Papp Attila oktatási vezető Alternatív élelmiszerlánc és disztribúciós stratégiák a hagyományos élelmiszereknél Papp Attila oktatási vezető 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Újszerű, alternatív forgalmazási stratégiák kidolgozása Kutatási módszerek, eredmények (minőségi) Országonként (HU,B,I) 2 ötletbörze beszélgetés a láncszereplőkkel Több mint 180 összegyűjtött ötlet A legéletképesebb 12 ötlet kiválasztása Az ötletek megvalósításához intézkedési terv kidolgozása Értékesítési ötletek SWOT elemzése Értékesítési stratégiák megbízhatósági vizsgálata (mély interjú és csoportos foglalkozás keretében) A kidolgozott stratégiák megbízhatóság és alkalmazhatóság szerinti értékelése 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Újszerű, alternatív forgalmazási stratégiák Speciális boltok Minden egy csomagban Mozgó árusítás E-kereskedelem Agro-turizmus A fogyasztók bevonása Közös forgalmazás (disztribúció) Gyorséttermi lánc Közös népszerűsítés, reklámozás Tájegységi sarok nagyáruház láncban vagy más értékesítési helyszíneken A hálózatban rejlő lehetőségek kihasználása Összpontosítás és piaci „betörés” kis méretű területre 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
SWOT elemzésből levezethető stratégia típusok Lehetőségek – O Sorolják fel a lehetőségeket Fenyegetések – T Sorolják fel a fenyegetéseket Erősségek – S Sorolják fel az erősségeket SO Stratégiák támadó Használjuk fel az erősségeket a lehetőségek kihasználására ST Stratégiák egyensúlyozó Az erősségek felhasználása a fenyegetések elkerülésére Gyengeségek – W Sorolják fel a gyengeségeket WO Stratégiák egyensúlyozó A gyengeségek leküzdése a lehetőségek előnyeinek kihasználásával WT Stratégiák védekező A gyengeségek lehető legkisebbre csökkentése a fenyegetések elkerülésére 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Minden egy csomagban (1) Lehetőségek: Új csomagolási módok bevezetése Hagyományos termékek választékának kibővítése Fenyegetések: Kisebb hajlandóság a fogyasztók részéről a magasabb ár kifizetésére Új csomagolási technológiák kifejlesztésére szűkös állami források 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Minden egy csomagban (2) Erősségek: Viszonylag nagyszámú, a fogyasztói elvárásokhoz igazodó termék variáció hozható létre A kényelmi és a hozzáadott érték növelhető a hagyományos termékek esetén Gyengeségek: Magas marketing költség a termék bevezetésekhez A gyártók korlátozott ismeretanyaggal és pénzügyi erőforrással rendelkeznek új csomagolások bevezetéséhez 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Intézkedési terv kidolgozása a stratégia megvalósításához A megcélzott stratégia megvalósításához szükséges intézkedési lépések felsorolása időrendi sorrendben A lépések végrehajtásához szükséges erőforrások értékelése Lehetővé teszi az összehasonlítást az erőforrás igény alapján a különböző típusú erőforrások között Stratégiák között: segítség a rendelkezésre álló erőforrásokra épülő stratégia kiválasztásához 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Példa: egy intézkedési terv elkészítése: Mindent egy csomagban No. Intézkedési lépés Felelős Emberi erőforrás Pénzügyi erőforrás Berendezés Információ / elemzés Összes erőforrás 1 Soroljon fel hagyományos ételeket és válasszon egyet FV 4 2 A cél fogyasztói csoport meghatározása 5 3 Válassza ki a lehetséges disztribúciós csatornákat A csomagolás koncepciójának meghatározása A csomagolás méretének meghatározása 6 A csomagolás, technológia és a csomagolóanyag meghatározása 8 7 Lépjen érintkezésbe a lehetséges kiskereskedelmi forgalmazókkal Dolgozza ki a kommunikációs eszközöket Összesen 13 16 45 1 = Nem kell vagy szinte semmilyen erőforrás nem kell 2 = Kevés erőforrás kell 3 = Közepes mennyiségű erőforrás kell 4 = Jelentősebb erőforrás kell 5 = Sok erőforrás kell Soronkénti összeg = a lépéshez tartozó erőforrás Oszloponkénti összeg = teljes ráfordítás az erőforrásokból 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Kiválasztott stratégiák értékelése Legütőképesebb stratégiák Alacsony erőforrás igény, magas SWOT érték „fogyasztó bevonása”, „minden egy csomagban” Gyenge stratégiák Magas erőforrás igény, alacsony SWOT érték Mozgó árusítás, Betörés kis méretű, célzott területre, Agro-turizmus 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Kiválasztott stratégiák értékelése Stratégia Meglévő formák Újszerűség Közös népszerűsítés Fesztiválok ( különböző borvidékek termelői) Kiegészítő termékek termelői pl.: Újbor és sajtfesztivál (időszakos) Kiegészítő termékek gyártói saját termelő helyükön népszerűsítik egymás termékeit (pl. bor és sajt ) (folyamatos) Mozgó árusítás Gyorsfagyasztott termékek (fagylalt, félkész étel) Nyári időszakban üdülő övezetekben péksütemény, vákuum csomagolt kolbász Agro-turizmus Pl.:Borutak, sajtút, falusi vendégasztal Összekapcsolás gyógyvíz turizmussal, Közös értékesítés Kiegészítő termékek gyártói: savanyúság, szárazáru, közös szállítójármű Mindent egy csomagolásban Több típusú hagyományos termék egy csomagban Több összetevőből álló gyorsfagyasztott készétel 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Stratégiák értékelése megbízhatóság szerint Stratégia Megbízható Kételkedve fogadott Nehezen kivitelezhető Elutasított Speciális boltok + Minden egy csomagban Mozgó árusítás - E-kereskedelem A fogyasztók bevonása Közös forgalmazás 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Stratégiák értékelése megbízhatóság szerint Stratégia Megbízható Kételkedve fogadott Nehezen kivitelezhető Elutasított Agro-turizmus + Közös népszerűsítés Piaci „betörés” kis méretű területre Hálózatban rejlő lehetőségek Tájegységi sarok nagyáruház láncban 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Következtetések Országok között különbségek, hasonlóságok megbízhatósági interjúk, erőforrás igény alapján A mozgó árusítás elfogadott Magyarországon és Olaszországban, elutasított Belgiumban Az E-kereskedelem teljes körűen elutasított (HU, IT) Az agro-turizmus Olaszországban megbízhatóbb, mint Belgiumban Magyarországon magas erőforrás igényű stratégiát is értékeltek megbízhatónak (tájegységi sarok nagyáruházláncban) 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia
Javaslatok A lánc rövidítésével hagyományos termékekre, közvetlen értékesítési módszerek jelentős arányú alkalmazása célravezető KKV-k számára. A forgalmazási stratégia bevezetése a vállalat képességeinek, erőforrásainak, szakértelmének figyelembe vételével történjen és alapos értékelés előzze meg. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia