A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya 2006. február 22. Papp István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi tapasztalatai munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi.
Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos
A munkavédelem speciális kérdései
1 A fekete és szürkegazdaság felszámolása érdekében tett intézkedések OMMF december 5.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Munkaszervezési ismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkavédelmi Képviselők XVII
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
EGYÉNI VÉDELEM -KÖZÖS FELADATOK
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve évi hatósági irányelvei, hatósági ellenőrzési terve Emődi Ferencné január.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Az évi XX. Tv-ben, az Alkotmányban foglalt munkavédelmi tárgyú rendelkezések és a Magyarország Alaptörvényében foglalt – a munkavédelemre vonatkozó.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Miskolci Járási Hivatal
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya február 22. Papp István

Felvetődő társadalmi igény A foglalkoztatás biztonságának, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények feltételeinek megteremtése.

Az elvégzendő feladatok középpontjában legfőbb értékként az embernek kell állnia. A munkavédelem sokrétű, szerteágazó feladatrendszere a hatóság részéről is egységes, szakmailag felkészült és segítő, hatékony és eredményes munkát kíván.

A munkahelyi balesetek, egészségkárosodások, foglalkozási eredetű megbetegedések gazdasági hatásainak vizsgálatával megalapozható a munkavédelem fő célja: a megelőzés

Az OMMF évi feladatait az előzőek jegyében határozta meg.

Visszatekintés Az OMMF korábban sok kritikát kapott a társadalom, a szociális partnerek, az állami irányítás részéről. -Túlzott mennyiségi szemlélet -Papíros alapú ellenőrzések -Indokolatlan különbségek az eljárásban, a jogsértések megítélésében, a szankciók alkalmazásában.

Visszatekintés 2. -súlyos jogsértések feltárása nem kellően hangsúlyos -a megtett intézkedések számonkérése elmarad -a bírságbehajtásra kevés figyelem jut -baleset-megelőzési tevékenység nem kellően hangsúlyos

Új célok, új követelmények fogalmazódtak meg: Az ellenőrzés módszerei, céljai szolgálják jobban a garanciális jogok védelmét. A balesetveszélyes ágazatok, tevékenységek eltérő jellegét, specialitását is figyelembe véve kell meghatározni az ellenőrzési módszereket, formákat, időpontokat. A helyszíni vizsgálatok során a vizsgálat tárgyává kell tenni a munkáltató munkavédelmi tevékenységét, a szakember foglalkoztatási kötelezettség megtartását, a kockázatértékelések meglétét és megfelelőségét.

Új célok, új követelmények fogalmazódtak meg: A munkabiztonsági kérdésekben folyamatossá kell tenni a szociális partnerekkel és civil szervezetekkel való munkakapcsolatot. Adjunk nagyobb nyilvánosságot a munkavédelemnek. Társhatóságokkal történő együttműködési tevékenység átgondolása, a közös munka összehangolása. Egységesség, fokozatosság, arányosság elvének érvényre juttatása.

Szervezeti átalakítás 100 fős létszámbővítés a munkaügyi ellenőrzés területén Területi szervek regionális átalakítása Központi szervezet átalakítása A munkabiztonsági- és munkaügyi szakterületek megerősítése, önállóságának megteremtése

Helyzetértékelés Január 1-től az egész ország területén létrejöttek a regionális felügyelőségek, külön a munkabiztonság és a munkaügy területén. Megfogalmaztuk a szervezet évi célkitűzéseit. Kijelölésre kerültek az ellenőrzési súlypontok, meghatároztuk a súlyos jogsértések körét. Új, hatékonyabb ellenőrzési módszereket vezettünk be.

Súlyos jogsértések munkabiztonság Súlyos veszélyeztetés Kollektív műszaki védelem hiánya v. nem megfelelő kialakítása Egyéni védelem hiánya Kockázatértékelés nem megfelelő elkészítése Veszélyes berendezések munkavédelmi üzembe helyezésének elmulasztása Időszakos biztonsági felülvizsgálat elmulasztása Beszállással végzett munkákkal kapcsolatos jogsértések

A munkabiztonsági ellenőrzés új útjai A fokozatosság, a differenciálás, az arányosság elvének következetes érvényre juttatása. Nagyobb hangsúly helyezése a munkabalesetek megelőzésére. A munkahelyek ismételt ellenőrzései. A Ket.-tel kapcsolatos előírások beépítése az eljárásba. Társhatósági együttműködés megerősítése. A prevenció megvalósításának kiemelt kezelése.

