A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

A keringési rendszer feladatai
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Hormonális- és idegrendszer,
Formula 2: Multivitamin-komplex
Sportolás hatása szervezetünkre
Szigetszentmiklós, 2013.március 23.
Az idegrendszer vegetatív működése
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A CUKORBETEGSÉG.
A VEGETATÍV IDEGRENSZER
Környezetpszichológia III.
A mellékvesekéreg.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Cím név.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
KERINGÉSI RENDSZER.
A munkahely és a stressz
Lukáts Ákos Az endokrin rendszer Lukáts Ákos
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
A szteroid hormon szintézis kompartmentalizációja
Szteroid hormonok.
Mozgatórendszer és Anyagcsere adaptáció
Mozgás, pihenés, egészség
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
Mellékvese.
Pajzsmirigy.
Szabályozás-vezérlés
A stressz szeminárium céljai:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Autoimmun betegségek.
A hormonok.
Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása
A szervezet biokémiai folyamatai
AZ ENDOCRIN RENDSZER ÉLETTANA
Az alvó ember és az álmodó agy
VITAMINOK.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Mozgás szükséglete.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Modern edzésmódszerek
SZORONGÁS M.SZÖGEDI ILDIKÓ PTE ETK Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők.
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Lipidek.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Pszichoneuroimmunológia. Az immunrendszer feladata A biológiai én védelme.
Isten hozott! A művészet (zene – játék – mese) úri passzió vagy emberi létszükséglet?
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Felépítő folyamatok kiegészítés
Mellékvese.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Szabályozás-vezérlés
Egészség és sport.
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
Az edzés és energiaforgalom
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
I Z OMR E N D SZE R.
Előadás másolata:

A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége A vázizom anyagcseréjét az izom-összehúzódás intenzitása, így a terhelés intenzitása határozza meg. A fő energiaszolgáltató molekula az ATP. Számos energiaszolgáltató mechanizmus van, melynek során az izomban ATP keletkezik: 1.: legközvetlenebb-, és leggyorsabb az izom kreatin foszfát raktárai. 2.: ezt követi a glikolízis. 3.: végül a mitokondriális légzésé a főszerep.

Az első 30 másodpercben a legtöbb ATP a kreatin foszfát hidrolíziséből származik. Ez biztosítja az azonnali, anaerob, alaktacid energiaszolgáltatást. 60 százalékos intenzitás felett a fő E forrás, ATP-t biztosító folyamatok: glikolízis - fokozott cukorlebontás és a glikogenolízis: fokozott cukortermelés más molekulákból: aminosavakból, zsírsavakból

A mitokondriális légzés (aerob energia szolgáltatás) A mitokondriális légzésben olyan folyamatok vesznek részt, amelyek lehetővé teszik, hogy az oxigénigényes folyamatokra a lehető legérzékenyebb válasz jöjjön létre, tehát minél több ATP termelődjön. A mitokondriumon belül (cytosolon belül) egy anyagcsere szignál játszik szerepet, jelezve az izom ATP szükségletét a mitokondrium számára. Az egyik ilyen szignál az ADP és foszfor koncentrációjának megemelkedése, amely stimulálja a mitokondriális légzést. Hasonló szerepe van a kalciumnak is.

Energiaszolgáltatás munkavégzés során

A munkavégzés hatása a szívműködésre

A pulzus változása munkavégzés során

A munkavégzés hatása a légzésre

Az oxigénfogyasztás változása munkavégzés során

Az izom energiatartalékának változása munkavégzés során

Krónikus adaptáció Hosszú távú-, állóképességi munkához történő adaptáció

szisztémás vonatkozásai A stresszfolyamatok szisztémás vonatkozásai

A stressz fogalma: Cannon írta le, 1922-ben a vészreakció fogalmát: a melllékvese velő adrenalin kiválasztása segíti a kűzdési vagy menekülési reakciókat. Selye János vezette be 1976-ban a stressz fogalmát: káros külső vagy belső ingerekkel szembeni reakció, a szervezet (sejtek) védekező mechanizmusainak aktiválódása. stresszorok hatására a hipotalamo-hipofizeális rendszer aktiválódik, az ACTH és végül is a glukokortikoidok termelése fokozódik a mellékvese kéregben (szteroidok) Probléma: modern életforma, „régi” idegrendszer és sejt struktúra az evolúció során másra alakult ki a „problémamegoldó rendszer”

Általános adaptációs szindróma alarm reakció (vészreakció) a homeosztázis védelmére ellenállás kialakulása a fokozott, erős védekezésre kimerülés, a szervezet legyengülése (adaptációs betegségek: pl. rheumatoid arthritis, gyomorfekély, magas vérnyomás)

A fiziológiai stresszreakció A fenyegetés észlelésekor a stresszortól függetlenül testünk automatikusan felkészül a veszedelemre. Ezt a reakciót harcolj, vagy menekülj válasznak nevezzük. Jellemző testi változások: A máj többletcukrot bocsát a szervezet rendelkezésére Hormonok serkentik a zsír cukorrá alakulását Gyorsul az anyagcsere Nő a szívritmus, vérnyomás, légzésszám, izomfeszültség Az emésztés, nyálelválasztás csökken Az endorfinok termelése fokozódik A lépből több vörösvértest jut a véráramba: oxigénszállítás Csontvelő több fehérvérsejtet termel

A harcolj, vagy menekülj válasz kialakulásának kettős szabályozása Két rendszer aktivációjából fakadnak a fiziológiai reakciók: szimpatikus idegrendszer adrenokortikális rendszer. Mindkettő a hipotalamusz (stresszközpont) szabályzása alatt.

Hipofízis-mellékvese rendszer Autonóm idegrendszer Akut STRESSZ AGY Hipofízis-mellékvese rendszer Autonóm idegrendszer CRF CRF Hipofízis elülső lebeny Szimpatikus idegrendszer ACTH Mellékvese kéreg Mellékvese velő Glüko- kortikoidok Noradrenalin Adrenalin

A krónikus stressz Ha sem menekülés, sem harc nem lehetséges. Emberben főképp pszichoszociális jellegű és nagyon általános. A megküzdési stratégiák döntő fontosságúak.

Krónikus stressz  allosztatikus terhelés Magas vércukor Csontritkulás Emelkedett vérnyomás +magas koleszterin  érelmeszesedés Immunrendszer: működése gyengül vagy inadekváttá válik. Idegrendszer: működése károsodik. Főleg a glükokortikoid receptorokban gazdag területeken (pl. hippokampusz) sejtzsugorodás, elhalás következhet be  tanulási és térbeli tájékozódási zavarok.

Fájdalom - következmények  szimpatikus válasz  frekvencia,  vérnyomás  miokardiális megterhelés  oxigén fogyasztás szívgyengeségben: életveszély A thoraco-abdominalis sebekből származó fájdalomnak jelentős tüdőre ható következményei vannak:  abdominalis izomtónus  rekeszfunkció  erős köhögés  szekréciós funkció atelectasia & pneumonia

Fájdalom - következmények a fájdalom csökkenti a mozgékonyságot  izomtónus mélyvénás trombózis veszélye nő katabolikus hormonok (katecholaminok, kortizol, glukagon)  Anabolikus hormonok (inzulin, tesztoszteron) ENDOKRIN RENDSZER Stressz: leukocytosis és lymphopenia csökkent reticuloendothelialis működés fertőzésre való érzékenység IMMUN RENDSZER