Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szervezet, hálózat.
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Windows OS Ambrus Attila 2010 Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Rendszergazda.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Elektronikus levelezés [webmail]
Az operációs rendszer.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Operációs rendszerek Beállítások.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Iskolai Hálózat Létrehozása
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Az operációs rendszer.
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Operációs Rendszerek 1 Felhasználókezelés Windisch Gergely
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Windows XP SZRT. Windows XP fő jellemzői Windows XP fő jellemzői Kezelőfelület Kezelőfelület Jogosultságok, hozzáférések Jogosultságok, hozzáférések Alapműveletek.
Elektronikus jelentéstovábbító portál vagyonkezelő szervezet számára Ügyfélkapu használatával.
Hálózatok a mai világban
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
SZOFTVEREK (programok)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Operációs Rendszerek gyakorlat Rövid András
Tűzfal (firewall).
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
A HTML alapjai Az internet és a web.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Az operációs rendszerek
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával több, más számítógépen dolgozó felhasználó a megosztott háttértáron tárolhatja adatait. Az erre a célra használt számítógépekbe általában különösen nagyméretű és redundáns merevlemezeket építenek be. Közös nyomtató használata: hálózat kiépítésével nem szükséges minden számítógéphez nyomtatót vásárolni, egy irodában több számítógéphez elegendő egy nagyobb teljesítményű nyomtató. Internet-megosztás: több számítógép esetén is elegendő egyet az internethez csatlakoztatni; ez az egy számítógép szerverként képes az internetről érkező adatokat a hálózat többi számítógépe felé közvetíteni. Alkalmazás-szerver: megfelelő hálózati operációs rendszer használatával lehetőség van arra is, hogy egy számítógépen futtassunk egy programot, amihez a felhasználók saját munkaállomásaikról férhetnek hozzá. Ilyenkor a munkaállomásokon csak az adatbevitel és az eredmény megtekintése történik, a számításokat az alkalmazás-szerver végzi.

Többfelhasználós operációs rendszer: egyéni azonosítást végez és ezzel párhuzamosan jogosultságokat is kezel. Lehetővé teszi, hogy a számítógép erőforrásait egyszerre több felhasználó is igénybe vegye. Gondoskodik arról, hogy a felhasználók ne akadályozzák egymást tevékenységükben. Pl. Unix, Linux, WindowsXP

A FELHASZNÁLÓ fogalma: A többfelhasználós vagy hálózati operációs rendszerek egyéni azonosítást igényelnek: felhasználónév és jelszó kombinációval. A rendszer indulásakor ezen operációs rendszerekbe be kell jelentkezni. Az op.rendszer telepítésekor egy RENDSZERGAZDA jogosultságú felhasználó létrejön: akinek a hozzáférési jogai nem korlátozottak, és jogosult újabb felhasználókat különböző jogokkal létrehozni, az operációs rendszer beállításait megtenni, módosítani felhasználói csoportokat létrehozni, azok beállításait, jogosultságait meg tudják változtatni programokat telepíthetnek, törölhetnek

A felhasználó azonosítója nem titkos, de használni csak az tudja, aki ismeri a hozzá tartozó jelszót. Az azonosító szolgál a felhasználók megkülönböztetésére, a jelszó biztosítja, h. csak a jogosult felhasználó használja az azonosítót. A biztonságos jelszó: 5-8 karakteres, nem tartalmaz értelmes szavakat, nem tartalmaz személyünkhöz kötődő adatot, egyértelmű billentyű kombinációkat, tartalmaz kis és nagybetűt és számot is. Célszerű a jelszót bizonyos időközönként megváltoztatni. Azt, hogy a jelszót bizonyos időszakonként meg kelljen változtatni, a rendszergazda be tudja állítani, ez növeli a biztonságot. A titkosságot védi, hogy begépeléskor * karaktereket látunk. A jelszónak nem kell egyedinek lennie, az azonosítónak azonban igen!

A számítógép megosztása A felhasználói fiók egy a rendszergazda által létrehozott bizonyos jogkörrel felruházott felhasználót jelöl. A felhasználó: A képernyőn a számítógép használata közben megjelenő bármely elemet testre szabhatja anélkül, hogy ez másoknál befolyásolná a megjelenésüket. Saját webes kedvencei jelennek meg a megfelelő listákban. Megvédheti a számítógép fontos beállításait. Jelszót használhat saját fájljainak védelme érdekében. 3 felhasználói fióktípus: Általános jogú Korlátozott jogú Rendszergazda Különböző jogkörei:

Vendéghozzáférés A Windows XP vendéghozzáférés funkciója a megosztott számítógépet nem rendszeresen használók számára lehetővé teszi, hogy a gépen úgy dolgozhassanak, mintha korlátozott fiókkal rendelkeznének. A vendéghozzáférést nem védi jelszó. A vendéghozzáférés révén a látogatók könnyen bejelentkezhetnek, ellenőrizhetik az e-mail üzeneteiket, böngészhetnek a weben, dokumentumokat szerkeszthetnek és nyomtathatnak ki, és más hasonló tevékenységeket végezhetnek.

A mappa és fájl jogosultságok meghatározzák a mappa/fájl használatot és hozzáférést. Az előre definiált fájl jogosultságok a következők: hozzáférés megtiltva módosítás olvasás, végrehajtás teljes hozzáférés olvasás Írás A fájlokra és a könyvtárakra beállítható, hogy örököljék-e a szülő könyvtár jogosultságait.