Afrikai teremtéstörténet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Folyamodjatok az Úrhoz,
JÓ REGGELT ! .
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
Ebből keletkezett minden, ami látható és tapintható.
férfivá és nővé teremtette őket.
Gy ő zelem Pecznyik Pál verse Gy ő zelem, ha már nem világ szerint járok,
Kínai terméstörténet.
Ábrahám legnagyobb próbatétele
Könnyek....
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Napra Valentin.
Mózes 1. könyve A termtésről
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Lehet hogy az út oda vezet, ahol élet sincs már,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
A világ teremtése Indiai teremtéstörténet.
Tibeti teremtéstörténet By Nagy Márk and Vincze Gergely.
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Isten hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
És ez így vagyon….
JÓ REGGELT !.
1 Továbblépés - Az üzenet.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
Az Özönvíz.
Válasz: Áraszd ránk lelkedet, Istenünk: újítsd meg a föld színét
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
JÓ REGGELT ! 4.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
JÓ REGGELT !.
11.
1. Boldogok a lelki szegények:
A teremtő és gondviselő Atya
35.
Előadás másolata:

Afrikai teremtéstörténet Legenda a világ kezdetéről: Csak az Isten létezett a világon úgy hívták,hogy Nzamé. 3 Nzamé volt:Nzamé,Mebere és Nkva.

Nzamé kezdetben megteremtette a Földet és az eget Miután rálehelt a Földre a víz és a föld a maga helyére került.Miután megteremtett mindent,azután megmutatta a többi Istennek a művét.

Fam megteremtése Hárman együtt megteremtették mindennek az urát,az első embert a Földön: Famot! Az Istenektől erőt,szépséget és hatalmat kapott. Mivel minden teremtmény engedelmeskedett neki ezért büszke és gőgös lett és szembefordult teremtőjével, Nzaméval. Jéjé, holá, jéjé fent az Isten,lent az ember jéjé,holá,jéjé az Isten:Isten az ember:ember egyik is,másik is úr a maga honában egyik is,másik is ura otthonának.

Nzamé hívja Nzalánt a mennydörgést Jött Nzalán,nagy zajjal és mindent elégetett,ami volt a Földön,de az ember olyan áldást kapott,hogy sosem fog meghalni és amit Isten egyszer ád,azt nem vonhatja vissza többé.Azóta se tudjuk,hova lett az első ember.

A Föld újra teremtése A szenes Földre teremtettek egy új réteg földet,amiből kinőtt egy fa ésmikor hullottak a fa levelei mindig kialakult belőle valamilyen élőlény vagy növényféle.

A két új ember megteremtése Az Istenek teremtettek még egy embert ,ugyanolyat mint Fam volt csak ez az ember ismerte a halált vagyis olyan volt mint mi. A Szekumé nevet kapta.Ez az ember fából csinált egy asszonyt akit Mbogvénak nevezett el.

Az ember részei Az egyik rész kívül volt úgy hívták,hogy:Gnul, a test, a másik rész pedig Gnulban élt,és úgy hívták,hogy Nszisszim. Ő volt az árnyék a lélek és ő éltette Gnult.Nszisszim a szemben lakott abban a kis fekete pontban.