Eredményes az ellenőrzés, ha: A tényfeltárás kellő mélységű és a valós foglalkoztatási körülményeket tárja fel, A feltárt jogsértések bizonyítottak, A megtett intézkedés és az eljárás törvényes, A munkáltató a határozatban foglalt kötelezést végrehajtotta, A kiszabott bírság befizetésre került, A munkáltató jogkövetővé vált.

Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtése és fenntartása közös érdek.

Munkavédelmi szakember foglalkoztatás munkáltatói kötelezettsége A munkavédelmi törvény és végrehajtási rendelete alapján a munkáltató meghatározott feltételek figyelembevételével köteles az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés teljesítése érdekében meghatározott képzettségű szakembereket a munkavédelmi feladatai végrehajtásába bevonni, a feladatok teljesítését rábízni.

Munkavédelmi szakember foglalkoztatás munkáltatói kötelezettsége 2. Szakemberek lehetnek: -saját munkavállalók, -megbízásos jogviszonyban tevékenykedő vállalkozók Foglalkoztatás feltételei: -Veszélyességi osztály -Időtartam -Megfelelő szakképesítés -Munkavállalói létszám

A szakember foglalkoztatás 4 kategóriája Munkabiztonsági szakember folyamatos foglalkoztatása Munkabiztonsági szakember bevonása meghatározott munkabiztonsági szaktevékenységi feladatok elvégzésébe Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás biztosítása Munkaegészségügyi-szaktevékenység elvégeztetése meghatározott szakképesítésű egészségügyi szakemberrel

Korábbi szabályozás szerint: 50 fő foglalkoztatott munkavállalói létszám felett terheli a munkáltatót munkavédelmi szakember foglalkoztatási kötelezettség. A jelenlegi előírás biztosítja: hogy minden munkáltatónál legyen kijelölt vagy szerződött munkavédelemért felelős személy, meghatározott feltételek esetén azonban (kevésbé veszélyes tevékenységet folytató, alacsonyabb létszámú munkáltatók) a munkáltató magára vállalhatja a kijelölt személyek funkcióját.

A munkavédelmi szakember alapvető feladatai Munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat Időszakos biztonsági felülvizsgálat Közreműködés a munkahely, egyéni védőeszköz soron kívüli ellenőrzésében Közreműködés mentési terv készítésében A megelőzési stratégia munkabiztonsági tartalmának kidolgozása Közreműködés a kockázatértékelés elvégzésében, a munkavédelmi oktatásban EVE juttatás belső rendjének meghatározása Munkabalesetek kivizsgálása Munkabiztonsági szaktevékenységnek minősített feladatok teljesítésében való közreműködés

A mai gyakorlat A munkavédelmi tevékenységet ellátó megbízott cég vagy vállalkozó elkészíti a szabályzatot, a kockázatértékelést stb. Jó esetben ezek a dokumentumok nem a vállalkozó irodájában készülnek előre legyártva és sokszorosítva…. A vállalkozó akkor jön, ha hívom, illetve ha baj van. A hatóságnak be tudom mutatni: van a cégnek munkavédelmi szakembere.

A helyes gyakorlat ”lenne” Látszat-tevékenység helyett korrekt és hatékony együttműködés! A munkahelyek alapos áttekintése. A valós kockázatok felmérése és értékelése. A megelőzés érdekében folyamatos kapcsolat a munkáltatóval, konzultáció, a munkáltatói intézkedések előzetes megvitatása. Tényleges részvétel a munkáltató munkavédelmi tevékenységében, a baleset-megelőzésben.

Társhatósági együttműködés OMMF-ÁNTSZ A munkavállalók biztonságának kérdése a munkába lépés pillanatától alapvető jelentőségű.

A mai gyakorlat Számos esetben előfordul, hogy előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat nélkül állítják munkába a munkavállalókat. Nem biztos e mellett az sem, hogy megkapja a dolgozó a megfelelő felkészítést a munkáltatótól az adott munkakör biztonságos ellátásához.

