Bazsa György, elnök Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság MRK plénum Budapest 2012. február 2. Korszakváltás a magyar felsőoktatás minőségügyében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia
A magyar felsőoktatási akkreditációs helyzete, tervek Bazsa György, a MAB elnöke Felsőoktatási és Tudományos Tanács Mezőkövesd, június 16.
Dunaújváros, A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGÜGYE Hová tart a külföld? Áttekintés a külföldön megvalósult felsőoktatási minőségről Dr. Veress Gábor.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
LDV Project  Szeretettel köszönjük Önöket Egerben a Leonardo Projekt Workshopján  We welcome - with much love - our dear guests!
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Intézményfejlesztési Terv
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
1 Bazsa György, elnök Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság március 4. Intézményakkreditáció: miért szól, miről szól, hogyan szól, kinek szól.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
BAZSA György, elnök Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság MRK plénum Budapest március 24. European Standards and Guidelines (ESG)
A minőség és az akkreditáció új útjai a felsőoktatásban, Bazsa György, a MAB előző elnöke Educatio – Mérleg Budapest, október 10.
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A felsőoktatási törvény módosítása alapján Bazsa György a MAB elnöke MRK plénum – Budapest február 24. A MAB feladatai.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke MRK plénum Budapest, november 9.
LB felkészítő: március
Magyar Rektori Konferencia Debrecen, június A verseny a magyar felsőoktatásban: mennyiség és/vagy minőség? Bazsa György, az FTT elnöke.
A MAB működése: elvek és gyakorlat Bazsa György a MAB elnöke MAB szakértői fórum Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 25.
BAZSA György, elnök Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság A Pannon Egyetem Napja (Veszprém, Wartha Vince u. 1. Polinszky terem) február 3.
A MAB új testülete működésének előkészítése Bazsa György a MAB elnöke MRK Állami felsőoktatási intézmények bizottságának ülése Budapest, 20.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
A MAB szerepe a magyar felsőoktatásban Bazsa György a MAB elnöke Magyar Pedagógiai Társaság Felsőoktatási szakosztálya Budapest, január.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Minek a minősége? Kérdések és felvetések - kijelentések helyett Bazsa György, a MAB elnöke Budapest, október 16.
A felsőoktatási minőségbiztosítás nemzetközi helyzete Szántó Tibor MAB / ENQA MAB Szakértői Értekezlet, szeptember 25.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori Konferencia ülése Pécs, június 25.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Intézményakkreditáció „Tapasztalatok – Tanácsok – Tennivalók” Dr. Mikáczó Andrea PhD egyetemi docens december 2.
Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Minek a minősége? Kérdések és válaszok Bazsa György, a MAB elnöke Nyugat-magyarországi Egyetem Minőségbiztosítási munkaértekezlete Győr, december.
Működő képzések akkreditációja A jó gyakorlat elemei Szántó Tibor A MAB főtitkára január 22.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Prof. Dr. Wéber György Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet
Budget overview 261,3 461,1 The expenditures over these 2 years (just) fit within the MFF: €32,1m (vs €32,9m left)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Polónyi István A hazai felsőoktatás elmúlt 10 évének néhány jellemzője
A verseny a magyar felsőoktatásban: mennyiség és/vagy minőség?
Előadás másolata:

Bazsa György, elnök Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság MRK plénum Budapest február 2. Korszakváltás a magyar felsőoktatás minőségügyében

Az ESG-ről az MRK plénumon március 24-én tartott prezentáció üzenete ez volt: a)A belső és külső minőségbiztosítás szerepe növekszik a felsőoktatásban – vs. lásd problématérkép („csökken”). b)Az ESG ennek az európai és hazai vezérfonala. c)A jogalkotó állam (a fenntartó), az autonóm intézmények és a független akkreditáció közös minőségpolitikája a hiteles és nyilvános minőség feltétele. Mostanra kiderült: ez nem megvalósuló jövőkép, hanem elbocsátó, szép üzenet lett.

Miket bocsát el ezek közül az új törvény? ESG (European Standards and Guidelines …) minőségpolitika (ágazati) minőségbiztosítás (belső, a FOI-ban) autonóm felsőoktatási intézmény akkreditáció (külső minőséghitelesítés) független (a MAB státusza) Ezek a szavak – nyilván nem véletlenül – (így) elő sem fordulnak az új törvényben. Σ: A nagy vesztes: az autonómia és a minőségügy, a nagy nyertes: a centralizáló állam! (Csak zárójelben kérdezem: és maga a felsőoktatás?)

Majd’ húsz éves minőségügyünk forrása az 1993-as (!) Ftv: 1.A Kormány … meghatározza a felsőoktatás minőség- politikai követelményrendszerét. 2.A felsőoktatási intézmény Szabályzatában … meghatározza minőségbiztosítási rendszerét. 3.A MAB jogi személy, a magyar felsőoktatást szolgáló független szakmai testület, titkársága teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szerv. 4.A MAB működésének fedezetét az Országgyűlés az éves központi költségvetés keretében elkülönítetten biztosítja. 5.A MAB rendszeresen, de legalább nyolcévenként hitelesíti (akkreditálja) az egyes felsőoktatási intézményekben a képzés és a tudományos tevékenység minőségét. 6.A MAB jóváhagyja a doktori iskolák működését, … 7.A MAB véleményezi az egyetemi tanári pályázatokat. 8.A MAB közvetlen kapcsolatban van az intézményekkel.

