6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
A környezetvédelem intézményrendszere
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Hidrológiai monitoringrendszerek
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
8. téma A környezettudományi szakirodalmat feltáró adatbázisok, használatuk.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Az ENSZ fontosabb programjai
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A Nemzetközi Turizmus eredményei 2013-ben és kilátások 2014-ra UTAZÁS Fórum Budapest 2014 Február 27 Zoltán Somogyi Executive Director.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Ember és környezetének viszonya
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Mire van szükségünk a kémia órán? Könyv Munkafüzet Füzet Érdeklődés Figyelem Kitartás Szorgalom.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Előadás másolata:

6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében 6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében. A környezettudományi kutatás és publikálás legfontosabb intézményei, szervezetei. A környezettudományi szaktájékoztatás sajátosságai, intézményei, portálok; elsődleges tájékozódási lehetőségek az interneten.

A FOGALMI MEGHATÁROZÁS ELEMEI Interdiszciplináris tudomány. Az emberi környezet, valamint az embernek a környezetre gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány. Társadalmi kérdései, meghatározottsága mellett is inkább a természettudományokhoz soroljuk.

INTERDISZCIPLINÁRIS KAPCSOLATAI      Talajtan      Botanika      Geológia      Hidrológia      Klimatológia      Oceanográfia      Meteorológia      Ökológia      Környezeti kémia      Környezeti Geológia      Környezet-kommunikáció      Környezeti Orvostudomány Zoológia      Környezetvédelmi jog      Környezeti fizika      Környezetpszichológia      Környezetszociológia     

KUTATÁSI ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Hulladékgazdálkodás Szennyezett területek Fajok és élőhelyek védelme Talajtan Szennyezés Újrahasznosítás Mezőgazdaság Tájépítészeti Természetvédelmi politika Víz

A LEGFŐBB KUTATÁSI TERÜLETEI NAPJAINKBAN Napjaink környezeti változásai, mint például a globális felmelegedés A környezeti változások társadalmi hatásai A környezetszennyezés és a környezeti károk Környezeti hatásvizsgálat A korábbi környezetek rekonstrukciója

INTÉZMÉNYEK, SZERVEZETEK

ENSZ UNEP (1972-)PROGRAMJA http://www.unep.org/

Az UNEP küldetése Az ENSZ szakosított szervezetein ( pl. UNESCO, FAO, WHO stb.) belül: Koordinálja a környezetvédelmi programokat, Figyelemmel kíséri a világ környezetvédelmi helyzetét, Információkkal látja el a tagállamokat.

Az UNEP feladatai 1. Az ENSZ közgyűlése részére rendszeresen beszámol a környezetvédelmi programok koordinálásáról, a környezeti és a természeti erőforrások állapotának ellenőrzéséről, a globális környezet állapotáról. 2. Mint a Globális Környezeti Eszközt (GEF- Global Environment Facility) megvalósító intézmény ösztönzi a nemzetközi együttműködést és cselekvést, elősegíti a nemzetközi környezeti jog kifejlesztését.

Az UNEP feladatai (1) A környezet és a természeti erőforrások védelme, ennek érdekében ösztönzi az elfogadott nemzetközi normák és előírások megvalósítását, előmozdítja a közös cselekvést a környezeti kihívásokra. A tudományos és műszaki kutatások támogatása, ennek érdekében: szabványokat, követelményeket és mutatókat dolgoz ki a környezet állapotának ellenőrzése, megóvása érdekében. A kormányok és intézmények számára környezetpolitikai tanácsadást és szolgáltatást nyújt.

Az UNEP feladatai (2) 1992. évi világkonferencia óta hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához. Globális környezet állapotának megismerése érdekében elemzi a globális környezet állapotát, értékeli a környezetei trendeket, tanácsot ad és korai figyelmeztető információt szolgáltat a fenyegető környezeti veszedelemről, a globális környezet hivatalos szószólója.

Az UNEP feladatai (3) Szerződések, egyezmények létrehozása: pl. a potenciálisa káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme, a határon túli légszennyezés, a nemzetközi vízi utak szennyezése területén.

Az UNEP finanszírozása Környezeti Alap a kormányoktól származó önkéntes hozzájárulások bizalmi letéti pénzalapokból ENSZ rendes költségvetéséből kis összeggel.

Globális Környezeti Kilátások Az UNEP kiadványa Globális Környezeti Kilátások (Global Environment Outlook) Kétévente jelenik meg Átfogó képet ad: a regionális környezeti gondokról, az azokra adandó válaszokról, modellezési eljárások alkalmazásával a lehetséges jövőről.

Az UNEP székhelye és regionális központjai

Az UNEP székhelye és regionális központjai A központi székhely: Nairobi (Kenya) Regionális központok: Afrika: Nairobi (Kenya) Ázsia és a Csendes-óceáni térség: Bangkok (Thaiföld) Európa: Genf (Svájc) Latin-Amerika és a Karib térség: Mexikóváros (Mexikó) Észak-Amerika: Washington DC (USA) Nyugat-Ázsia: Manama (Bahrein)

Regional Environmental Center http://www.rec.org/

REC Magyar Iroda http://www.rec.hu/mi.html

Greenfo http://www. greenfo. hu/index. php

Környezettudományi Központ http://www.ktk-ces.hu/