Ismét: „Tennünk is kell valamit!” Bazsa György, a MAB elnöke A felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatai OKM – NFKK konferencia Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Egy sokkarú mérleg Bazsa György a MAB elnöke Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztály Budapest, március 18.
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Az integráció. A bolognai folyamat, a több (négy) fokozatú képzés a magyar felsőoktatásban Az akkreditáció. Bazsa György a MAB elnöke FGSZE (Corvinus)
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Az európai oktatás és képzés jövője és a magyar felnőttképzés perspektívái szeptember 30 - október 1. Pécs Trendek és politika a magyar felsőoktatásban.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
A MAB szerepe a Bologna- folyamatban. Hogy fed át két piramis? Bazsa György, a MAB elnöke Kecskemét, május 28.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Dr. Bazsa György, az FTT elnöke:
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
Felsőoktatási szakok részletes bemutatása tanulható tantárgyak, választható specializációk, elsajátítható kompetenciák FELVÉTELI TÁJOLÓ 2009.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke Eötvös József Főiskola, Baja, szeptember 16.
Mesterszakok Dr. Bazsa György, a MAB elnöke → Listák FTT ülés – október 10.
Minek a minősége? Kérdések és felvetések - kijelentések helyett Bazsa György, a MAB elnöke Budapest, október 16.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori Konferencia ülése Pécs, június 25.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető szeptember 28.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Budapesti Gazdasági Főiskola Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó FSZ és felsőoktatás Eredmények és dilemmák április 15.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Képzési és Kimeneti Követelmények A gazdaságtudományi képzési terület tapasztalatai László Gyula Budapest, február 9.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Minek a minősége? Kérdések és válaszok Bazsa György, a MAB elnöke Nyugat-magyarországi Egyetem Minőségbiztosítási munkaértekezlete Győr, december.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Lejtmenetből lendület
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Ismét: „Tennünk is kell valamit!” Bazsa György, a MAB elnöke A felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatai OKM – NFKK konferencia Budapest, június 15.

 2002-ben Polónyi István – Tímár János: Tudásgyár vagy papírgyár c. könyve alapján közel féléves eszmecsere az ÉS-ben.  2002 Bazsa György: „Tennünk is kell valamit!”  2009 MAB állásfoglalás a MAB és az OKM honlapján:  2009 Bazsa György: „Ismét: Tennünk is kell valamit!”

Mi a rendszer lényege? Miként valósítottuk meg? Milyen legyen holnap és holnapután?

a) Mi a rendszer lényege? XX. század mente: a versenyképes, vonzó, világ-első felsőoktatás Európából átkerül az USA-ba. XX. század második fele: a korosztály tömeges ( %-os) részvételi igénye az addig elitképző és szemléletű felsőoktatásban (USA: II. vh. után, NyEu: ’68 körül, KEu: 90 után.) XX. század vége: diszharmonizáló felfogású, inkompa- tibilis szerkezetű és heterogén minőségű európai felső- oktatás – az egységesülő Európában: ez így gát a munkaerő szabad vándorlása (4 szabadság) előtt. Megoldás: lineáris szerkezetű, piramis formájú, belső szelekcióval működő, átlátható, harmonizált rendszer, minden ciklusban kettős – továbbtanulási és munkaerőpiaci – funkcióval.

Európai lépések: 1988: Európai Egyetemek Magna Chartája 1990: TEMPUS programok EU támogatással, ECTS … 1998: négy miniszter (F, GB, D, I) kezdeményez Párizsban: Sorbonne Nyilatkozat 1999 június 19: 29 miniszter [mára 46] - a CRE-vel együttműködve – aláírja a Bolognai Nyilatkozat-ot 2001-től két évente miniszteri konferenciák – az eredeti hat Bologna-cél mára tíz fölé emelkedett. A két ciklusból három ciklus lett: B – M – PhD.

Magyar lépések: Öt „megrázkódtatás” a magyar FO-ban: új felsőoktatási törvény: jelentős autonómia négyszereződő hallgatói létszám egyre gyengébb hallgatói felkészültség az integráció 2000-ben a Bologna-rendszer, mert ben aláírtuk a Bolognai Nyilatkozatot ig csak felkészültünk: Tennünk is kell valamit! től: „rohamléptünk” – féllábbal (B ohne M) ban frontálisan elkezdtük.

Mit rendeztünk eddig? a három ciklus finanszírozott létszámának és kreditjeinek arányát, de nem a kreditek súlyát; az alapszakok rendszerét (kissé elbonyolítva); a KKK-k bevezetését (kissé hosszan megírva); a doktori képzést. Mit nem rendeztünk eddig? a rendszer filozófiájának, lényegének megbeszélését, megértetését és elfogadtatását; egy rendszerezett alapszak-mesterszak viszonyt; a kettős funkció – továbbtanulás és munkába lépés – arányos tartalmi követelményeit (5 év anyaga 3 alatt) a bemeneti egyéni ambíciók vs. kimeneti társadalmi igények szakmai eloszlásának ellentmondását; az egyetemek és főiskolák átgondolt funkcióját.

