A történelmi tanulás sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A kulcskompetenciák.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Drajkó László Microsoft Magyarország
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
A munka világával kapcsolatos tudás
Szociális kompetencia
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A feladatok és a problémamegoldás
A pszichikumról általában
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái Történelem szak - Levelezők Dr. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Szakismeret, kompetencia és képzés a szociális szakmákban
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Út a sikeres tanuláshoz
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Történelemtanítás módszertana PANTHA RHEI. I. A történelemdidaktika új útjai I. A történelemdidaktika új útjai.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A történelmi tanulás sajátosságai Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes www.lib.pte.hu

Történeti elbeszélés – narráció Az egyén mentális cselekvése által a történelemből, és a történelem által formálódik Az emberi tudat alakítja Tanulási folyamat eredménye Kompetenciák által realizálódik

„Narratív kompetencia” A történelmet megismerni (kultúraközvetítő funkció) A történelmet értelmezni (értékközvetítő funkció) A történelem segítségével orientálódni (szocializációs és perszonifikációs funkció)

A történeti tanulás fázisai Tradicionális történeti tanulás (a történelmi tradíciók megismerése, elsajátítása) Cél: kollektív (nemzeti, csoportos, egyéni orientáció megerősítése „Példaszerű” történeti tanulás (egyedi példák, esetek megtapasztalásából általánosítás) Cél: általánosabb érvényű szabályok, összefüggések belátása

A történeti tanulás fázisai Kritikai történeti tanulás (a saját értelmezési kerettől, élethelyzettől való elvonatkoztatás, a miénkkel nem egyező értelmezési keretbe helyezés) Cél: az egyedi, konkrét tapasztattól független megtanulása)

A történeti tanulás fázisai Genetikus történeti tanulás (a saját történelmi tudást és tudatot reflektív módon megközelíteni, saját történelmi tudatot alkotó módon építeni, az egyén saját magát, mint „történelmi produktumot” értelmezni) Cél: múlt és jelen megértő, oknyomozó, értelmező megközelítése, a saját történelmi tanulást, mint történetileg változót látni.

A történelem rekonstrukciója és dekonsrtukciója Múlt csak egy van – történelem több. A történelmi érdeklődés szelektív. Történelem az, amit a mából nézve annak tartunk (amit a tudományos kutatás szabályai szerint igazolni tudunk). Rendelkezünk a „múlt rekonstruálásának” képességével.

A történelmi rekonstrukció mozzanatai A múlt rekonstrukciója (a korábban volt „történések”, illetve ezek objektivizációinak feltárása) A történelem rekonstrukciója (a múlt történelemmé formálása; tények szinkron, diakron rendezése; összefüggések, hasonlóságok, különbségek stb. feltárása; a múlt kontextusba helyezése)

A történelmi rekonstrukció mozzanatai 3. A történelem jelenre vonatkoztatása (múltbeli tényekre, valamint történészek „történeteiből” a jelen történésze (új) történelmet alkot. dekonstrukció

A történelmi dekonstrukció Kész „történetekből”, „narratívákból” indul ki. A kész történetek értelmezése, magyarázata A kontextus feltárása: milyen elvek, kategóriák stb. alapján született meg a történet, milyenek a források, mennyire autentikusak, kik hagyományozták ránk. Fontos kérdéseket tesz-e fel, ezek neki voltak fontosak, vagy nekünk is azok? Vannak-e kérdések, amelyeket nem tett fel, viszont nekünk fel kell tenni? Stb.

A történelemtanítás feladata Ismeretközvetítés Ismeretek Tények Fogalmak Összefüggések Általános Történelmi műveltség Gondolkodásfejlesztés Intellektuális kompetenciák, képességek kialakítása Önállóság Kritikai készség Vitakészség Beleérző/átérző képesség Kreativitás problémamegoldás Érték/normaközvetítés Pozitív életszemlélet Nemzeti identitás Európaiság Demokrácia Humanizmus Az élet, a környezet védelme Nyitottság Tolerancia Szociális felelősség