasztók

10 Energiatakarékosság A Bizottság azt javasolja, hogy az EU kezdeményezései a legnagyobb energia-megtakarítást ígérő két szektorra: a közlekedésre és az épületekre összpontosuljanak. Annak érdekében, hogy az ingatlantulajdonosokat és a helyi szerveket segítse az ingatlan-felújítások és az energia-megtakarítást célzó intézkedések finanszírozásában, a Bizottság legkésőbb 2011 közepéig beruházásösztönző és innovatív pénzügyi eszközök létrehozását fogja javasolni.

11 Integrált páneurópai energiapiac és a szükséges infrastruktúra A Bizottság konkrét céldátumot jelöl meg, ameddig teljessé kell tenni a belső energiapiacot: 2015-ben már egyetlen tagállam piaca sem működhet a többiétől elszigetelve. A következő tíz év folyamán az EU-ban összesen ezermilliárd euró összegben lesz szükség infrastruktúra-fejlesztési beruházásokra.

12 A huszonhét tagállam egységes globális fellépése az energiaügyben A Bizottság azt javasolja, hogy az EU hangolja össze a harmadik országokkal – ezen belül is elsősorban a legfontosabbakkal – fennálló energiaügyi kapcsolatait, javasolja az Energiaközösséget létrehozó szerződés kiterjesztését.

13 Európa vezető szerepe a technológia és az innováció területén A közlemény négy nagyszabású, Európa versenyképessége szempontjából kulcsfontosságúnak számító projekt elindítását irányozza elő. az intelligens energiahálózatok a villamosenergia-tárolás új technológiáira, a második generációs bioüzemanyagok kutatására, a városi területek takarékosabb energiafelhasználását biztosítani hivatott ún. „intelligens városok” partnerségére vonatkozóan.

14 Biztonságos, kiszámítható és megfizethető energia, aktív fogyasztók A Bizottság új intézkedéseket javasol az árak összehasonlíthatósága, a szolgáltatóváltás, valamint a világos, átlátható számlázás területén.

15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!