Az új korszak kezdetei: január 1. – egy cím és más semmi február 29. – a jelen MAB & FTT menesztése június 30. – intézményfejlesztési tervek (Miért nem a tárca fejlesztési terve készül el először?) szeptember – (féloldalas) hallgatói szerződések szeptember 1-ig a többi rész is hatályba lép Korszakváltás a magyar felsőoktatás minőségügyében ?

Az új korszakból kiszorított korábbi törvényelemek: (nincs ágazati minőségpolitika) (nem kötelező a FOI-kben a minőségbiztosítás vs NKE) 3.A MAB a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység tudományos minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő (de nem akkreditáló és nem független !!!) országos szakértői testület, (amiben nincs hallgatói és munkáltatói képviselet) (nincs a MAB működésének garantált fedezete) (nincs akkreditáció, sem 5, sem 8, sem X évenként) [lesz akkreditáció nélkül több külföldi hallgatónk? NCFMEA?] 6.doktori iskolák véleményezése (de a miniszter nincs kötve a MAB véleményéhez – szemben az Alaptörvénnyel) 7.a MAB véleményezi az egyetemi tanári pályázatokat – az egyetlen változatlan (és közvetlen ) elem (nincs tovább közvetlen FO(i)–MAB kapcsolat) [OH!]

Milyen ez a korszak Európában? Egy kis válogatás: Románia Ausztria University of Oxford Universität Wien EUA (European University Association) ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) ESG (European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area) MAP-ESG – az ESG értékelése és javaslatok az áprilisi bukaresti bolognai miniszteri értekezletre

Önálló törvények a (felső)oktatás minőségügyéről: Románia (2006): ha az ARACIS nem ESG konform – nincs ARACIS. Van! (Most 100 román egyetemet minősít az EUA!) Ausztria (2011): 3 akkreditációs ügynökséget egyesítettek UNIVERSITY OF OXFORD Education Committee QUALITY ASSURANCE HANDBOOK The UNIVERSITY OF VIENNA is currently announcing the position of the Head of the Quality Assurance Unit. (Full time) The University of Vienna with its 18 faculties, employees, 180 degree programmes and students considers quality assurance as especially important and has, therefore, created the Unit for Quality Assurance in This Unit currently has 6 staff members.

ESG: a „Bologna” miniszterek, köztük a magyar is, ben Bergenben fogadták el. Európai sztenderdek és irányelvek … 1. az intézmények belső minőségbiztosításához Mit és hogyan tesz az intézmény? 2. az intézmények külső minőségbiztosításához Mit értékel az intézményben a MAB? 3. külső minőségbiztosítási szervezetek értékeléséhez Mit tesz és milyen a MAB? „It would be extremely regretful to lose such an active and well respected member of the Association as HAC.” ENQA President, ( – Friss hírek)

EUA: Key principles of university quality assurance i.Primary responsibility for quality assurance lies with universities themselves. The role of external quality evaluation is to review internal processes while respecting and promoting the primary responsibility of higher education institutions „ENQA considers the autonomy of institutions and independence of quality assurance agencies within national HE systems as a necessary conditi-on to ensure the full exercise of their responsibili-ties, notably with regard to the provision of accura-te and consistent information to the general public.” Ezekből az látszik: felsőoktatásunk távolodik Európától, a MAB pedig az ENQA tagságtól!

S ha már (korszak) határon vagyunk: „A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.” (Medve Bébének, Ottlik Géza: Iskola a határon) A jelen MAB febr. 29-ig tisztességgel csinálja, teszi dol- gát (24-én lesz a mai testület utolsó ülése), hozzáadja mindig a minőség világához amit kell és amit tud Az új MAB március 1-én megalakul. De az új MAB már nem a magyar felsőoktatásé, hanem az Oktatási Hivatalé. A MAB az OH-nak szakért, s az OH dönt.

Az MRK plénumán most a megrövidített mandátumú MAB testület nevében, én 3+2 év elnökség után búcsúzom. Köszönöm az együttműködést, a meg- értést a hibákért, a segítséget és a jogos kritikát is. Ha olykor okkal haragudtunk, mindig csak értetek! A magyar felsőoktatás minőségügyében csak azért vagyok optimista, mert öt év során nagyon kevés kivétellel mindenki az első szóra vállalta a felkérést, az akkreditációs feladatot, megtisztelőnek tartotta, tette, miként a nagyszerű titkárság, tisztességgel a dolgát, ezzel hozzáadott valamit ehhez a világhoz. „I have a dream”: egy új törvény ismét, európai módon felkarolja a minőségügyet és ezzel a minőség ügyét. Addig viszont, kedves Rektor hölgyek és urak, Ti otthon, az MRK itthon,Ti vigyétek át a Szerelmet túlsó partra!