Alapképzés (6-8 félév) Mesterképzés (2-5 félév) A Bologna piramis Főiskolát végzettek

A finanszírozott arányok Bachelor: 100% ~ állami [~ önkölts.] M: 35% Munkaerő- piac ~65% M.p. PhD: 3% F.f.szk. ~ M.p M.p. Főiskolát végzettek ? %

b) Miként valósítottuk meg?  alapszakoknál: Szaklétesítések lezárultak (egyfajta mennyiségi limit érvényesült) – olykor csak formálisan (BTK). Szakindításnál a minőségi kritériumok mellett az intézményi mennyiségi (lét)érdekek, HR források és lobbik is erősen érvényesültek és érvényesülnek. A szakirányok rendezetlenek, kaotikusak: lehetnének továbbtanulási vagy munkaerőpiaci irányúak. A tömegképzés módszertana kialakulatlan (vs. USA) Ma a MAB-nál a képzési folyamat bemeneti kritériumai döntőek, e mellett fontos lenne értékelni és döntő szerephez juttatni a kimenet (learning output) minőségét. [A piac a termék (autó, bor) és nem a termelési folyamat minőségét értékeli, bár ez utóbbi a jó minőség alapja.]

 mesterszakoknál: - szaklétesítési erőpróba forrás HR alapon (több, mint verseny) érzékelhető – E vs. F viszonylatban - társadalmi, azaz munkaerőpiaci igénynél itt is erősebb az intézményi (lét)érdek - számos kérdés még értékelendő. Pl. a képzési és kimeneti követelmények (kkk) a felvételi eljárási rend, a keretszámelosztási algoritmus. A felvettek minőségét kell(ene) és lehet itt meg- határozóvá tenni, a 35% behatárolja a mennyiség szerepét. Itt érvényesülhet a tömegoktatásban a belső minőségi szelekció az elitképzés érdekében.

 doktori iskoláknál: Új kormányrendelet (2007) – 7 törzstagos szabályozás A „sikertörténet” folytatásában gondok jelentkeztek: nagyon heterogén mind a színvonal, mind az eredményesség is (megszerzett fokozatok szakonként relatív és kis száma), a kimeneti minőség értékelése ma hiányos, erős az academic, gyenge a professional irányzat.  felsőfokú szakképzésben: - a kormány preferálja (nagy keretszámokkal, viszonylag jó normatívával), - nehezen mozdul rá a FO, lassan integrálja, - nem népszerű a jelentkezők körében.

c) Milyen legyen holnap és holnapután? Gondoljuk át a rendszer, ezen belül ciklusainak lényegét és funkcióját mind a bemenetek, mind a folyamatok, mind a kimenetek oldaláról: alapképzési szakokon a bemenetnél széles skálán – kiválóan és gyengén – előképzett tömegek jelentkeznek, egyéni és nem társadalmi igények szerinti szakmai eloszlásban; a mester- és doktorképzés bemenete belső minőségi szelekció legyen; mindegyik ciklus képzési folyamatában meg kell találni a továbblépési és a kilépési igények arányos kielégítését, pl. a különböző szakirányokon belüli – academic ill. professional – súlyozással; minden kimenetnél gondosan figyeljük a két irányú kilépés arányait és eredményességét (DPR).

Most gyorsan ismertessük meg széles körben az alapdiplomák tartalmát, értékét, alkalmazhatóságát. Egyúttal adjunk róla európai kitekintést. Rakjuk össze az alap- és mesterszakok át-tekinthető rendszerét: honnan – hova? → előre és keresztbe. Létesítsünk „academic” és „professional” mester- szakokat (ha már alapszakon nem akarjuk). Hollandia pl. kitűnően megoldotta! Szüntessük meg a diszfunkcionális képzési ágat. Vizsgáljuk meg a szakképzettséget adó szakirányok önállósítását.

Tegyük teljessé, s ezzel funkcióképessé a FIR-t. Foglalkozzunk a kompetencia-alapú, hallgató centrikus képzés megvalósításával. Értelmezzük és terjesszük szakmánként a „learning outcomes” értékelését. Az FTT aktív szerepvállalásával szervezzünk visszacsatolást az alapképzés, majd a mester- képzés végzettjeiről. Működtessünk egy „follow up group” típusú rendszert (pl. az NBB keretében). Ennek legyen programja, feladatterve – felelősökkel, határidőkkel.

Mit tegyen a MAB holnap és holnapután? Helyezze a hangsúlyt a bemeneti (ex ante) követel- ményekről a kimeneti (ex post) teljesítmények értékelésére. Ennek érdekében rendszeresen vonjon be külső szakembereket értékelési eljárásaiba. A párhuzamos szak-akkreditációk során kiemelten értékelje a kompetenciák kialakításának módszereit és eredményességük értékelését. Az intézményi akkreditációban helyezzen hangsúlyt a pályakövetési eljárások kiépítésére és tapasztalataira. A minőségbiztosítást ne csak a rendszer működése, hanem eredményei alapján értékeljük és fejlessszük.

Köszönöm a figyelmet!