Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Energiaköltségek optimalizálása
Légi fuvarozáshoz kapcsolódó okmányok
Energia a középpontban
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Földgáz Mint energiahordozó.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
A Föld energiagazdasága
Értékesítési csatornák
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
Alternatív energiaforrások
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Az atomerőművek.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Zsibrita Mátyás – Fuvarozási módok Zsibrita Mátyás – március 20.
Vízi és vasúti szállítás
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
S Z É L E N E R G I A.
Napelemek működése és használata mindennapjainkban
Villamos energetika I. Dr
Villamos energia hálózatok
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
A tűz.
Energetikai gazdaságtan
A Naperőművek.
Decentralizált energiaellátás
Készítette: Somogyi Gábor
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Az elektromos energia termelése, továbbítása és felhasználása
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Elektromágneses indukció
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Energiaforrásaink.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai Készítette: Molnár Gábor 2017.04.05.

A logisztika és az infrastruktúra kapcsolata. Az infrastruktúra a műszaki és a humán jellegű hálózatoknak és intézményeknek az összefüggő rendszere. Két nagy csoportra osztható, ezen belül pedig alcsoportokra. A műszaki termelési rendeltetésű infrastruktúra: Elsősorban az anyagi javak termelésének nélkülözhetetlen feltétele. Pl.: mezőgazdaság, ipar. Alcsoportjai:  Energia ellátás hálózata  Komplex vízgazdálkodás hálózata  Személy és teherforgalom lebonyolítására szolgáló hálózatok rendszere A humán infrastruktúra (városok, települések infrastruktúrája): A települések működésének és fejlődésének meghatározó tényezője. Alcsoportjai:  Állami szervek, társadalmi szervezetek intézményei  Oktatási, művelődési, gyermeknevelési intézmények  Sportintézmények  Üdülési intézmények A termelési rendeltetési infrastruktúra a települések életének és a népesség életkörülményeinek műszaki feltételeit is biztosítja. Magába foglalja: szemét és hulladék összegyűjtést és a megsemmisítést, a települések közműellátását (vízellátás, szennyvízellátás, energiaellátást). 2017.04.05.

A magyarországi csővezetékes hálózat. A vezetékes szállításnak két fő formája ismert:  a távvezetékek /hálózatok: elektromos energia szállítására,  csővezetékek/hálózatok: cseppfolyós gáznemű anyagok továbbításra Az árukat, anyagokat csővezetékes szállítás során is célba juttathatjuk, bár ennél a szállítási módnál már sokkal korlátozottabbak a szállítandó áruféleségek. Csővezetékes szállítás előnyei:  gyors árutovábbítás (általában),  zárt rendszer,  alacsony ár,  alacsony karbantartási igény,  külső hatásoktól független,  egyenletes anyagáramlás. Csővezetékes szállítás hátrányai:  magas beruházási költség,  ha egy vezetékben több termék (dugószerűen) követi egymást: - az eljutási idők függővé válnak, keveredés léphet fel,   - az elvételeket és továbbítást koordinálni kell,   - viszonylag alacsony áramlási sebesség. Magyarországon, de nemzetközi tekintetben is a csővezetékes szállítás jelentősége a kőolaj és a földgáz továbbításában rejlik A kezelés fontos szempontja a biztonság  agyagi veszteség  környezetvédelem Kockázatok  Dézsmálás  Terrorakciók Az energiaipar feladata  Előállítás nagy mennyiségben  Hatékony tárolás - Ez a legnehezebb, mert nincs meg rá a technológia, ezért közvetlenül a felhasználás helyére továbbítják  Szállítás 2017.04.05.

A magyarországi távvezeték hálózat. Villamos energia előállítása  Hőerőmű Olaj/gáz/szén elégetésével gőzt fejlesztenek, mely generátor turbináját hajtja meg  Vízerőmű A víz áramlása forgatja a generátor turbináját  Szélerőmű A szél forgatja a generátor turbináját  Atomerőmű Maghasadás/fúzió során felszabaduló energia felhasználásával gőzt fejlesztenek, mely generátor turbináját hajtja meg  Naperőmű Tükrök segítségével koncentrálják a napsugarakat, gőzt fejlesztenek, mely generátor turbináját hajtja meg Villamos energia szállítása (nem csak gazdasági, hanem a háztartások számára is létszükséglet) Három fő feladat van:  A villamos energia nagy mennyiségben történő felhasználását Tárolását (ez a legnehezebb)  A lehető legkisebb veszteséggel járó nagy távolságra történő továbbítását (oda továbbítják, közvetlenül ahol felhasználják) a távvezetéken.  A leghatékonyabb nagy feszültségen (700KW-ra, Magyarországon) (veszteség 15%)  Feltranszformálás =szállítás – visszatranszformálják (220-230 V) Távvezeték: levegőben  időjárás  beázás  baleset  föld alatt  ez biztonságosabb – EU direktíva 2017.04.05.