A felkészítésben szerepe van a különböző érdekképviseleteknek, szakmai kamaráknak, de szerepe van az ellenőrzéseken keresztül a hatóságoknak is. Nagyon fontos, hogy ne csak az ellenőrzések alkalmával derüljön ki, hogy baj van, illetve ne csak akkor kerüljön sor ellenőrzésre, ha bekövetkezett a baleset.

Együttműködés a gyakorlatban A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény írja elő a két szervezet együttműködési kötelezettségét. Tájékoztatási kötelezettség a másik hatóság hatáskörébe tartozó jogsértés feltárásakor. Egységes és közös álláspont kialakítása a kockázatértékelés útmutatójának elkészítéséhez és közzétételéhez. Együtt gondolkodás a MOP, a SLIC kampányok (azbeszt mentesítés) végrehajtása során.

Közös hatáskör veszélyes technológiák, munkaeszközök munkavédelmi üzembe helyezése, ahol az előzetes vizsgálat végrehajtása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül. A létesítés feltételeinek meghatározásában az ÁNTSZ engedélyezési hatóság is. A munkahely, technológia soron kívüli felülvizsgálata esetén, a munkahely, egyéni védőeszköz, technológia biztonsági és a munkaegészségügyi feltételeinek megvalósítását is ellenőrizni kell. A munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségének és biztonságának megóvása érdekében teljesített feladatok vizsgálata,

az elsősegélynyújtás tárgyi feltételeinek megvalósítása, a munkaköri alkalmasság orvosi elbírálásának ellenőrzése terén, a fiatal munkavállalók és nők valamint a sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések szabályozása és ellenőrzése, a kockázatértékelés vizsgálata, az egyéni védőeszköz juttatás szabályainak kialakítása és használatának ellenőrzése.

Közös érdek annak elérése, hogy a szabálytalanságokat kockázatos legyen elkövetni! Munkavállaló » Munkáltató » Hatóságok

Arányos, egységes, következetes megítélés és számonkérés! Megközelítés: ÁNTSZ→ egészségügyi oldalról OMMF→biztonságtechnikai, műszaki oldalról

A foglalkozási megbetegedések kialakulásának megelőzésében meghatározó szerepe van a munkakörnyezetnek. A munkavédelem –azaz a munkabiztonság és a munkaegészségügy- az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkafeltételek kialakítását és megóvását hivatott szolgálni.

Munkabaleseti kitekintés Baleset Az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást illetőleg halált okoz.

Munkabaleset Az a baleset, a mely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül.

Súlyos munkabaleset a)A sérült halálát (1 éven belül is), magzata vagy újszülöttjének halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását, b)valamely érzékszerv (érzékelőképesség) és a reprodukciós képesség elvesztését, illetve jelentős mértékű károsodását okozta, c)orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást, d)súlyos csonkulást, hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését, e)beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő torzulást, bénulást, illetőleg elmezavart okozott.

Munkabalesetek alakulása Év Munkabalesetek száma ÖsszesHalálos ÖsszesKözúti I.-XI

Munkabaleseti összegzés Jelentős csökkenés tapasztalható az összes súlyos, illetve halálos munkabaleset számának alakulásában. A nemzetgazdasági ágazatok adatait vizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a legjelentősebb mértékben az építőipar területén csökkent a halálos munkabalesetek száma. A munkabalesetek értékelésénél figyelemmel kell lenni az eltitkolt balesetek magas számára (kb. 30%)

Eredményeink Összes ellenőrzött munkáltató: Ellenőrzött munkavállalók száma: Szabálytalansággal érintett munkavállalók száma: A munkavállalók biztonságát veszélyeztető munkáltatók aránya: 78%

Intézkedéseink Összes közigazgatási intézkedés: db ,- Ft Összes szabálysértési intézkedés: db ,- Ft Munkavédelmi bírság határozat: db ,- Ft Munkavégzéstől történő eltiltás: db Működés, használat felfüggesztés: db Kockázatértékeléssel kapcsolatos int.: db

Jó egészséget, biztonságos foglalkoztatást!